Guvernul incepe sa devina “tap ispasitor”, in acest moment avand loc actiunea de “fezandare” pe care seful statului, Traian Basescu, o pregateste pentru toamna, a afirmat luni, presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, intrebat fiind daca exista un razboi intre Palatele Cotroceni si Victoria.

“Cei care se pricep la gatit numesc actiunea asta fezandare. Cred ca este vorba pur si simplu despre un mod de pregatire a momentelor viitoare din toamna, cand presedintele (Traian Basescu – n.r.), in mod firesc pentru caracterul lui, marcheaza o responsabilitate si astfel incat nu cred ca se poate vorbi despre abordari diferite si interese diferite. Pur si simplu Guvernul incepe sa devina un tap ispasitor” a declarat Nastase, inainte de sedinta conducerii PSD.

Liderul Consiliului National al PSD crede ca situatia economica si sociala va amplifica pana in toamna reactiile publice adverse si va contribui la formarea unei noi majoritati parlamentare care sa-l sileasca pe presedintele Traian Basescu sa accepte o noua formula de guvern sau de serviciu care sa organizeze alegeri anticipate.

“Teoretic si practic ar trebui sa avem o majoritate in Parlament capabila sa poata sa treaca o motiune de cenzura. In conditiile acestea, am putea sa avem fie incapatanarea lui Basescu de a-si pune in continuare prietenii sa conduca Guvernul pe care de fapt el sa-l conduca (…) sau o varianta de Guvern de serviciu – asa cum sugeram – care sa pregateasca alegeri anticipate in 2011. In felul acesta am putea sa refacem relatia de incredere intre clasa politica si populatie si in acelasi timp am putea sa reincepem un efort de constructie politica”, a explicat Nastase.

El a apreciat ca varianta unui “Guvern de serviciu” ar putea sa fie o cale dezirabila si o formula acceptabila pentru toata lumea, dar a precizat ca este forte greu de obtinut in conditiile “razboiului total” impus de Traian Basescu.

“Sigur ca este foarte greu, in conditiile acestui model de razboi total pe care presedintele il dezvolta practic pe toate fronturile, din Moldova pana in Bucuresti, sa realizezi un dialog in legatura cu solutiile posibile. Dar avem datoria cu totii cel putin sa propunem anumite variante, anumite formule”, a mai adaugat Nastase.