Termenul de aromoterapie indica utilizarea uleiurilor esentiale derivate din regnul botanic (in unele cazuri si din regnul animal) pentru uz medical in scopul prevenirii si tratamentului.

Arheologia a aratat ca, din cea mai indepartata antichitate, in special in civilizatiile mesopotamiene si chineze si, mai tarziu, in epoca egipteana si greco-romana, s-a practicat arta distilarii si prepararii uleiurilor esentiale pentru igiena personala, in scop de terapie si masaj si, mai presus de toate, in scop cosmetic.

Tehnici de aromoterapie

Difuzare

Lampa de aromoterapie: se utilizeaza vase din ceramica, sticla, portelan, etc., care sunt incalzite la flacara deschisa. Vaporii astfel produs difuzeaza moleculele uleiurilor din mediul inconjurator, dezvoltarea proprietatilor caracteristice ale esentei utilizate.

Inhalare

Adesea se foloseste un dispozitiv cu aerosoli: utilizat in scopuri terapeutice nazofaringiene, functioneaza pe electricitate si dezvolta o nebulizare fina, utila si in cazurile de tuse, astm sau patologii laringiene si bronsice.

Bai de aburi

Sunt indicate in special pentru curatarea pielii fetei.

Sauna

Sunt utilizate diferite uleiuri esentiale dizolvate in amestecul de apa turnat pe pietrele fierbinti. Scopul este detoxifierea.

Impachetari

Uleiurile esentiale sunt in general amestecate in apa fierbinte, in care o bucata de tesatura este impregnata si apoi plasata pe partea de piele care trebuie tratata. Compresele sunt utile in caz de durere, crampe, colici; pot fi, de asemenea, reci si sunt utilizate impotriva inflamatiei, febrei, cefaleei, arsurilor solare si umflaturilor.

Bai

Uleiurile esentiale nu se dilueaza bine in apa, prin urmare sunt emulsionate cu substante adecvate acestui scop. Actiunea este relaxanta, revigoranta, detoxifianta.

Baile de sezut

Acestea sunt utilizate in favoarea partii inferioare a corpului pentru a trata sau a atenua durerile menstruale, simptomele cistitei si hemoroizii si, mai mult, pentru a imbunatati circulatia la nivelul membrelor si in cazurile de infertilitate.

Bai de picioare

Sunt indicate pentru a favoriza circulatia si afectiunile limfedemului.

Masaje

Se folosesc uleiuri foarte personalizate, presate la rece si strict de origine naturala, pentru masajul fetei sau al corpului; inainte de utilizare, uleiurile trebuie diluate si trebuie intotdeauna combinate cu uleiuri de baza grase. Masajul cu uleiuri esentiale este destinat sportului (reduce durerea musculara si contracturile), precum si relaxarea generala; uleiurile au o actiune de reechilibrare sedativa si psiho-somatica, unele stimuleaza sexualitatea. In estetica, acestea sunt utilizate cu o actiune de tonifiere a pielii, anticelulitica si anti-vergeturi.

Uz intern

Este o utilizare cu relevanta medicala absoluta sau recomandata. Uleiurile esentiale sunt amestecate cu miere dizolvata intr-o ceasca de ceai sau absorbite in bucati de zahar sau paine. O alta utilizare implica dizolvarea in alcool de vin la 75-80 ° C. Amestecarea cu tincturi de plante medicinale asigura o cunoastere perfecta a actiunii combinate. Chiar si propolisul poate fi „incarcat” cu uleiuri esentiale pentru a conduce efectele corespunzatoare.

Siropuri, solutii apoase de zahar cu extracte din plante, acestea sunt deosebit de potrivite pentru adaugarea de uleiuri esentiale. O alta modalitate de administrare implica utilizarea uleiurilor in capsule. Hidratii (denumiti si ape aromatice), produs secundar al distilarii uleiurilor esentiale, se obtin cu apa de condens care se colecteaza in bobina si se utilizeaza sub forma de „apa distilata”.