In cursul zilei de joi, 12 februarie, a fost investit in functia de ministru al Administratiei si Internelor viceprim-ministrul Dan Nica. La ceremonia de instalare in functie a participat si presedintele Romaniei, Traian Basescu care a tinut un scurt discurs.

Acesta a tinut sa mentioneze faptul ca actualul guvern acorda o atentie sporita Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), intrucat ministrul acestuia este in acelasi timp si viceprim-ministrul.

Liderul de la Cotroceni a declarat ca, in viziunea sa, nu este de vina sistemul pentru problemele cu care se confrunta tara noastra, ci exista “probleme cu oamenii”.

“In ultima perioada, toata lumea incearca sa acrediteze problema sistemelor: sistemul de sanatate nu este in regula, sistemul de educatie nu este in regula, sistemul de siguranta a cetateanului nu este in regula. Nu cred ca trebuie sa mergem pe varianta acuzarii sistemelor, ci pe varianta curatarii sistemelor. Este absolut necesar sa ne facem ordine in interiorul sistemului de siguranta a cetateanului. Este absolut necesar sa ne facem curatenie in randul oamenilor carora le dam mandat sa reprezinte institutia si, in acelasi timp, sa fie un garant al sigurantei cetatenilor”, a declarat seful statului.

Traian Basescu a facut apel la angajatii MAI si la noul ministru pentru a mentine ridicata increderea oamenilor in aceasta institutie, mai ales in aceasta perioada dificila datorata crizei financiare, pe care o traverseaza Romania.

“Nu sunt numai oameni perfecti in nici un sistem. Toate structurile statului au si oameni foarte buni, au si oameni buni si au si oameni care nu isi au locul acolo. De aceea, cred ca efortul principal este sa-i scoateti din sistem exact pe aceia care nu isi au locul in sistemul Ministerului Administratiei si Internelor. Este vital pentru credibilitatea dumneavoastra si a ministerului”, a mai precizat liderul de la Cotroceni.

Seful statului a facut referire si la veniturile astronomice inregistrate in institutiile de stat, aratand ca dorinta actualei guvernari este aceea de a “diminua exagerarile in venituri” si ca nu se vrea “diminuarea drepturilor castigate prin lege”, dar ca in MAI nu se pune problema unor salarii exagerate.

“Tin sa mentionez faptul ca in aceasta perioada, in acest an si, probabil, si in 2010 – si 2010 este un an in care criza economica nu va ocoli lumea, deci nici Romania – va trebui sa fim prudenti, intelepti si solidari, solidari cu realitatea economica. Nu este nimeni vinovat ca pietele de desfacere pentru multe societati romanesti s-au contractat. Exportam foarte mult in Germania, foarte mult in Franta, in Spania, in Italia – toate aceste piete s-au contractat. Somajul va creste, iar instabilitatea sociala si lipsa de solidaritate pot fi elemente care ne pot face sa platim o factura foarte grea”, a tinut sa mentioneze Traian Basescu, care a profitat de acest eveniment pentru a cere sindicatelor nemultumite de hotararea de a ingheta salariile si de a nu mai oferi cresteri salariale sa incerce sa inteleaga situatia.

Seful statului a declarat ca este necesara continuarea procesului de descentralizare pentru ca ordinea publica sa fie sub control.