Te-ai întrebat vreodata de ce ciocolata belgiană este așa bună? Eu da, așa ca m-am apucat, din curiozitate, sa văd care e treaba cu aceasta minunată și iubită ciocolată. Cu siguranță te-ai întrebat de ce este așa speciala sau de ce este așa de bună.

Păi, să începem cu istoria acesteia.

Belgia are un trecut colonial tulbure cu Congo, aceștia au devenit poarta lor de acces la plantațiile de cacao prin aprovizionarea cu acestea prin anul 1880, aproximativ. Datorită accesului timpuriu, multe alte țări nu primeau aceste boabe de cacao, aceștia au avut mai mult timp să-și dezvolte capacitatea de a înțelege mai bine procesul de procesare. Belgienii au reușit sa producă ciocolata de calitate înaintea oricărei tări din Europa, inclusiv elvețienii sunt renumiți pentru ciocolata lor, dar aceștia au învățat foarte multe de la belgieni.

Inclusiv locația a ajutat foarte mult la această evoluție, Belgia este situată în centrul Europei. Deasemenea, de ani de zile, oamenii tranzitează către alte locații importante pe aici și se opresc să cumpere ciocolată pentru a o oferi cadou celor dragi.

Belgienii sunt foarte buni ingineri, dezvoltatori de procese și creare de sisteme, din acest motiv au fost printre primele țări care adus pe piață mașinării pentru a amesteca boabele de cacao. Boabele de cafea sunt foarte subțiri și necesită foarte multă atenție pentru a scoate un produs extrem de neted.

Un alt exemplu al inovației belgiene este și procesul de de prelucrare a ciocolatei pentru a face praline, acesta a fost creat de către Jean Neuhaus în 1912. Aceste procedee sunt diferite deoarece acest mecanism oferă posibilitatea de a umble o varietate de nugate aromate sau creme, cum ar fi cafeaua, alunele, fructele sau chiar ciocolata. În acel moment nimeni altcineva nu avea astfel de mașinarii complexe, această dezvoltare a schimbat total modul în care oamenii mănâncă ciocolata.

La fel cum mai multe sate italiene au un furnizor de ulei de măsline, cubanezii au plantații de tutun pentru trabucuri si francezii au hectare intregi de vii locale, așa are și fiecare sat belgian prorpiul magazin de ciocolată. Cultura se extinde atât la calitatea ingredientelor utilizate, cât și la grija acordată la prepararea ciocolatei. Marea majoritate a ciocolatei belgiene se realizează de micile întreprinderi, cele de familie, aceasta este produsă manual cu echipamente de bază.