Cracovia este una dintre cele mai surprinzatoare si mai imbogatitoare destinatii pe care le puteti gasi. Este unul dintre cele mai importante orase din Polonia si unul dintre cele mai frumoase de pe batranul continent.

Dar, fara indoiala, una dintre experientele pe care nu le poti rata si care te va marca cu siguranta este vizita la lagarul de concentrare de la Auschwitz. Un loc care nu ar fi trebuit sa existe niciodata, care nu ar trebui sa cada in uitare si care merita ca toata lumea sa stie ce s-a intamplat acolo, ca sa nu se mai intample niciodata.

Lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau

Lagarul de concentrare de la Auschwitz este situat la aproximativ saptezeci de kilometri de Cracovia, asa cum am mentionat deja , cel mai bun mod de a-l cunoaste este sa mergi cu un tur in spaniola care sa te faca sa intri din plin intr-unul dintre cele mai intunecate capitole ale secolului XX.

Exista multe companii care ofera aceste tururi, dar puteti gasi o mare varietate de excursii la Auschwitz din Cracovia in Kolaboo, un comparator de activitati turistice. Sfatul meu este sa comparati alternative si preturi pentru a gasi optiunea care se potriveste cel mai bine calatoriei dvs. in functie de numarul de persoane care merg, timpul disponibil etc.

Auschwitz, primul lagar de concentrare

Auschwitz a fost fondat in 1940, initial pentru a gazdui prizonierii politici polonezi, dar treptat au sosit evrei, homosexuali, membri ai rezistentei si tigani. In total, peste un milion trei sute de mii de oameni au trecut prin acest lagar de concentrare , dintre care un milion o suta de mii au fost exterminati.

Este lagarul de concentrare original, primul care a fost construit. Este impresionant de indata ce ajungi si treci uriasa usa cu inscriptia „Arbeit macht frei” (munca te elibereaza), inscriptie care i-a facut pe prizonieri sa creada ca vor fi eliberati la un moment dat.

In timpul vizitei, baraca in care erau gazduiti prizonierii, blocul numarul 11, cunoscut sub numele de „blocul mortii”, unde oamenii erau pusi in celule minuscule pana mor de foame sau erau executati. Pe traseu sunt expozitii de obiecte personale, precum si conditiile proaste in care traiau prizonierii.

Auschwitz-Birkenau

Este situat la 3 km de primul lagar de concentrare si a fost construit un an mai tarziu, in 1941. Este mai mare decat prima constructie si a fost construita ca „solutie finala”, a fost destinata anihilarii populatiei evreiesti. Impresioneaza modul in care locul este pastrat in stare perfecta.

In aceasta vizita sunt vizitate cuptoarele crematorii, camera de gazare (singurele care se mai pastreaza astazi) sau sinele de tren, unde au sosit vagoane incarcate cu oameni. Sfarsitul groazei a venit in mainile Uniunii Sovietice in 1945.

Desi poate nu pare o vizita distractiva, este esential sa cunoasteti aceasta parte a istoriei. Cred ca este cel mai bun mod de a onora memoria acelor oameni. Fara indoiala o vizita grea, dar necesar sa reflectam.

Cum sa vizitezi Auschwitz

Puteti inchiria un tur la preturi diferite, in functie de ceea ce includ. Am ales un tur de sapte ore, dus-intors de la hotel. A inclus intrarea in lagarele de concentrare, transportul in cele doua lagare si turul in spaniola.

O alta modalitate de a ajunge acolo este cu autobuzul, dureaza intre o ora si jumatate sau doua, iar pretul este de aproximativ 2,5 EUR. Recomand sa plecati devreme pentru a profita la maximum de zi. Exista autobuze de la 6.30 dimineata. Este mai ieftin, desi mai tarziu trebuie sa iei biletele acolo si sa stai la coada pentru a intra.

Sfatul meu este sa alegi turul, vei evita asteptarea si, in plus, sa vizitezi facilitatile fara a te scufunda complet in istorie nu este acelasi lucru cu a-l face cu ajutorul personalului care te va ghida in timp.

ochi! nu uitati sa va imbracati pentru ocazie, desi este vara in Polonia temperaturile nu sunt de obicei foarte ridicate, iar in interiorul cladirilor este indicat sa purtati mereu ceva cald. 

Alte locuri care trebuie vazute in Cracovia

Exista si alte tururi, activitati si excursii in Cracovia care merita si care sunt obligatorii daca va aflati pe meleagurile poloneze.

Mina de sare Wieliczka

Despre aceasta vizita am vorbit deja in acest articol despre ce sa vezi in orasul Cracovia si imprejurimile sale. Acestea sunt cele mai vechi mine de sare din lume, au fost create de natura acum mai bine de 15 milioane de ani. Un traseu de aproximativ 3,5 kilometri prin galerii labirintice si lacuri subterane. Unul dintre cele mai vizitate locuri din Polonia.

Unul dintre momentele magice este intrarea in capela Sf. Kinga, o incapere lunga de 54 de metri, decorata in intregime cu sare.

Fabrica lui Oskar Schindler

Oskar Schindler a fost un om de afaceri si membru al partidului nazist care a salvat vietile a peste 1.200 de evrei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. I-a angajat ca muncitori in fabricile sale si desi multi spun ca la inceput a vrut doar sa profite de situatie, realitatea este ca tenacitatea si vointa lui au salvat mii de vieti.