Va intrebati cand incep pofta alimentara in timpul sarcinii si ce indica aceasta? Nu va faceti griji, in acest articol va vom arata cand incepe, cand atinge apogeul, apoi incepe sa scada si ce indica.

In primul rand, sarcina, un termen care explica perioada in care un fat se dezvolta in uterul sau uterul unei femei este insotit de obicei de o multime de modificari. Dureaza aproximativ 40 de saptamani. Ca urmare, are trei faze sau trimestre. Primul trimestru dureaza din prima saptamana pana in a 12-a saptamana, al doilea trimestru se desfasoara din a 13-a saptamana pana in a 27-a saptamana si, in cele din urma, al treilea trimestru se desfasoara din a 28-a saptamana pana la livrare.

Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca fiecare faza are particularitatile ei. In primul trimestru, ovulul fertilizat incepe sa dezvolte organe de lucru, ochi si urechi. In consecinta, acest lucru provoaca greata, varsaturi, oboseala, dureri de spate, crampe, urinare frecventa, arsuri la stomac, simtul mirosului crescut si pofte de mancare in principal.

Prin urmare, poftele alimentare nu sunt daunatoare sau anormale in timpul sarcinii. Ceea ce este important este sa va asigurati ca mancati o dieta sanatoasa si echilibrata, care va ajuta la dezvoltarea fatului si a mamei in timpul si dupa sarcina. Pe masura ce cititi mai departe, am explica in detaliu pofta de mancare, cunoscuta si sub numele de pofta de sarcina.

Ce sunt poftele alimentare?

Pofta alimentara sau foamea selectiva se refera la o dorinta puternica de a consuma un anumit tip de alimente la un moment dat. De obicei, sunt impulsuri bruste declansate de creier din cauza raspunsurilor hormonale primite de acesta. Aceasta este o caracteristica majora prezentata de femeile insarcinate. Uneori, poftele sunt pentru alimente precum ciocolata, chipsuri, alimente sarate sau condimentate, fructe sau chiar alimente care nu erau consumate pana acum inainte de sarcina.

De asemenea, sarcina are un mod de a schimba lucrurile, inclusiv dieta. Acest lucru afecteaza in mod major sentimentul de confort sau satisfactie obtinut de la anumite alimente in timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu se cunoaste o cauza specifica a poftelor alimentare in timpul sarcinii. Majoritatea femeilor au atribuit-o unor dintre aceste motive:

* Schimbarea hormonilor – progesteron, un hormon al sarcinii va face sa va simtiti mai foame

* Gusturi specifice

* Combinatii de arome

* Oboseala

* Stres

* Deficiente nutritionale

* Confortul derivat din alimente

* Boala subiacenta sau boli precum anemie sau arsuri la stomac.

* Influente culturale

Prin urmare, raspunsurile la poftele alimentare nu au fost statice. Majoritatea femeilor cedeaza cu usurinta poftelor alimentare in timpul sarcinii. Acest lucru duce un drum lung pentru a afecta atat copilul, cat si mama.

Pofta alimentara ar putea fi o indicatie a deficientelor nutritionale. De exemplu, pofta de muraturi este o indicatie a unei deficiente puternice de fier la mama. Aceste alimente declanseaza pofte de mancare in diferite momente.

Aversiunile alimentare

Acest lucru este o contradictie a poftelor alimentare. Se refera la antipatia alimentelor care au fost consumate inainte de o mama in timpul sarcinii. Este frecvent intalnit cu carnea rosie, sushi si carbohidrati. O femeie insarcinata poate dezvolta greata si varsaturi ca urmare a aversiunilor alimentare.

Acesta nu este un fenomen ciudat, deoarece apare la 90% dintre femeile insarcinate. Unele femei prefera mancarea in ceea ce priveste ceaiul, cafeaua, ouale si mancarurile prajite, pe care alimentele si bauturile lor preferate sunt brusc neplacute si atragatoare pentru ele.

De asemenea, trebuie sa stiti ca poftele alimentare si aversiunea pot fi influentate de ereditate. De exemplu, daca mama ta a dorit mancaruri picante sau sarate, exista o mare tendinta ca si tu ai face acelasi lucru.

Cand incepe pofta alimentara in timpul sarcinii?

Pofta alimentara incepe inca de la doua pana la cinci saptamani in primul trimestru de sarcina. Se caracterizeaza printr-o schimbare rapida a poftei de mancare. De asemenea, devine mai puternic in al doilea trimestru si incepe sa scada in al treilea trimestru.

Pofta alimentara vine in diferite grade, forme, tipuri si dimensiuni si nu exista nicio experienta semn-pentru-toate. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii sunt unici in felul lor. Aceste pofte nu apar doar, ci sunt de obicei declansate de factori precum oboseala, arsuri la stomac, crampe, simtul mirosului crescut, varsaturi si greata.