Dr. [B]Vasile Cepoi,[/B] sef al Directiei de Sanatate Iasi, a fost numit joi [B]secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii,[/B] in plin scandal public legat de proiectul noii Legi a sanatatii. Atributiile lui Cepoi in cadrul Ministerului sint clare: el [B]va coordona direct, impreuna cu ministrul Ladislau Ritli, procesul de reforma in sistemul de sanatate.[/B] Asta inseamna ca va fi [B]numarul 2[/B] din Minister care va raspunde de proiectul noii legi. Cepoi pe marginea proiectului legii respective, precizind chiar ca il va implica in analiza si pe [B]dr. Raed Arafat,[/B] care a demisionat din minister tocmai pentru a putea apara sistemului medical de urgenta de noua lege. Noua lege a sanatatii, care prevede o schimbare radicala a sistemului medical pe toate planurile reprezinta astfel o provocare pentru iesean. Va reusi acesta sa finalizeze acest proiect amplu, ambitios si dificil care deja in sfera publica este privit ca avind multiple [B]implicatii politice, financiare dar si neajunsuri pentru pacient? VEZI expertiza in managementul sanitar a lui Vasile Cepoi[/B]

[B]A ignorat lejer pretentiile prefectului[/B]

Vasile Cepoi “a aparut” in partea administrativa a sistemului medical iesean [B]acum mai bine de 11 ani[/B] cind, ignorind faptul ca functiile se imparteau pe criterii politice, s-a inscris la un concurs pentru functia de director al Casei de Asigurari de Sanatate.

“[B]Nu stiam ca imi trebuie un aviz politic pentru o functie administrativa.[/B] Mi s-ar parea, insa, aberant ca presedintele CNAS sa puna in prim-plan politicul”a precizat atunci Cepoi

Astfel, a cistigat acest [B]concurs[/B] organizat la Bucuresti pentru functia de [B]director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.[/B] Insa imediat, Cepoi [B]a avut un conflict[/B] cu prefectul de atunci [B]Corneliu Rusu Banu,[/B] acesta din urma [B]reprosindu-i ca nu i-a cerut acordul pentru a se inscrie la concursul[/B] respectiv, in detrimentul unui personaj sustinut de PDSR. 

[B]Ministru secretar de stat in perioada Nastase[/B]

Dupa 2 ani la CAS Iasi, Vasile Cepoi a fost numit [B]secretar de stat in Ministerul Sanatatii[/B] la inceputul lunii [B]iulie 2003.[/B] In [B]februarie 2004,[/B] Cepoi a fost destituit de premierul [B]Adrian Nastase[/B] din functia de ministru secretar de stat in Ministerul Sanatatii. [B]Ziarul de Iasi[/B] scria atunci ca Cepoi [B]a fost victima unui puseu de nervozitate al premierului.[/B] Lui Cepoi i s-ar fi reprosat ca nu ar fi finalizat pina la termen un raport continind [B]13 masuri de continuare a reformei in sistemul sanitar.

Dupa aceasta demitere, Cepoi si-a reluat functia de director general al Casei de Asigurari de Sanatate Iasi.

[B]Iarasi la Bucuresti. Acum la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate[/B]

In [B]2005,[/B] Cepoi a fost a avansat la Bucuresti, fiind numit [B]director general executiv al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.[/B] Cepoi a fost propus pentru aceasta functie de senatorul PD de atunci [B]Dan Carlan.[/B] “Am insistat in favoarea domnului Cepoi pentru ca a dovedit ca este un foarte bun profesionist, cu calitati de exceptie. Datorita acestor calitati ale sale, am considerat ca este cel mai potrivit pentru acest post”, [LINK=https://web.archive.org/web/20120710090907/http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/vasile-cepoi-a-fost-avansat-director-la-cnas-in-bucuresti~ni3mml]a spus in 2005 Dan Carlan[/LINK].

Dupa intoarcerea de la Bucuresti, in [B]2008,[/B] la schimbarea guvernarii, Cepoi a profesat ca medic la Spitalul “C.I. Parhon” din Iasi (institutia medicala unde isi are postul de medic), iar din [B]mai 2009[/B] este seful Directiei de Sanatate Publica Iasi.

[B]Specialistul in reforme medicale[/B]

Desi a fost numit la conducerea unor importante institutii medicale pe parcursul a mai multor guvernari de diferite culori politice (PSD, PNL-PD, PNL), [B]Cepoi nu este membru al vreunui partid politic[/B].

Recunoscut ca un specialist in managementul sanitar, aplicat spre reglementari clare ale sistemului medical, in 2004 se spunea despre Cepoi ca este ministrul secretar de stat din Ministerul Sanatatii care munceste cel mai mult.

Pe parcursul activitatii sale la Ministerul Sanatatii sau la Casa de Asigurari de Sanatate, Cepoi s-a mai ocupat [B]de o reforma a sistemului sanitar,[/B] dar a fost nevoit si sa rezolve mai multe [B]crize financiare[/B] cu care se confrunta atunci sistemul ([I]criza retetelor compensate, criza finantarii spitalelor ramase fara bani).[/I] S-a facut remarcat si ca [B]specialist in managementul sanitar,[/B] sustinind, lucrind si implementind idei precum [I]informatizarea sistemului de sanatate, monitorizarea bolnavului si a accesului sau la consultatii si tratament, organizarea medicilor de familie, introducerea cardului de sanatate, introducerea in farmacii a plafonului pentru retete compensate si gratuite etc.[/I]

Din 2009 incoace, dupa numirea sa in fruntea DSP Iasi, Cepoi a reusit sa organizeze si sa mobilizeze lumea medicala ieseana, dar sa si atraga fonduri importante pentru [B]finalizarea Institutului de Oncologie de la Iasi,[/B] care deja organizeaza concursurile de angajare si va primi primul pacient in februarie. In ceea ce priveste medicina de urgenta, Cepoi a militat si a introdus [B]mai multe protocoale[/B] valabile pentru sistemul medical iesean, dar si pentru colaborarea cu judetele din Moldova, pentru reducerea timpilor de interventie si eficientizarea costurilor. In conflictul permanent dintre medicul Tudor Ciuhodaru si SMURD Iasi, Cepoi a avut mereu o atitudine si reactie [B]rationala, echilibrata dar ferma vizavi de abuzurile doctorului-deputat.[/B]

[B]Asigurarile private, in atentia sa din 2005[/B]

Cit timp s-a aflat la conducerea CNAS, Cepoi [B]nu a ocolit subiectul asigurarilor private de sanatate,[/B] insa in perioada respectiva nici [B]nu era stabilit pachetul de baza de servicii medicale.[/B] [I]”In prezent asigurarile sociale, cel putin teoretic, acopera aproape toate serviciile medicale. Nu cred ca va fi dificil de stabilit pachetul de baza, ci de impus. Daca asigurarile sociale nu vor mai insemna gratuitate la unele servicii medicale, ne putem confrunta cu nemultumiri in rindul populatiei. Insa atunci cind se va sti exact ce anume ofera asigurarile sociale si ce ofera cele private, probabil firmele private vor fi mai interesate de acest domeniu.