In textul precedent, care produce deja un numar record de comentarii, la pct. 6, scriam ca-l votez pe Traian Basescu pentru ca a condamnat, pe 18 decembrie 2006, comunismul ca regim criminal si ilegitim. Printre comentatori, se gaseste si Marius Bojor, fost consilier local PNL si unul dintre tinerii liberali pe care ii apreciez. Si cu care, periodic, ma contrazic .

Ce am spus eu:

6. Condamnarea comunismului

  1. peste 10, 15, 20, 50 de ani, ce va ramine in istorie: emisiunea isterica a unui ciutac sau gestul (mai mult decit simbolic!!) al condamnarii comunismului?
  2. apropo, va amintiti ca in mai 2007 322 de parlamentari au decis, pur si simplu, sa schimbe presedintele Romaniei? Cam imediat dupa condamnarea comunismului, pe 18 decembrie 2006. Sistemul inca reactioneaza

Ce a scris Marius:

Condamnarea comunismului… cine a citit raportul acela, ca sa spuna daca e bun sau rau? Eu am citit mai multe lucruri rele decat bune despre el. Si apropo, nu este legatura intre asta si suspendarea presedintelui (adica cei 322).

Ei bine, e simplu de raspuns la intrebarea “cine a citit raportul acela”. Printre acestia, se numara si Dorin Dobrincu (prieten si coleg la A.D.Xenopol cu Liviu, nu?), numit director al Arhivelor Nationale cu sustinerea PNL (nu stiu daca dl. Dobrincu este efectiv membru PNL). Si, daca nu ma inseala memoria, cred ca si Adrian Cioflanca a citit raportul cu pricina. Ba mai mult, parca a si contribuit la el.

In fine, altundeva vroiam sa ajung: la un articol din Revista 22, scris chiar de Dorin Dobrincu (si Cristian Vasile). 

In Cotidianul din 23 septembrie, apare un soi de analiza a “condamnarii comunismului in regimul Basescu”. Pe scurt, autorul (Cristian Oprea) zice ca Basescu a facut bine cind a condamnat comunismul, dar raportul a ramas doar o “declaratie scrisa”, in timp ce “tortionarii comunisti si securistii de odinioara zburda in libertate cu pensii astronomice si cu afaceri prospere”.

Replica vine de la doi dintre membrii Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania: Dorin Dobrincu si Cristian Vasile:

Din titlu şi din modul în care îşi construieşte demonstraţia domnul Oprea reiese că responsabilitatea neaplicării unora dintre recomandări revine preşedintelui României. Ceea ce este pur şi simplu fals.

Este regretabilă ignorarea faptului că multe dintre recomandările Raportului final nu puteau fi puse în practică de către Administraţia Prezidenţială, sarcina implementării lor revenind altor instituţii ale statului, în principal parlamentului.

Parlamentului!

Ati uitat ce-a fost pe 18 decembrie 2006 (la sedinta la care au participat si Lech Walesa si regele Mihai)?

Haideti atunci sa ne amintim 

“Boule!”, “Limbricule!” au strigat parlamentarii PRM în frunte cu C.V. Tudor pe durata discursului presedintelui Traian Basescu privind condamnarea comunismului. Liderul PRM l-a amenintat pe Horia Roman Patapievici, aflat într-o loja, ca îl arunca de la balcon.