Fara indoiala, in ciuda eficacitatii promotiilor, acestea nu pot face minuni. Cu toate acestea, volumul vanzarilor unei marci creste intotdeauna in perioada unui alt tip de cupon sau oferta de reducere.

Mai mult, daca o promovare a vanzarilor este benefica sau nu depinde de sensibilitatea consumatorilor la promotia dintr-o anumita categorie de produse. De exemplu, indiferent daca sunt sau nu sensibili la o reducere de pret sau daca sunt fideli sau nu unei alte marci. In acest fel, beneficiile necesare nu vor fi produse pentru a compensa reducerea mentionata.

Cu toate acestea, in ciuda diverselor tehnici de promovare a vanzarilor, pot exista obiective de comunicare care nu vor fi atinse. De aceea, va aratam avantajele si dezavantajele promotiilor de vanzare.

Ce sunt promotiile?

Promotiile sunt strategii de marketing concepute pentru a atrage mai multi clienti si pentru a incuraja achizitionarea unui produs sau serviciu , de obicei , promotii sunt generate de anumite momente, sezonul de licitatie – se incheie sau date de vanzare mai mic pentru a atrage clientii.

O frica foarte frecventa in acest tip de strategie este aceea ca de multe ori o promovare a vanzarilor v-ar putea afecta marja de profit, desi exista o modalitate de a oferi reduceri pe tot parcursul anului fara sa se intample asta … va vom spune mai tarziu.

Dezavantaje

Compensati pentru o forta de vanzare slab instruita din cauza lipsei mai multor strategii de marketing sau a unei imagini de brand slabe.
Oferiti vanzatorilor sau consumatorilor un motiv pe termen lung pentru a continua sa cumpere o marca.
Opriti definitiv tendinta stabilita de scadere a vanzarilor unui produs sau schimbati atitudinea de neacceptare a unui produs nedorit.
Tendinta nu poate fi inversata decat daca promovarea vanzarilor este utilizata in combinatie cu eforturi precum activari, evenimente etc., sau imbunatatiri ale produsului.

Avantaje

Stimuleaza entuziasmul fortei de vanzare pentru un produs nou, imbunatatit sau matur.
Invigoreaza vanzarile unui produs matur.
Facilitarea introducerii pe piata a noilor produse.
Mariti spatiul de vanzare.
Neutralizeaza strategiile de marketing promotional ale competitorilor
Obtineti achizitii de proba de la consumatori.
Pastrati utilizatorii actuali prin incurajarea achizitionarii pastrate.
Cresteti utilizarea produsului prin cresterea cantitatii oferite consumatorului.
Consolidarea strategiilor de marketing pe platformele digitale, precum si offline.

Care sunt obiectivele unei bune promovari a vanzarilor ?

Fiecare promovare buna trebuie sa aiba un obiectiv de indeplinit , acest obiectiv trebuie stabilit din bazele promotiei.

Printre obiectivele dvs. pot fi:

  • Cresterea vanzarilor – Atrage mai multi clienti
  • Generati mai mult trafic pe site-ul dvs. web sau generati mai multe apeluri telefonice etc.

Acum, cu media digitala, posibilitatile de generare a obiectivelor sunt destul de largi, digitalul ne permite sa masuram practic totul, astfel incat crearea unei promotii si publicarea acesteia pe retelele de socializare ne va permite sa stabilim API-uri precum:

  • Numarul de utilizatori care au vizitat / au dat clic / au vizualizat promovarea.
  • Cati adepti castigam pe retelele sociale datorita promotiei.
  • Cat de multe like-uri, comentarii generate si chiar prin ascultare sociala ne vor permite sa stim ce au spus clientii dvs., acest lucru ne va permite sa mentinem sau sa imbunatatim anumite aspecte pentru a obtine loialitatea.

Cum sa faci o buna promovare a unui produs sau serviciu?

O buna promovare a unui produs va poate ajuta sa cresteti vanzarile sau sa atrageti mai multi clienti in magazinul dvs., fara indoiala.

Ideea este sa aveti o strategie solida de marketing si vanzari, care stiti ca va aduce un randament satisfacator al investitiilor, pentru aceasta, trebuie sa faceti numerele: bugetele, marja de profit etc.

Iata cateva dintre aspectele care trebuie luate in considerare la lansarea unei bune promotii:

Ce vreau sa obtin?

Cu o promovare a produsului, incercam sa oferim mai multa vizibilitate marcii noastre, asa ca trebuie sa va definiti mai intai obiectivul. De exemplu: incurajati cumpararea de utilizatori , cresteti biletul de cumparare mediu.

Cui ma adresez?

Definiti ce tip de public doriti sa vizati (varsta, sex, interese, clienti noi, clienti repetati), adaptati comunicarea si tonul pe baza acesteia. Creati promotii vizate si interesante pentru acel tip de public specific.

Cand? Amintiti-va ca sezonalitatea este foarte importanta!

Momentul in care lansati aceasta promotie joaca un rol foarte important si are multe de jucat pentru sau impotriva succesului pe care il puteti obtine. Ar trebui sa luati in considerare daca veti face o promotie sezoniera, pentru o perioada de consum redus, pentru o data sau o data proeminenta (de exemplu: Black Friday, cyber luni, etc.) sau daca se datoreaza doar lansarii unui anumit produs.

Unde?

In momente ca acestea, este recomandabil sa nu efectuati doar promotia in magazinul fizic, daca nu, sa includeti si canalele digitale ale afacerii dvs. pentru a genera o vizibilitate mai mare si atingere.

Cum o voi face?

De asemenea, trebuie sa definiti modalitatea, mecanica si elementele necesare pentru a crea o promovare, cu alte cuvinte, modul in care veti ajunge la public.
De exemplu:

Tipul promotiei:

  • Oferte / Reduceri
  • Concursuri / tombole
  • Vanzari speciale (Fara TVA, sezon, etc.)
  • Buletin informativ (cupoane trimise catre baza de date)

Mecanica:

Definiti un mecanism simplu pentru vanzarea promotiei, atribuie durata, procesele interne si bazele legale pentru aceasta.

Cand aveti toate acestea definite, trebuie sa dezvoltati materiale fizice sau digitale (in cazul retelelor de socializare, buletin informativ) care va vor ajuta sa oferiti mai multa vizibilitate promotiei.