Ȋn ciuda dispozitiilor legale privind arborarea steagurilor pe institutiile publice din Romania, primarii din judetele Covasna si Harghita sunt indemnati de liderii UDMR la nesupunere fata de legislatia in vigoare. Ȋn cadrul unor interviuri acordate presei maghiare, reprezentantii UDMR, in frunte cu Gyorgy Frunda, consilierul premierului Victor Ponta, invoca proceduri legale care nu exista pentru a ocoli legile romanesti privind acest subiect delicat. Mai mult, spune Frunda, punctul sau de vedere este impartasit in totalitate chiar de seful Guvernului de la Bucuresti.

Ȋntr-un interviu acordat pentru ziarul de limba maghiara Szekely Hirmondo si publicat vineri, deputatul UDMR Marko Attila ii sfatuieste in mod direct pe edilii din Covasna si Harghita sa nu se supuna dispozitiilor legale si sa nu dea jos steagurile secuiesti de pe cladirile primariilor, ignorand astfel si somatiile prefectilor.

„Eu ca primar nu aș lua in considerare scrisorile și atenționarile pana ce nu s-ar nominaliza acel paragraf din lege care spune in mod neechivoc ca este interzisa arborarea steagului secuiesc”, a declarat Marko Attila, pentru hirmondo.ro.

Ȋn aceeasi nota s-a exprimat si consilierul premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, in interviul acordat pentru cotidianul de limba maghiara 3szek.ro.

„Un primar pune pe casa lui ce vrea, dar pe primarie nu poate pune steagul fara hotararea consiliului”, a  declarat Frunda, care a mai adaugat ca dupa adoptarea unei hotarari de consiliu  local, steagul (secuiesc) va putea fi „arborat legal“.

Mai mult,  Frunda a subliniat ca punctul sau de vedere pe marginea acestui subiect este in deplina concordanta cu cel al premierului Victor Ponta.

Totusi, afirmatiile celor doi reprezentanti UDMR prin care instiga la nerespectarea unor sentinte judecatoresti nu sunt in conformitate cu dispozitiile legale. Steagul secuiesc nu va putea fi arborat legal pe cladirile publice nici macar daca vor fi adoptate hotarari ale consiliilor locale sau judetene in acest sens pentru ca legislatia romaneasca nu permite existenta unui steag al unitatii administrativ teritoriale, potrivit jurnalistului si colaboratorului nostru, Dan Tanasa. Mai mult decat atat, steagul municipiului Targu Secuiesc si cel al judetului Harghita au fost anulate definitiv si irevocabil de instantele din Romania, nu pentru ca erau secuiesti, ci pentru ca legea nu permite.