In judetul Iasi vor fi investite 100 de milioane de euro prin punerea in practica a doua proiecte majore: amenajarea riului Bahlui in municipiul Iasi si racordarea la reteaua de apa si canalizare a 14 comune din judet. Proiectele au fost aprobate de Guvern si urmeaza sa primeasca finantarea, a declarat Dan Carlan, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului. 

“Cel mai important proiect este “Amenajarea raului Bahlui in municipiul Iasi, precum si lucrari de aparare impotriva inundatiilor in amonte de Iasi”. Proiectul a fost aprobat in sedinta de guvern desfasurata ieri, 2 decembrie 2009, astfel incat poate fi inclus direct in lista de investitii si declansata procedura de licitatie pentru executie a lucrarilor. Este primul proiect ce va fi finantat pe Axa 5 din POS Mediu“, precizeaza Dan Carlan, presedintele PD-L Iasi.

Ce cuprinde si cum se va desfasura proiectul “Amenajarea raului Bahlui in municipiul Iasi, precum si lucrari de aparare impotriva inundatiilor in amonte de Iasi”in valoare de 65 de milioane de euro:

1.Regularizarea raului Bahlui in municipiul Iasi

2. Doua acumulari nepermanente (baraje pentru acumularea viiturilor in caz de ape mari) pe raul Bahluet, inainte de Targu Frumos

3. Doua poldere (acumulari laterale nepermanente, pentru stocarea temporara a cantitatilor mari de apa in caz de viitura) in zona Podul Iloaiei, pe Bahlui:

4. Aparare de inundatii pentru populatia urbana din Targu Frumos, Podu Iloaiei si Iasi, cu un grad de protectie minim 1/100 (si la un volum de viituri ce apare, statistic, cel mult o data la 100 de ani).

5. Regularizarea si igienizarea Bahluiului, pe intreg parcursul din municipiul Iasi

6. Recuperarea pentru dezvoltare a Sesului Bahluiului – spatiul vital de cateva mii de hectare din vestul municipiului Iasi, pana la Letcani

“Lucrarile de proiectare – executie pot incepe imediat dupa finalizarea procedurilor de licitatie, in primul semestru din anul viitor”, precizeaza Carlan.

Canalizare si apa potabila in 14 comune din judet

Tot in sedinta din 2 decembrie, Guvernul a aprobat si cele 14 proiecte privind alimentarea cu apa, sisteme de canalizare si statii de epurare. Cele 14 comune care vor beneficia de acest proiect: Tomesti, Mogosesti – Siret, Horlesti, Cucuteni, Braesti, Golaesti, Ungheni, Butea, Bals, Miroslava, Costesti, Podu Iloaie, Popricani, Rediu.

“Cele 14 proiecte integrate vor fi finantate din bugetul Ministerului Mediului si cumuleaza o valoare de 41 milioane euro (1.744 miliarde lei vechi). Populatia deservita de aceste investitii este de peste 67.000 de locuitori din mediul rural”, precizeaza secretarul de stat in Ministerul Mediului.

De asemenea, 13 comune din judet vor primi  6,5 milioane RON (circa 1,5 milioane euro), prin programul “Casa Verde”. Astfel, in comunele respective vor fi instalate, exclusiv pe cladiri din proprietatea publica a comunitatilor locale, echipamente de incalzire si apa calda bazate pe energie verde (solara, geotermala, etc). “Proiectele, la care s-a lucrat inca din primavara, au fost depuse de primari in sesiunea din luna iulie 2009 si au primit aprobarea  Comitetului de Avizare al Fondului de Mediu in ziua de joi 26 noiembrie 2009″, precizeaza Carlan.

“Prin urmare, in numai o saptamana, Iasul a primit validarea certa a unor proiecte la care s-a muncit intens un an intreg, cu un aport financiar in investitii ale Ministerului Mediului de peste 100 milioane de euro, cam cit intreg bugetul local al municipiului Iasi, pe anul trecut”, a adaugat presedintele PD-L Iasi.