Iasul are un nou viceprimar, in persoana lui Gabriel Surdu, presedintele PDL Iasi la ora luarii acestei decizii. Acesta a fost, de altfel, si singurul candidat pe functia ramasa vacanta dupa ce liberalul Marius Danga si-a dat demisia. Cei doi, fostul si noul viceprimar, si-au dat mina si s-au pupat, in aplauzele plenului Consiliului Local. Primarul Gheorghe Nichita l-a laudat insistent pe Danga, dar i-a criticat pe Cristian Adomnitei si Crin AntonescuLa citeva minute dupa votarea ca viceprimar, Gabriel Surdu a fost exclus din PDL.


Liberalul Marius Danga si-a anuntat demisia din functia de viceprimar, invocind ruperea USL. “Este un efect normal al dizolvarii USL la nivelul judetului Iasi, proces inceput odata cu inlocuirea vicepresedintelui liberal al CJ Iasi. USL Iasi nemaiexistand este normal ca efectele sale in institutiile cu caracter pur politic sa inceteze. Asa e sanatos. Incepand cu data de 28.03 ma asez in banca consilierilor locali asigurandu-i pe acestia ca voi ramane la fel de dedicat Iasiului si proiectelor sale. Prin demisia mea se deschide calea unei alte majoritati care sa duca mai departe conducerea intereselor Iasiului. Le multumesc tuturor angajatilor PMI pentru rabdarea pe care au avut-o cu mine dar si pentru disponibilitatea aratata in activitatea pe care am desfasurat-o impreuna”, a declarat liberalul.

Nichita l-a laudat pe Danga

Primarul Iasului a avut numai cuvinte de lauda la adresa fostului sau adjunct din echipa executiva. „Marius, îţi mulţumesc pentru colaborarea avută. Am spus-o şi înainte, o spun şi acum: Marius Dangă şi-a făcut treaba foarte bine ca viceprimar. Mi-ar părea rău să cred că decizia pe care a luat-o este forţată de interesele politice ale unuia sau altuia. Aş fi vrut să continuăm împreună activitatea din executivul Primăriei. Sper ca Marius Dangă să dea dovadă de verticalitate şi să susţină în continuare proiectele pe care şi le-a asumat împreună cu noi, aşa cum aştept o atitudine constructivă şi din partea colegilor din Consiliul Local”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Surdu – unica propunere

Functia vacanta a fost supusa votului plenului Consiliului Local. Constantin Birhala l-a propus, din partea PDL, pe Gabriel Surdu, acesta fiind singurul candidat. Cu 20 de voturi, Surdu a fost ales fara emotii viceprimar. „Vreau să-i urez bun venit în echipa executivă a Primăriei domnului Gabriel Surdu. Este important ca proiectele Iaşului să se bucure de o susţinere cât mai solidă din partea partidelor componente Consiliului Local. Sper că vom avea o relaţie cel puţin la fel de bună ca cea pe care am avut-o cu Marius Dangă”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Exclus in citeva minute dupa vot

“Conducerea Partidului Democrat Liberal a decis excluderea din partid a domnului Gabriel Surdu, președinte interimar al PDL Iași, pentru nerespectarea deciziilor partidului privind alianțele și colaborările politice la nivel local. PDL nu poate fi părtaș la proasta administrare a județului Iași de către administrația locală și județeană, compusă din PSD și PNL” se arată într-un comunicat al Departamentul de comunicare al PDL.

Nichita: Pastram usa deschisa pentru liberali

Primarul a facut si citeva declaratii politice, in care l-a atacat pe Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi. Redam mai jos cele mai importante declaratii pe acest subiect:


In ultima perioadă am observat tot felul de frământări pe scena politică. Se fac şi se desfac alianţe, se autonumesc pe funcţii unii sau alţii. Profit de ocazia acestei şedinţe pentru a lămuri ieşenii şi Consiliul Local asupra câtorva aspecte.

Sunt un politician cu experienţă, care a mai văzut „filmul” acesta. De fiecare dată, înaintea campaniei electorale, unii politicieni, mai subţiri de felul lor din punct de vedere electoral, pornesc un război artificial pentru a atrage atenţia opiniei publice. Asta se întâmplă şi în aceste zile la Iaşi. Avem, pe de o parte, PSD care rămâne fidel principiilor USL la Iaşi, Bucureşti şi în toată ţara. Pe de altă parte, îi avem pe colegii noştri de la PNL care ar vrea să continue proiectul USL, dar nu-i lasă şefii de partid. Nu-i lasă nici Crin Antonescu la Bucureşti să-şi asume responsabilitatea guvernării, nu-i lasă nici Cristian Adomniţei la Iaşi să continuăm proiectele pentru care ne-au votat ieşenii în 2012.

Eu sunt un om consecvent şi ce am spus în 2011 când a fost anunţată înfiinţarea USL la 24 ianuarie, spun şi acum: USL este cel mai bun proiect politic din România ultimilor 20 de ani şi ar fi păcat ca interesele politice personale şi de moment să distrugă această construcţie politică. De aceea aştept cu speranţă ziua de 25 mai, pentru ca după alegerile europarlamentare să putem discuta din nou dacă USL mai are un viitor la Iaşi şi în România.

Noi păstrăm uşa deschisă şi, din discuţiile avute personal cu mulţi liberali din conducerea PNL, ştiu că şi ei sunt de aceeaşi părere.

În orice caz, indiferent de tensiunile artificial create de unii, proiectele Iaşului nu pot aştepta. De aceea au apărut şi noi majorităţi politice. Nu putem bloca nici CL şi nici CJ din cauza unor ambiţii personale. Unii politicieni au înţeles, alţii nu. Eu îi chem în jurul proiectelor Iaşului pe toţi aleşii locali de bună credinţă, indiferent de culoarea lor politică. Până la urmă ieşenii vor judeca cine dintre aceşti politicieni au acţionat responsabil şi şi-au făcut datoria faţă de electorat şi cine nu.