Poprirea pe pensie afecteaza 5.826 de pensionari din județul Hunedoara. Desi mare, numarul acestora a scazut fata de anul trecut cand la Casa Judeteana de Pensii figurau 6.996 de persoane carora institutia trebuia sa le opreasca din bani.

Hunedorenii amana plata datoriilor la intretinere, plata impozitelor si a taxelor locale, datoriilor la banci sau amenzi date de administratiile locale pentru a putea trai de la o luna la alta.

De la inceputul anului si pana acum, Casa Judeteana de Pensii Hunedoara a aplicat 9.582 de popriri celor 5.826 de persoane datornice inregistrate in bazele de date ale institutiei.

4410 din popriri sunt aplicate pensionarilor din zona Vaii Jiului, respectiv la Casa de Pensii din Petroșani.

„Cele mai multe solicitari de popriri vin de la executorii judecatorești (2.498 popriri), case de ajutor reciproc (2.012 popriri), pensii de intreținere (820 popriri), ISM (569 popriri), primarii (583 popriri) și rate bancare (391 popriri)”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineata, Ilie Toma, director executiv la Casa Județeana de Pensii Hunedoara.

Unii dintre pensionarii hunedoreni prefera chiar sa li se opreasca sumele restante in acest mod, deoarece au pensiile foarte mici și nu fac fața cu plata datoriilor, iar in acest fel reusesc sa-si reduca obligatiile financiare.

Pentru cei mai mulți dintre pensionari sunt vitale medicamentele și plata intreținerii.

Am pensie 450 lei. Dau 200 de lei pe medicamente si am si popriri pe pensie si vai de capul meu. Imi opresc 50 de lei din pensie si mai dau 200 pe medicamente si din restul mai trebuie sa platesc  si intretinere. Si cu medicamentele, stiti cum facem, intr-o luna luam jumatate din ele, iar luna urmatoare cealalta jumatate. Noroc ca mai e si sotul si incercam sa ne descurcam impreuna si cu pensia lui ca altfel as fi cersit la coltul strazii. La 32 de ani munciti am o pensie de 450 de lei. Am fost lucrator comericial la magazinul Jiul si am intrat in pensie de boala si cand m-am incadrat la pensia de batranete pensia mea a ramas aceeasi. Eu i-as da lui Ponta pensia mea o luna de zile sa el sa-mi dea salariul lui si sa vad atunci daca poate sa traiasca o luna. Sau lui Boc, ca el ne-a taiat pensiile sau lui Basescu”, a declarat o pensionara din Petrosani.

„Pensia mea este de 550 de lei. Nu am nicio rata nimic pentru ca nu-mi permit sa fac un imprumut. Mai am un ajutor social, din ala pentru persoanele cu handicap si ma intretine o femeie si ii dau ei toata pensia si astfel reusesc sa ma intretin”|, a afirmat o alta femeie din Petrosani.

Unii stau mai bine la capitolul pensii, dar au pe langa o familie de intretinut si practic venitul se imparte.

„Nu am poprire dar incerc sa cheltui cat mai putin. Am 1.200 lei pensie, dar am si familie de intretinut. Platesc intai datoriile si pe urma ma descurc din ce mai ramane. Reusesc sa cheltui mai putin decat mi-as fi dorit eu”, a declarat domnul Dumitru. un pensionar din Valea Jiului.

Numarul popririlor de anul acesta este mai mare decat anul trecut cu 38 de popriri, iar obligația celor de la Casa de Pensii este sa le rețina pensionarilor care nu-și achita datoriile o treime din pensie. Unii oameni pot avea parte de mai multe rețineri din pensie și risca o micșorare a pensiei cu mai mult de o treime.

Semne bune anul are

Noi scumpiri vor navali peste bugetele romanilor. Taxele pe proprietate vor fi modificate, iar accizele vor fi recalculate. De anul viitor, accizele la carburanți nu vor mai tine cont de cursul valutar, ci vor fi transformate in lei și inmulțite cu inflația.

Astfel, daca de la 1 ianuarie, litrul de benzina sau de motorina ar fi trebuit sa mai scada cu aproape 3 bani grație unui curs valutar mai mic, stabilit la 1 octombrie, acum el se va scumpi. Aceeași politica se va aplica și in cazul țigarilor, alcoolului sau electricitații.