Efectul placebo este puterea unei pastile asemanatoare celei reale, care formata din substante inofensive, poate fi administrata bolnavului ca tratament de proba. Acest tratament poate functiona, deoarece creierul are posibilitatea de a micsora sau amplifica durerea pe care o simtim. Efectul placebo este cat se poate de real, mintea avand o putere extrem de mare asupra organismului.

Termenul „placebo” este folosit in descrierea oricarei proceduri terapeutice despre care nu s-a dovedit ca administrarea ei ar produce schimbari in starea de sanatate a bolnavului.

Se remarca doua tipuri de placebo: inert ( se refera la o substanta inactiva cu un continut neutru) si activ (o substanta activa, dar care nu are efect in cazul tratarii afectiunii respective).

Efectul placebo poate fi indus bolnavilor si de catre doctor, acesta relatand cazuri in care s-a folosit tratamentul respectiv si in care s-au tratat cu succes simptomele.

Studiile au aratat ca 40% dintre oameni raspund pozitiv la tratamentul placebo, dintre acestia, femeile si batranii raspunzand cel mai bine la o astfel de medicatie. Increderea pe care medicul ne-o transmite in legatura cu administrarea unui medicament ne poate face si pe noi sa fim mai optimisti si astfel, medicamentul, sa aiba rezultatele scontate.

Cele mai eficiente pastile cu efect placebo au de obicei un aspect frumos si un gust amar, pentru ca simturile noastre sa o asemene cat mai mult cu medicamentul real. De altfel, injectiile si pilulele sunt cele mai eficiente.

De-a lungul administrarii pastilelor de tip placebo, s-a demonstrat ca acestea pot avea un efect pozitiv in tratarea bolilor ca hipertensiune, alergii, epilepsie si chiar in insomnie, migrene si depresie.

Faptul ca pacientii au reactionat in cele mai multe cazuri prompt si pozitiv atunci cand le-au fost administrate pastile „false”, ne arata cat de importanta este autosugestia si increderea pe care bolnavul o are in cazul tratamentului prescris.

Insa trebuie sa stim, ca tratamentul de tip placebo poate da dependenta, asa ca nu este indicat sa credem ca o pastila ne este absolut indispensabila.

Gandire pozitiva si increderea in medic nu are efect numai in a modifica starea de spirit a pacientului, ci pot determina si corpul sa treaca prin schimbari care sa-i amelioreze starea de sanatate.