Gasirea ragazului in lumea noastra ocupata este din ce in ce mai importanta. Bel Jacobs exploreaza taramul odihnei, de la postul dopaminic la ,,activismul placerii”.

Anul trecut, studentul la design din Rotterdam, Kirsten Spruit, a creat o instalatie mixta intitulata A Space for Lingering . Vizitatorii sunt invitati sa se intinda pe o saltea neagra expansiva, sa alunece pe casti care reda peisaje sonore rezonante si sa nu faca nimic. Un film insotitor care utilizeaza iteratii textuale lente (,,Simt ca nu am facut nimic astazi”) a incurajat gandurile despre pasivitate. Spruit reflecta: ,,Un spatiu pentru perseverenta provine dintr-o cercetare in jurul sentimentului de neliniste, de a avea nevoie intotdeauna de a fi productiv si eficient, care pare sa domine vietile multora, mai ales in randul generatiei mele”.

Asta a devenit odihna? O expozitie intr-o galerie, ca si cum ar fi o relicva a unui trecut de halcyon? Ceva pe care il putem face numai atunci cand suntem invitati sa participam la un eveniment de arta? Aparent, da. Potrivit Claudia Hammond, prezentatoare a emisiunii All in the Mind a BBC Radio 4 si autorul The Art of Rest: ,,Ocupatul a devenit o insigna de onoare. A devenit ceva ce ne asteptam de la noi si de la alti oameni. Din pacate, dovezile arata ca cred ca oamenii ocupati sunt mai buni. Chiar si odihna a fost, intr-un anumit fel, comercializata. Uita-te la miscarea de sanatate. Exista aceasta idee ca ar trebui sa faci lucruri care ti-sunt bune. “

Rezultatul este de a-si afecta: ne simtim vinovati cand ne odihnim, asa ca nu o facem suficient. La inceputul acestui an, cercetarile au aratat ca americanii cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani sunt mai stresati astazi decat oamenii de varsta lor din anii ’90. Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat stresul drept ,,epidemia de sanatate a secolului 21″.

Nu-i de mirare. Pandemia ne-a insemnat ca suntem simultan frenetici cu ingrijorarea, adesea legata de casa si ca am refuzat accesul la multe dintre cele mai restauratoare activitati ale vietii. Daca situatiile de urgenta globala ne arata ceva, este faptul ca vechile moduri de viata nu functioneaza – pentru noi, pentru alti oameni, pentru planeta. Avem nevoie de o reevaluare, nu doar a propriilor noastre comportamente, ci a societatii. Una dintre cele mai bune modalitati de a face acest lucru poate fi doar oprirea. ,,[Vedem o] reactie treptata impotriva productivitatii si auto-imbunatatirii si o miscare catre plictiseala practica, introspectie si renuntare”, spune pentru BBC Culture Holly Friend, scriitor senior de previziune la The Future Laboratory. ,,Fara optiune decat sa ramana acasa si sa recalibreze, consumatorii se confrunta cu un nou ritm de viata care va avea impact asupra rutinelor noastre zilnice pentru anii urmatori. Aceasta perioada ofera [oamenilor] sansa de a se simti confortabil sa lipseasca si sa nu faca nimic, activitati care odinioara erau invaluite in stigmatizare si vinovatie milenara.

Cartea Arta odihnei se bazeaza pe un sondaj care a intrebat oamenii ce activitati le-au gasit cele mai odihnitoare

Schimbarea venea oricum. La inceputul anului 2019, un sondaj efectuat pe mai mult de 2.200 de persoane din Marea Britanie a constatat ca 78% dintre Millennials se angajeaza activ in JOMO (bucuria de a pierde, spre deosebire de FOMO, frica de a pierde), cand prietenii au anulat bauturile sau petrecerile au fost depozitate. In februarie 2020, dr. Cameron Sepah, psihiatru din California, a creat conceptul de ,,dopamina rapida”, in care respingem bing-urile si bong-urile vietii moderne. In schimb, ar trebui sa ne permitem sa ne simtim plictisiti sau singuri sau sa ne bucuram de activitati mai simple, mai lente si mai naturale, abordand astfel comportamente compulsive care, spre deosebire de modul in care sunt prezentate, ne pot face pur si simplu mai nefericiti.

Cum facem asta? In primul rand, avand grija de noi insine si in cadrul acestui nou parametru, exista cateva preferate vechi. Arta odihnei se bazeaza pe un sondaj care a intrebat peste 18.000 de persoane care dintre cele 10 activitati le-au considerat cele mai odihnitoare. Numarul sapte se scalda. Capitolul lui Hammond A Nice Hot Bath (care include fapte distractive precum ,,un strat de bule impiedica scaparea caldurii”) ar trebui sa ne faca sa alergam spre cada. Lansarea anul trecut a campaniei Lush, We the Bathers, cu un scurtmetraj care exploreaza aceste momente intime de ingrijire personala, se simte acum ca un moment de intuitie pre-pandemica.

Dar exista si alte tipuri de bai care castiga in valuta. Sedintele de baie sonora folosind gong-uri sau boluri cantatoare tibetane au fost numite ca una dintre cele mai mari tendinte de wellness ale lui Conde Nast Traveller din 2020. Odata gasiti in principal la retragerile New Age, acolitii lor includ astazi figuri de inalta calitate, cum ar fi Robert Downey Jr si Charlize Theron. Dar in spatele patronajului celebru al celebritatilor se afla o lunga istorie. Timp de peste 40.000 de ani, triburile aborigene au folosit didgeridoo in moduri similare. In traditia spirituala tibetana, se crede ca gongii au legaturi spirituale profunde cu natura cosmosului.

Vindecatorii de sunet spun ca vibratiile pot relaxa tiparele undelor cerebrale, pot reduce ritmul cardiac, pot reduce stresul si durerea si pot calma anxietatea. ,,Am ajuns sa-mi dau seama ca starile meditative profunde pe care le-as realiza prin practica disciplinata a medicatiei s-au realizat mult mai rapid si fara efort prin bai de sunet”, reflecta Tamara Klien, o practicanta de meditatie sonora. “Si imi place cum se simt. Exista o senzatie corporala foarte speciala, care este in esenta corpul care intra intr-un proces de vindecare in sine”. Intre timp, alte filozofii rasaritene ale imersiunii continua sa ghideze mintile occidentale dezintegrate inapoi in centrul lor.

Anul trecut, Woodland Trust a sugerat ca scaldatul forestier ar trebui sa fie inclus printre terapiile non-medicale recomandate de medicii de familie. Dezvoltat in anii 1980 in Japonia, unde este cunoscut sub numele de shinrin-yoku , baile din padure nu sunt doar plimbari in parc. ,,Oamenii cred initial ca au facut asta toata viata”, a declarat Gary Evans, fondatorul Institutului de scaldat din padure, pentru Observer . “Dar s-ar putea sa fie o plimbare rapida sau s-ar putea sa va faceti griji cu privire la locul unde a ajuns cainele. O modalitate mai buna de a incadra scaldatul in padure este timpul atent petrecut sub baldachinul copacilor in scopuri de sanatate si bunastare.”

Remediul natural

Nimic din toate acestea nu vine ca o surpriza pentru Hammond, in a carui carte a lua timp in natura este al doilea, dupa lectura. ,,Mersul prin natura pune lucrurile in perspectiva si ne face sa ne gandim la modul in care suntem o mica parte a lumii mai mari”, reflecta ea. Ea l-a intervievat pe scriitorul de natura Richard Mabey, care suferea de depresie si care a gasit hrana in natura. El i-a spus: ,,Te-ai uita la un petic de sare de sare timp de 10 minute si ar fi complet diferit la sfarsitul acelui timp, de ceea ce era inainte. A fost ceea ce m-a afectat cel mai profund – sa fiu parte dintr-o viata sistem.”

Odihna ne ofera timp sa ne recentram, lucru pe care am pierdut-o in ultimii ani – Holly Friend

Am uitat toate lucrurile bune pe care ni le poate aduce odihna, pe langa o mai buna sanatate fizica si mentala. ,,Odihna ne ofera timp sa ne recentram, lucru pe care l-am pierdut din capacitatea de a face in ultimii ani”, spune Friend. ,,Impulsul neobosit spre auto-optimizare ne-a distras de la beneficiile relaxarii, placerii si chiar plictiselii, stari care s-au dovedit a ne face mai productivi”. Departe de a fi suspiciosi cu privire la timpul mort, ar trebui sa-l imbratisam. ,,Momentele neumplute, momentele in care nu aveti divertisment sau momentele in care nu aveti companie, pot genera de fapt creativitate”, spune istoricul emotiilor Susan J Matt.

Alti filozofi prevad o lume in care una dintre cele mai bune modalitati de odihna este de a ajuta societatea in general. In Activismul de placere: politica de a te simti bine, activista pentru drepturile femeilor, Adrienne Maree Brown, isi propune sa reformuleze comportamentele etice si activiste ca eliberare personala. Intre timp, filosoful si existentialistul Cambridge Sandy Grant prevede o economie a placerii, in care renuntarea la lucruri este de fapt – distractie. ,,In loc sa va bucurati de masini pe care altii nu si le pot permite, vacantele pe care altii nu le pot lua, ce se intampla daca refuz placerile care exploateaza sau ranesc pe altii?”

Daca asta nu elimina stralucirea proactivitatii si aspiratiei goale, nimic nu poate. Poate din aceasta cauza, expertii incep sa reformuleze odihna ca act suprem de rebeliune. Fie ca este vorba de bai de padure, bai de gong sau bai de baie, este un mod de a iesi de pe roata hamsterului. In 2018, mini-manifestul Georginei Johnson Slow Fashion to Save Minds a cerut cititorilor sa ia in considerare adevaratul cost al cailor, adesea accelerate artificial, in care au trait si au lucrat. Noua ei carte The Slow Grind priveste durabilitatea din perspectiva sanatatii mintale, moda, rasa, educatie, justitie sociala si schimbari climatice si intreaba cum putem reconstrui diferit.

Viteza poate fi unul dintre primele lucruri de abandonat. ,,Placerea si odihna devin din ce in ce mai multe acte politice impotriva mecanismului sistemelor actuale”, spune Friend. ,,In ultimul deceniu, petrecerea timpului liber s-a incurcat cu vinovatia, deoarece fetichizarea afacerilor a dus la asteptarea ca chiar si timpul liber sa fie petrecut rafinandu-ne fizic si intelectual. Dar cu izolarea si singuratatea devenind rapid noul normal, odihna devine o , practica placuta a rezistentei la sistemele actuale. ” Absolut, spune Bridget Luff, ghid de miscare si meditatie. ,,Incetinirea ne permite perspectiva – si este antiteza a ceea ce dicteaza societatea occidentala”.

,,Un pui de somn, meditatie sau doar o pauza fara ecran, iesind din reteaua de vanzari, povesti si dictaturi pe care le hranim in mod constant, ne permite sa fim intr-o realitate mai veridica”, adauga ea. ,,Odihna este un act de rebeliune linistita, care ne permite sa intram in noi moduri de a fi si de a vedea lumea.”

Prietenul Holly adauga: “Facand un pas inapoi, oprindu-va si reevaluand factorii stresanti ai vietii noastre este necesar pentru a obtine abilitati de care avem nevoie mai mult ca niciodata – cum ar fi rezilienta. ca, ca oameni, trebuie sa fim pregatiti sa ne adaptam si sa schimbam prioritatile la un moment dat. Odihna devine parte integranta a acestui lucru. Pentru a face fata unor astfel de extremitati ale lumii, trebuie sa ne simtim calmi, adunati si concentrati. ” Data viitoare cand doriti sa luati patruzeci de ochi si prietenii si familia va dezaproba? Spune-le doar ca te rebeli.