Diabetul de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet. Se intampla atunci cand nivelul zaharului din sange creste din cauza problemelor cu utilizarea sau productia de insulina. Poate aparea la orice varsta, dar este mai probabil sa apara dupa varsta de 45 de ani. Afecteaza peste 30 de milioane Americanii, conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), reprezinta 90-95% din cazurile de diabet.

Ce este diabetul de tip 2?

Unele simptome ale diabetului de tip 2 pot include oboseala, cresterea foametei si cresterea setei. Persoanele cu diabet de tip 2 nu produc sau utilizeaza corect insulina. Insulina este un hormon care regleaza miscarea glicemiei sau zaharului in celule, care o utilizeaza ca energie.

Cand zaharul nu poate intra in celule, aceasta inseamna:

se colecteaza prea mult glucoza in sange

celulele corpului nu o pot folosi pentru energie

Un medic poate diagnostica diabetul daca nivelul de zahar din sange al unei persoane este de 126 miligrame pe decilitru (mg / dl) sau mai mare dupa ce a postit timp de 8 ore.

Pentru a descoperi mai multe informatii bazate pe dovezi si resurse pentru o imbatranire sanatoasa, vizitati centrul nostru dedicat .

Simptome

Simptomele glicemiei crescute in diabetul de tip 2 tind sa apara treptat. Nu toata lumea cu diabet de tip 2 va observa simptome in stadiile incipiente. Daca o persoana are simptome, poate observa urmatoarele:

Mictiuni frecvente si sete crescuta : Atunci cand excesul de glucoza se acumuleaza in sange, corpul va extrage lichid din tesuturi. Acest lucru poate duce la sete excesiva si la nevoia de a bea si a urina mai mult.

Cresterea foamei : in diabetul de tip 2, celulele nu pot accesa glucoza pentru energie. Muschii si organele vor avea un consum redus de energie, iar persoana se poate simti mai infometata decat de obicei.

Pierderea in greutate : Cand exista prea putina insulina, corpul poate incepe sa arda grasimi si muschi pentru energie. Acest lucru determina pierderea in greutate.

Oboseala : Atunci cand celulele nu au glucoza, corpul devine obosit. Oboseala poate interfera cu viata de zi cu zi atunci cand o persoana are diabet de tip 2.

Vedere incetosata : Glicemia ridicata poate provoca extragerea lichidului din lentilele ochilor, rezultand umflaturi, ducand la vedere incetosata temporar .

Infectii si rani : Este nevoie de mai mult timp pentru a recupera de la infectii si rani, deoarece circulatia sangelui este slaba si pot exista si alte deficiente nutritionale.

Daca oamenii observa aceste simptome, ar trebui sa se prezinte la un medic. Diabetul poate duce la o serie de complicatii grave. Cu cat o persoana incepe mai repede sa-si gestioneze nivelul de glucoza, cu atat are sanse mai mari de a preveni complicatiile.

Simptome la copii si adolescenti

Diabetul de tip 2 este mai probabil sa apara dupa varsta de 45 de ani, dar poate afecta copiii si adolescentii care:

au exces de greutate

nu faceti multa activitate fizica

aveti tensiune arteriala crescuta

aveti antecedente familiale de diabet de tip 2

au un fundal afro-american, asiatic american, hispanic american sau indian american

Pot aparea urmatoarele simptome:

scadere in greutate, in ciuda cresterii poftei de mancare si a foamei

sete extrema si gura uscata

urinare frecventa si infectii ale tractului urinar

oboseala

vedere neclara

vindecarea lenta a taieturilor sau ranilor

amorteala sau furnicaturi in maini si picioare

piele iritata

Daca ingrijitorii observa aceste simptome, ar trebui sa duca copilul la un medic. Acestea sunt, de asemenea, simptome ale diabetului de tip 1.Tipul 1 este mai putin frecvent, dar este mai probabil sa afecteze copiii si adolescentii decat adultii. Cu toate acestea, diabetul de tip 2 devine tot mai frecvent la tineri decat in trecut.

Aflati mai multe aici despre modul in care diabetul afecteaza copiii si adolescentii si cum sa identificati simptomele devreme.