Este normal sa va varsati o anumita cantitate de par in fiecare zi. Daca parul cade in cantitati mai importante decat de obicei, poate provoca stres si ingrijorare.

In timp ce chelia modelului masculin si feminin este o cauza principala a caderii parului , exista o serie de alte motive. Un medic va dori sa exploreze acestea inainte de a recomanda tratamentul adecvat.

In acest articol, analizam cauzele principale ale caderii parului, tratamentul disponibil si sfaturile de ingrijire la domiciliu pentru a preveni pierderea ulterioara.

Cauzele caderii parului

Cauzele posibile ale caderii parului includ:

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica este un alt termen pentru chelia modelului masculin sau feminin . Este o cauza foarte frecventa a caderii parului.

Atat calvoarea modelului masculin, cat si cel feminin sunt genetice. Masculii tind sa piarda parul din tample si coroana capului. La femei, parul devine de obicei mai subtire pe tot capul.

Alopecia androgenetica este mai probabil sa se intample pe masura ce o persoana imbatraneste, dar poate incepe in orice moment dupa pubertate . Multe femei care prezinta alopecie androgenetica o dezvolta dupa ce trec prin menopauza . Aceasta inseamna ca hormonii pot avea ceva de-a face.

Este posibil sa tratati aceasta afectiune cu minoxidil, un medicament pentru cresterea parului.

Sarcina

Unele femei pot avea pierderi excesive de par la scurt timp dupa nastere. Acest lucru se datoreaza scaderii nivelului de estrogen . Acest tip de cadere a parului este o afectiune temporara si se rezolva de obicei intr-un an sau mai devreme.

Pentru a ajuta parul sa revina la starea normala, incercati:

 • folosind un sampon volumic si balsam
 • folosind produse concepute pentru parul fin
 • evitarea balsamurilor intense sau a sampoanelor de conditionare, deoarece acestea pot fi prea grele pentru parul fin
 • aplicarea balsamului la capetele parului, mai degraba decat scalpului, pentru a evita cantarirea parului in jos

Efluviul telogen

Efluviul telogen este o conditie in care parul ramane in faza telogena (varsare naturala) a ciclului de crestere. Acest lucru face ca mai multi par sa cada, uneori in mana.

Efluviul telogen este de obicei o afectiune temporara care se rezolva in timp. Este indicat sa va adresati unui medic pentru a afla cauza.

Unele cauze posibile includ:

 • stres sever
 • interventie chirurgicala
 • nastere
 • scadere rapida in greutate
 • probleme tiroidiene
 • anumite medicamente

Un medic va trebui sa trateze toate cauzele de baza ale efluviului telogen.

Daca un medic suspecteaza ca anumite medicamente determina caderea parului, le poate schimba.

Efluviul de anagen

Efluviul de anagen face ca cantitatile mari de par sa cada rapid in faza de anagen (crestere) a ciclului parului.

Starea poate determina caderea parului din cap, precum si din alte parti ale corpului, inclusiv sprancenele si genele.

Cauzele efluviului de anagen includ:

 • chimioterapie
 • radiatie
 • infectii fungice
 • boala autoimuna

Tratamentul pentru aceasta afectiune depinde de cauza, dar poate include o solutie topica de minoxidil.

Daca o persoana are efluvium de anagen ca urmare a chimioterapiei , racirea scalpului in timpul procedurii poate fi de ajutor. Parul va creste adesea inapoi la 3-6 luni dupa oprirea chimioterapiei.

Alopecia areata

Alopecia areata este o afectiune autoimuna care determina caderea parului brusc. Sistemul imunitar ataca foliculii de par, impreuna cu alte parti sanatoase ale corpului.

Parul de la nivelul scalpului, precum si sprancenele si genele pot cadea in bucati mici.

Daca o persoana are aceasta afectiune, ar trebui sa vada un medic. Un medic poate prescrie medicamente care sa ajute parul sa creasca.

Alopecia de tractiune

Alopecia de tractiune este pierderea parului datorita tragerii parului in coafuri stranse, ceea ce il determina sa se rupa si sa se desprinda. Coafurile asociate acestei afectiuni includ:

 • cocuri stranse
 • impletituri
 • extensiile

Daca alopecia de tractiune continua, o persoana poate dezvolta pete chel si subtierea parului.

In ceea ce priveste ingrijirea de sine, evitarea coafurilor stranse va preveni, de obicei, deteriorarea suplimentara .

Medicamente

Anumite medicamente au efecte secundare care pot determina caderea parului.

Exemple de astfel de medicamente includ:

 • diluanti ai sangelui, cum ar fi warfarina
 • accutane, pentru tratarea acneei
 • antidepresive
 • beta-blocante
 • medicamente care scad colesterolul

Daca o persoana crede ca pierderea parului se poate datora unui medicament pe care il ia, ar trebui sa ia in considerare sa vada un medic pentru o evaluare. Este posibil ca medicul sa poata reduce doza sau sa schimbe persoana la un alt medicament.

Deficiente nutritive

Deficientele nutritionale pot determina caderea parului. Dietele extreme care contin prea putine proteine ​​si anumite vitamine , cum ar fi fierul , pot provoca uneori varsarea excesiva a parului.

O persoana ar trebui sa vada un medic pentru un test de sange pentru a verifica daca are o deficienta nutritionala care ar putea determina parul sa cada.

Pastile anticonceptionale

Oamenii pot experimenta caderea parului in timpul utilizarii de control al nasterii pastile. Altii ar putea experimenta caderea parului la cateva saptamani sau luni dupa ce nu mai iau.

Daca oamenii iau pilule pentru controlul nasterii, pot alege una care are un indice scazut de androgeni. Acest lucru poate ajuta la scaderea riscului de cadere a parului.