O senzatie de disconfort la nivelul sanilor inainte sau in timpul menstruatiei este ceva absolut normal. Insa trebuie sa intelegem si de ce! Daca credeai ca acesta este doar un “efect secundar” al menstruatiei, te inseli. Mastodinia (durerile la nivelul sanilor) este de fapt o afectiune care se poate trata. Sa aflam insa mai multe despre aceasta.

Mastodinia sau mastalgia se manifesta prin marirea volumului si dureri la nivelul sanilor, de cele mai multe ori inainte de menstruatie. Cauzele acestei afectiuni sunt multiple, insa cele mai frecvente sunt: productia mica de progesteron, retentia de apa din timpul menstruatiei, prezenta unei sarcini, infectia glandei mamare, stresul, traumatisme ale sanilor, alaptarea sau dezvoltarea unei tumori benigne.

Durerea poate aparea  in orice parte a sanilor, manifestandu-se ca o jena, ca o durere continua sau o tensiune a sanilor. Aceasta durere poate fi ciclica (determinata de modificarile hormonale lunare) sau atipica (apare la femeile trecute de 40 de ani, la premenopauza si se trateaza doar cu tratarea cauzei).

Mastodinia poate fi simpla, caz in care sanul nu prezinta nicio transformare sau modificare, sau poate fi vorba de mastodinie asociata cu mastoza, caz in care in glanda mamara apar noduli durerosi (in acest caz durerea este mai mare si poate aparea la orice mica atingere, chiar si atunci cand femeia poarta sutien).

Conform studiilor, aceasta afectiune poate fi prevenita daca suntem atente la alegerea sutienelor. In special in cazul activitatilor fizice, femeia trebuie sa poarte un sutien sau o bustiera cu sustinere speciala, pentru ca sanii sa nu se miste foarte mult si doar odata cu toracele. Se recomanda schimbarea sutienului daca acesta si-a schimbat forma, nu mai ofera sustinere sau materialul se deterioreaza.

Doar medicul iti poate stabili diagnosticul corect, in urma unor analize si anamneza detaliata (istoric al simptomelor). In cazul femeilor cu varsta de pana la 35 de ani, medicul nu va necesita si alte investigatii, insa la femeile trecute de aceasta varsta medicul poate recomanda o mamografie, o sonograma sau o biopsie.

In ceea ce priveste tratamentul, acesta nu este foarte complex. De cele mai multe ori pacienta are nevoie de o doza suplimentara de progesteron. Femeilor tinere li se poate recomanda si pilulele contraceptive, care contin progesteron si care mai atenueaza durerile.

Doar medicul iti poate recomanda cele mai bune medicamente, asa ca nu este indicat sa le iei dupa ureche sau dupa sfatul farmacistului (care nu are o pregatire atat de buna ca medicul specialist). Medicamentele impotriva mastodiniei nu se vor administra femeilor gravide sau care vor sa ramana insarcinate.