Menopauza este o tranzitie intr-o noua faza a vietii. Incepe cand ciclul menstrual se termina. Menopauza nu este o problema de sanatate, iar unii o experimenteaza ca un moment de eliberare. Cu toate acestea, modificarile hormonale si alti factori implicati pot provoca disconfort.

Menopauza incepe de obicei intre 40 si 58 de ani in tarile dezvoltate, unde varsta medie este de 51 de ani. Pentru unii, aceasta va aparea mai devreme din cauza unei afectiuni sau a unui tratament, cum ar fi indepartarea ovarelor.

In perioada menopauzei, multe femei prezinta simptome fizice, cum ar fi bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala si un impuls sexual redus. De asemenea, poate duce la anxietate , schimbari de dispozitie si o reducere a dorintei sexuale.

Aceste simptome pot incepe inainte de sfarsitul menstruatiei si pot dura cativa ani. Impactul asupra calitatii vietii unei persoane poate varia de la usor la sever. Cu toate acestea, exista modalitati de gestionare a acestor simptome.

Fiecare persoana va experimenta menopauza diferit. Multi au o viata plina si activa pe tot parcursul tranzitiei si dupa aceea, iar unii se simt usurati de faptul ca nu mai au de-a face cu menstruatia sau controlul nasterilor .

Mentinerea unei diete sanatoase si exercitiile fizice regulate pot ajuta o persoana sa se simta mai bine si sa-si sporeasca starea generala de sanatate pe termen lung. Pentru cei care prezinta simptome ale menopauzei, sunt disponibile tratamente si asistenta.

Ce este menopauza?

O persoana va experimenta menopauza cand ciclul menstrual se termina. Menopauza este etapa vietii care urmeaza sfarsitul ciclurilor menstruale. Fiecare persoana poate experimenta menopauza diferit.

Poate dura cativa ani si exista trei etape:

Perimenopauza este timpul de tranzitie care incepe inainte de menopauza si include cele 12 luni care urmeaza ultimei perioade a unei persoane.

Menopauza incepe fie la 12 luni de la ultima perioada, fie cand menstruatia a incetat din motive clinice, cum ar fi indepartarea ovarelor.

Postmenopauza se refera la anii de dupa menopauza, desi poate fi dificil sa se stie cand menopauza s-a incheiat si incepe postmenopauza.

Cat dureaza simptomele menopauzei?

In jurul menopauzei, pot aparea diverse modificari fizice si mentale , provocand simptome. Unele dintre acestea incep inainte de menopauza, iar altele continua dupa aceasta.

Modificarile implicate in perimenopauza si menopauza includ:

Fertilitate mai mica

Pe masura ce o femeie se apropie de sfarsitul etapei de reproducere, dar inainte de inceperea menopauzei, nivelul de estrogen incepe sa scada. Acest lucru reduce sansele de a ramane gravida.

Menstruatie neregulata

Primul semn ca se apropie menopauza este de obicei perioadele care apar mai putin regulat. Ele pot veni mai mult sau mai putin frecvent decat de obicei si pot fi mai grele sau mai usoare.

Oricine are probleme cu modificarile menstruale ar trebui sa se prezinte la un medic, deoarece aceste modificari pot indica, de asemenea, sarcina sau unele probleme de sanatate.

Este normal sa aveti pete maronii dupa menopauza?

Uscaciune si disconfort vaginal

Uscaciunea vaginala, mancarimea si disconfortul pot incepe in timpul perimenopauzei si pot continua pana la menopauza. O persoana cu oricare dintre aceste simptome poate prezenta frecare si disconfort in timpul sexului vaginal. De asemenea, daca pielea se rupe, acest lucru poate creste riscul de infectie.

Vaginita atrofica , care implica subtierea, uscarea si inflamatia peretelui vaginal, poate aparea uneori in timpul menopauzei.

Diverse creme hidratante, lubrifianti si medicamente pot ameliora uscaciunea vaginala si problemele asociate.