Presedintele american Joe Biden a confirmat ca liderul de varf al gruparii teroriste ISIS, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a fost ucis in timpul unui atac al fortelor speciale in nord-vestul Siriei. Presedintele a dat asigurari ca liderul ISIS si mai multi membri ai familiei sale au murit intr-o explozie pe care el insusi a provocat-o.

Doua organizatii au ridicat numarul mortilor la 13 in timpul operatiunii lansate in aceasta dimineata in provincia Idlib, ultimul bastion al opozitiei din nord-vestul tarii. Cel putin sase copii au murit, dupa cum a confirmat ulterior UNICEF.

„Aseara, sub conducerea mea, fortele militare americane din nord-vestul Siriei au condus cu succes o operatiune de combatere a terorismului pentru a proteja poporul american si aliatii nostri si pentru a face din lume un loc mai sigur. Datorita priceperii si curajului fortelor noastre armate, am reusit sa-l scoatem pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi de pe campul de lupta”, a confirmat Biden intr-o declaratie joi dimineata.

Pentagonul a anuntat intr-o scurta declaratie ca fortele de operatiuni speciale aflate sub controlul Comandamentului Central au desfasurat „cu succes” joi dimineata devreme o „misiune antiterorista” in nord-vestul Siriei, dar nu au dezvaluit care este tinta si mai multe detalii. despre atac erau asteptate in regiunea de opozitie, unde operatiunile americane sunt in general rezervate tintelor la nivel inalt.

Washingtonul a sustinut ca nu a suferit victime in timpul atacului. „Toti americanii s-au intors in siguranta de la operatiune”, a spus Biden.

Asa-numitele Casti Albe, un grup de salvare care opereaza in zonele controlate de opozitie din Siria, raportasera moartea a cel putin 13 persoane, inclusiv sase copii si patru femei. Intr-o declaratie, Unicef ​​a confirmat ca cel putin sase copii au murit si o fata a fost grav ranita peste noapte in orasul de frontiera Atme, din nord-vestul Siriei, „ca urmare a unor episoade intense de violenta”.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat, de asemenea, moartea a 13 persoane, inclusiv trei cadavre care au fost „smulse” si nu au fost identificate. Si a afirmat ca SUA au desfasurat „o operatiune similara cu asasinarea lui Abu Bakr al Baghdadi in urma cu aproape trei ani”, referindu-se la raidul care, in octombrie 2019, a pus capat vietii fostului lider al gruparii teroriste ISIS, de asemenea in Idlib..

Biden: „A decis sa se arunce in aer”

Intr-un discurs la Casa Alba, Biden a asigurat joi ca Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, seful gruparii teroriste din 31 octombrie 2019, a murit intr-o explozie pe care el insusi a detonat-o. „In timp ce trupele noastre s-au apropiat pentru a-l captura pe terorist, intr-un act final de lasitate disperata si fara a tine cont de viata propriei sale familii sau a altora din cladire, el a decis sa se arunce in aer, nu doar intr-o vesta. pentru ca a aruncat in aer etajul al treilea, in loc sa se confrunte cu justitia pentru crimele pe care le-a comis, luand cu el mai multi membri ai familiei sale.”

Presedintele a spus ca guvernul sau a facut tot posibilul pentru a „minimiza decesele civililor”. „Stiind ca acest terorist s-a inconjurat de familii, inclusiv de copii, am luat decizia de a efectua un raid al fortelor speciale, ceva mult mai riscant pentru propriul nostru popor, in loc sa lansam un atac aerian”.

Presedintele a asigurat ca Guvernul continua sa evalueze operatiunea si nu a confirmat numarul mortilor, dar a insinuat ca toate victimele civile s-au datorat actiunilor lui Al Qurashi si a asigurat ca operatiunea „a transmis un mesaj clar. teroristilor din intreaga lume. — Vom merge dupa tine si te vom gasi. Biden a plecat dupa scurte declaratii si nu a raspuns la nicio intrebare, inclusiv la una adresata de un jurnalist despre numarul victimelor civile, transmite The Guardian.

Castile Albe, care s-au ocupat de tratarea ranitilor si recuperarea cadavrelor, explicasera cu cateva ore inainte pe contul lor de Twitter ca trupele americane au coborat in ​​zona, invecinata cu orasul turc Iskanderun, intr-un „raid aerian”, in functie de asupra organizatiei. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul in Regatul Unit si o retea larga de colaboratori pe teren, a asigurat ca „toti” au pierit in timpul „operatiunii de aterizare” si „tintelor aeriene” ale trupelor coalitiei conduse de SUA si avioanele sale in apropierea zonei Atme.

Potrivit Agentiei AP, rezidentii si activistii spun ca au fost martorii unei operatiuni terestre de amploare, in care fortele americane au folosit megafoane pentru a indemna femeile si copiii sa paraseasca zona. Dupa cum au descris agentiei americane de catre locuitorii zonei, elicopterele au zburat deasupra locului, iar fortele americane s-au ciocnit cu oameni inarmati timp de mai bine de doua ore in jurul unei case cu mai multe etaje, inconjurata de maslini, al carei etaj superior a fost aproape complet distrus. Ei povestesc impuscaturi si explozii constante care au zguduit aceasta zona presarata cu tabere pentru persoane stramutate in interiorul razboiului.

Surse oficiale au asigurat jurnalistii ca operatiunea a avut loc intr-o cladire din zona Atme si fortele americane au reusit sa indeparteze familia care locuia la primul etaj inainte de inceperea operatiunii. Dupa ce Al Qurashi a detonat incarcatura exploziva, echipa de elita a intrat intr-un foc incrucisat cu un alt „terorist ISIS” neidentificat care locuia la etajul doi, care in cele din urma a murit impreuna cu sotia sa, potrivit acelorasi surse, care au cerut anonimatul.

Idlib este dominat in principal de Organizatia pentru Eliberarea Levantului, care include fostul afiliat sirian al Al Qaeda, numit anterior Frontul Al Nusra, si gazduieste, de asemenea, o multitudine de grupuri armate care ar fi putut fi tinta operatiunii de azi dimineata de la Washington.

Raidul vine la cateva zile dupa incheierea la Al Hasaka, in nord-estul Siriei, a unei revolte cu asistenta externa intr-o inchisoare ISIS care a facut aproape jumatate de mie de morti si este considerata cea mai mare actiune a formatiunii teroriste de la infiintare. tara in urma cu trei ani. Coalitia internationala condusa de SUA care lupta impotriva ISIS in Siria si Irak si-a sprijinit aliatii kurzi, care conduc inchisoarea si zone mari din nord-estul Siriei, in timpul revoltei inchisorilor.

Unicef ​​subliniaza in declaratia sa ca, potrivit diferitelor informatii, zonele populate de civili au suferit pagube grave. Agentia Natiunilor Unite explica ca, de la inceputul anului, violenta s-a intensificat brusc in si in jurul lui Idlib, in ​​nord-vestul Siriei, unde locuiesc 1,2 milioane de copii care au nevoie de asistenta. Multe familii din zona sunt stramutate in interior, care au fugit de-a lungul anilor de violenta din alte parti ale Siriei.

„Anul trecut, aproape 70% din incalcarile grave ale drepturilor copilului inregistrate in Siria au avut loc in nord-vest”, spune Unicef. „Aceasta crestere recenta a violentei vine pe fondul conditiilor meteorologice extreme si a temperaturilor record sub zero in Siria si regiune. Cel putin cinci copii sirieni au murit in nordul Siriei din cauza conditiilor dure de iarna numai in ultimele doua saptamani.