Sarbatorita pe 8 martie in fiecare an, Ziua Internationala a Femeii este o zi dedicata onorarii realizarilor femeilor de-a lungul istoriei si de pe tot globul si este de obicei o zi pentru femei din toate mediile si culturile diferite pentru a lupta pentru egalitatea de gen si drepturile femeilor .8 martie este sarbatorita ca Ziua Internationala a Femeii, cand femeile sunt sarbatorite si rasfatate cu dulciuri si cadouri. In aceasta zi speciala, copiii de toate varstele isi rasfata mamele cu ceva special. Este o zi din an cand copiii, tineri si batrani, incearca sa arate intr-un mod tangibil cat de mult isi apreciaza mamele.

Astazi, Ziua Mamei este o sarbatoare care onoreaza maternitatea care este observata sub diferite forme din intreaga lume. In timp ce datele si sarbatorile variaza, Ziua Mamei implica in mod traditional prezentarea mamelor cu flori, carti si alte cadouri mama frumoase.

Ce este Ziua Internationala a Femeii?

Ziua Internationala a Femeii (IWD) este dedicata sarbatoririi realizarilor femeilor in sferele sociale, economice, culturale si politice. Ziua, fondata colectiv de femei, atrage atentia si asupra egalitatii de gen si a drepturilor femeilor.

Paritatea de gen este o masura statistica care compara femeile si barbatii prin veniturile lor, educatia si orele de munca, printre alte puncte. Aceasta masuratoare sociologica ii ajuta pe cercetatori sa inteleaga cum progreseaza sau se regreseaza societatea in anumite domenii. Este, de asemenea, un instrument important pentru factorii de decizie care se straduiesc in directia egalitatii de gen.

Desigur, sarbatoarea globala a Zilei Internationale a Femeii este un moment pentru a reflecta cat de departe au ajuns femeile, pledoaria pentru ceea ce mai este necesar si actiunea pentru a continua sa rupa barierele. Cu peste un secol de istorie, IWD este o miscare in crestere centrata in jurul unitatii si puterii.

De ce este sarbatorita Ziua Internationala a Femeii pe 8 martie?

Ziua Internationala a Femeii are o istorie bogata care dateaza de 108 ani – prima privire a acesteia a fost in 1909, cand Partidul Socialist din America a celebrat 15.000 de femei care au protestat ore lungi de munca, salarii mici si lipsa drepturilor de vot in New York.

Denumita initial Ziua Femeii Nationale, sarbatoarea anuala monumentala s-a raspandit in intreaga lume (sarbatorita oficial in 1911), insa Rusia a fost cea care a stiut, fara sa stie, tendinta din 8 martie . Desi Ziua Internationala a Femeii a devenit o sarbatoare oficiala in Rusia in 1913, femeile inca intampinau dificultati cauzate de Razboiul Mondial. In timp ce barbatii plecau in razboi, femeile s-au ocupat de lipsa de alimente si de un guvern care nu i-ar asculta.

Pe 8 martie 1917 (23 februarie in fostul calendar rus), zeci de mii de femei ruse au iesit in strada cerand schimbari. Strigatul unificat de ajutor a deschis calea pentru ca femeile ruse sa li se acorde drepturi de vot la scurt timp.