Un supliment natural extraordinar pentru organismul nostru este un aliat al sanatatii: sa vedem care sunt principalele proprietati benefice ale uleiului de canepa.

Uleiul din seminte de canepa este extras din semintele plantei de canepa sativa si mosteneste multe dintre componentele sale benefice pentru organismul uman: este bogat in elemente care sunt bune pentru sanatate si ajuta la prevenirea multor boli, dupa cum au relevat studii recente pe aceasta tema. Dar cum ne poate imbunatati starea de bine? Sa aflam impreuna toate proprietatile uleiului de seminte de canepa.

Care sunt principalele sale proprietati benefice?

Uleiul din seminte de canepa este bogat in acizi grasi esentiali, omega 3, 6 si 9 si are proprietati antiinflamatoare, antioxidante si imunostimulatoare. Din acest motiv este din ce in ce mai folosit ca supliment alimentar si in productia de produse parafarmaceutice, precum si in cosmetica.

Proprietatile sale benefice sunt in centrul mai multor cercetari, care doresc sa-i testeze atat eficacitatea in prevenirea, cat si in tratamentul unor boli importante precum Alzheimer, depresie, boala Parkinson.

Folosit de mult in diverse domenii, uleiul din seminte de canepa a fost redescoperit cu doar cativa ani in urma si este acum din ce in ce mai folosit ca supliment care previne si amelioreaza influentele sezoniere, problemele articulatiilor si bolile de inima. Datorita numeroaselor sale proprietati si elemente precum acizii grasi esentiali omega 6 si omega 3, este un supliment fundamental pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, reglarea colesterolului, reducerea simptomelor legate de stres si insomnie si sustinerea sistemului imunitar.

In fine, uleiul din seminte de canepa este folosit si astazi in cosmetica ca componenta a unguentelor, cremelor antirid, lotiunilor anti-imbatranire, unguentelor si detergentilor de diverse tipuri, pentru vindecarea si inmuierea pielii uscate si crapate, atat pentru producerea uleiurilor de masaj, sampoane si sapunuri, care ajuta la restabilirea echilibrului si hranirii corecte a pielii sensibile, datorita actiunii sale de curatare, calmare si hidratare.

Uleiul din seminte de canepa se remarca prin culoarea sa, care poate varia semnificativ de la verde deschis la verde mai inchis si mai intens, in functie de planta si de metoda de extractie. Mirosul sau nu este deosebit de puternic, iar aroma puternica aminteste vag de cea a alunei.

Diferenta fundamentala dintre uleiul de canepa si celelalte uleiuri folosite in dieta este continutul de acid alfa linolenic, dar si echilibrul dintre omega 3 si omega 6, prezent in acest ulei pretios intr-un raport 3: 1. Aceasta proportie este recomandata in special de medici si nutritionisti, deoarece ajuta la echilibrul natural al organismului.

Uleiul din seminte de canepa are multe elemente esentiale pentru buna functionare a corpului uman.

Numeroase vitamine (A, E, B1, B2, PP, C)

Cantitati ideale de saruri minerale de baza, cum ar fi fier si calciu, zinc, fosfor, magneziu si potasiu. Cantitati mari de aminoacizi, de fapt canepa este singura planta care contine toti cei 9 aminoacizi esentiali pentru viata.

In plus, in functie de solul pe care este cultivat, poate contine si alte elemente benefice precum seleniul. Atentie insa: canepa este o planta care absoarbe si metalele grele care sunt daunatoare organismului, precum mercurul. Cand va alegeti uleiul, asigurati- va ca are o certificare pentru acesta.