Luni, 3 iunie 2013, la sediul Consiliului Național al Audiovizualului din București, în Sala Ralu Filip, a avut loc lansarea volumului Mass-[I][B]media și democrația în România postcomunistă[/B][/I], coordonat de [B]Daniel Șandru[/B] și [B]Sorin Bocancea[/B] și publicat de Editura Institutul European din Iași, primul eveniment de acest gen din istoria instituției.

Prefațat de jurnalistul [B]Emil Hurezeanu[/B], volumul reunește contribuțiile a [B]32 de specialiști[/B] din diferite domenii (științe politice, sociologie, științe juridice, istorie, științele comunicării și analiză media) și, totodată, [B]ziariști[/B] reputați la nivel național și local. Este vorba despre cea de a doua ediție, revăzută și adăugită, a unei cărți care a apărut inițial în 2011 și care reprezintă prima și singura întreprindere interdisciplinară ce analizează relația dintre presă și politică, precum și evoluția acesteia în postcomunismul românesc.

Amfitrionul evenimentului a fost Președintele CNA, Laura Georgescu, iar la manifestare au luat parte jurnalști din presa scrisă și audio-vizuală, specialiști în analiza mass-media, cadre universitare, profesioniști media din organizații non-guvernamentale și membri ai Consiliului Național al Audiovizualului din România.

În intervenția sa, [B]Daniel Șandru[/B] a specificat faptul că există un proiect al unei a treia ediții a cărții, ce ar trebui să fie concretizat peste circa doi ani, dar că sugestia venită din partea lui Radu Călin Cristea trebuie asumată ca o obligație. „[I]Va fi încă un efort, dar suntem obișnuiți, eu și colegul meu, să lucrăm în proiecte de anvergură. Acest volum este și va rămâne unul de referință, fie numai și pentru faptul că reprezintă o încercare de a configura o fotografie de epocă, una despre istoria recentă și despre prezent și care stă foarte bine în albumul de familie al spațiului nostru public din postcomunism[/I]”, a declarat Daniel Șandru.

La rândul său, celălalt coordonator al volumului, [B]Sorin Bocancea[/B], a subliniat importanța apariției acestei a doua ediții în contextul actual al presei românești. „[I]Este foarte important ce se întâmplă cu presa, pentru că avem de-a face cu un factor foarte important al democratizării. În istoria postcomunistă a relației dintre presă și politică, sunt identificabile cel puțin trei perioade esențiale: presa puterii politice, cea a presei ca putere politică și cea a presei sub puterea politică, pe care o trăim astăzi. Noi am produs, alături de toți autorii implicați în scrierea acestui volum, o carte voluminoasă. Sunt convins că toți cei interesați de această problematică pot să facă din ea o carte mare”[/I], a susținut Sorin Bocancea.

Printre presonalitățile prezente la acest eveniment s-au numărat Christian Mititelu, membru CNA, președintele Active Watch Mircea Toma, precum și secretarul Comisiei Juridice a Senatului României, senatorul Doina-Elena Federovici.