Impozitele si taxele locale, dar si amenzile, vor fi actualizate anul viitor cu rata cumulata a inflatiei inregistrata in perioada 2010-2012, 16,05%, si vor ramane la acest nivel pana in 2016. Cel putin asa sustine un proiect de hotarare postat pe site-ul ministerului finantelor publice. “In concordanta cu prevederile Codului fiscal, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului, incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012”, se arata in document.

Ministerul estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 891 milioane lei.

Noile impozite se vor aplica pana in 2015, inclusiv. Pentru 2016, nivelul acestora va fi actualizat cu rata inflatiei din perioada 2013-2015 in cursul anului 2015, potrivit art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Impozitele si taxele locale afectate de hotararea MFP, in cazul in care ea va fi insusita de guvern si adoptata, sunt: impozetele si taxa pe cladiri, cele pe terenuri, impozitul pe mijloace de transport, taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate, impozitul pe spectacole, taxele extrajudiciare de timbru.

Tot cu acelasi procent urmeaza sa fie majorate si taxele pentru eliberarea si preschimbarea actelor de identitate, cele pentru eliberarea permiselor de pescuit si vanatoare, taxa pentru examinarea conducatorilor auto, taxele de inmatriculare, taxa pentru furnizare date si taxele pentru eliberarea titlurilor de proprietate.

Aceasta hotarare isi va face efectul si asupra cuantumului minim si maxim al amenzilor in cazul persoanelor fizice, precum si asupra taxelor pentru eliberarea certificatelor de orice fel, altele decat cele eliberate de instante, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de notarii publici, precum si pentru alte servicii prestate de unele institutii publice. In expunerea de motive, la categoria impact social, MFP noteaza ca proiectul de hotarare pe care-l propune va majora sarcina fiscala asupra cetatenilor.