Cu totii simtim din cand in cand anxietate si stres. Exista situatii care adesea trezesc sentimente de anxietate, cum ar fi respectarea termenelor stricte, obligatii sociale importante sau conducerea cu trafic intens. Aceasta anxietate usoara va poate ajuta sa va mentineti alerta si concentrata pentru a face fata situatiilor amenintatoare sau dificile.

Dar persoanele care simt o teama extrema si ingrijorari persistente pot avea de-a face cu tulburari de anxietate. Frecventa si intensitatea acestui tip de anxietate sunt adesea debilitante si interfereaza cu activitatile zilnice. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat si eficient, persoanele cu tulburari de anxietate pot duce vieti normale.

Care sunt principalele clase de tulburari de anxietate?

Exista mai multe tipuri principale de tulburari de anxietate. Fiecare are propriile sale caracteristici.

Persoanele cu tulburari de anxietate generalizate au temeri sau preocupari recurente, precum sanatatea sau situatia financiara si au adesea o senzatie constanta ca ceva rau este pe cale sa se intample. Cauza acestor sentimente intense de anxietate poate fi dificil de identificat. Totusi, temerile si preocuparile sunt foarte reale si adesea impiedica oamenii sa se concentreze asupra sarcinilor lor zilnice.Tulburarea de panica implica sentimente bruste, intense si neprovocate de teroare si temere. Persoanele cu aceasta tulburare sunt in general foarte fricoase de cand si cum va avea loc urmatorul atac de panica si, in consecinta, isi limiteaza adesea activitatile.O tulburare inrudita include fobii sau temeri intense despre anumite obiecte sau situatii. Fobiile specifice pot include situatii precum intalnirea anumitor animale sau zborul intr-un avion, in timp ce fobiile sociale includ frica in raport cu setarile sociale sau in locuri publice.Tulburarea obsesiv-compulsiva se caracterizeaza prin sentimente sau ganduri (obsesii) persistente, incontrolabile si nedorite si rutine sau ritualuri pe care oamenii le indeplinesc pentru a incerca sa evite sau sa se elibereze de aceste ganduri (compulsii). Exemple de compulsii obisnuite includ spalarea mainilor sau curatarea excesiva a casei, de teama de germeni sau verificarea unor erori de mai multe ori.Unele persoane care au traume fizice sau emotionale severe, cum ar fi cea cauzata de un dezastru natural sau un accident sau o crima grava, pot suferi tulburari de stres posttraumatic. Gandurile, sentimentele si modelele de comportament sunt serios afectate de amintirile acestor evenimente, uneori de luni sau chiar de ani dupa experienta traumatica.
Simptome precum frica extrema, scurtarea respiratiei, tahicardie, insomnie, greata, tremur si ameteli sunt frecvente in aceste tulburari de anxietate. Desi pot aparea oricand, tulburarile de anxietate apar adesea la adolescenta sau la varsta adulta timpurie. Exista unele dovezi ca tulburarile de anxietate apar in familii. Aparent, genele, precum si primele experiente de invatare in familii, fac ca unele persoane sa fie mai predispuse sa sufere de aceste tulburari.

De ce este important sa cautati tratament pentru aceste tulburari?

Daca nu sunt tratate, tulburarile de anxietate pot avea consecinte grave. De exemplu, unele persoane care au atacuri de panica recurente evita cu orice pret sa se puna in situatii care se tem ca ar putea declansa un atac. Acest comportament evaziv poate crea probleme daca este in conflict cu cerintele locului de munca, obligatiile familiei sau alte activitati de baza ale vietii de zi cu zi.

Multe persoane care au tulburari de anxietate netratate sunt predispuse la alte tulburari psihologice, cum ar fi depresia si au o tendinta mai mare de a abuza de alcool si alte medicamente. Relatiile tale cu familia, prietenii si colegii de serviciu pot deveni foarte incordate si performanta ta in munca poate scadea.

Exista tratamente eficiente pentru tulburarile de anxietate?

Desigur. Majoritatea cazurilor de tulburari de anxietate pot fi tratate cu succes de catre specialisti in sanatate si sanatate mintala instruiti in mod corespunzator. Diverse investigatii au aratat ca atat terapia comportamentala, cat si terapia cognitiva si comportamentala (CBT) pot fi foarte eficiente in tratarea tulburarilor de anxietate. Psihologii folosesc CBT pentru a ajuta pacientii sa identifice si sa invete sa controleze factorii care contribuie la anxietatea lor.

Terapia comportamentala presupune utilizarea tehnicilor pentru a reduce sau a opri comportamentele nedorite asociate cu aceste tulburari. De exemplu, o tactica implica tratarea pacientilor cu tehnici de relaxare si respiratie profunda pentru a contracara agitatia si hiperventilarea (respiratia rapida si superficiala) care insotesc anumite tulburari de anxietate.

Prin terapia cognitiva, pacientii invata sa inteleaga modul in care gandurile lor contribuie la simptome sau tulburari de anxietate si cum sa modifice acele tipare pentru a reduce probabilitatea aparitiei si intensitatea reactiei. Constientizarea cognitiva crescuta a pacientului este adesea combinata cu tehnici comportamentale pentru a ajuta persoana sa faca fata treptat si sa tolereze situatii fricoase intr-un mediu controlat si sigur.

In combinatie cu psihoterapia, medicatia adecvata si eficienta poate juca un rol important in tratament. In cazurile in care se utilizeaza medicamente, ingrijirea pacientului poate fi administrata de un terapeut in colaborare cu un medic. Este important ca pacientii sa constientizeze ca unele medicamente au reactii adverse, care trebuie monitorizate cu atentie de catre medicul curant.

Cum poate ajuta un terapeut calificat sa ajute o persoana care are o tulburare de anxietate?
Psihologii autorizati sunt foarte calificati pentru a diagnostica si trata tulburarile de anxietate. Psihologii de pregatire extinsa sunt supusi cunoasterii si utilizarii unei varietati de psihoterapii, inclusiv CBT sau terapie cognitiva si comportamentala.

Uneori, psihologii folosesc alte metode pe langa psihoterapia individuala. Psihoterapia de grup, de obicei cu persoane care nu au legatura, dar care au o tulburare de anxietate, este o modalitate eficienta de a oferi sprijin. In plus, psihoterapia familiala ii poate ajuta pe membrii familiei sa inteleaga anxietatea pe care o simte persoana iubita si sa invete noi modalitati de interactiune care sa nu exacerbeze anxietatea sau comportamentele legate de anxietate.

Persoanele care sufera de tulburari de anxietate pot dori, de asemenea, sa ia in considerare o clinica de sanatate mintala sau alte programe de tratament specializate dedicate tratarii tulburarilor specifice de anxietate, cum ar fi panica sau fobiile disponibile in zona lor de resedinta.

Cat dureaza tratamentul psihologic?

Marea majoritate a persoanelor cu tulburari de anxietate isi pot reduce sau elimina simptomele si revin la o viata normala dupa cateva luni ce psihoterapie adecvata. Multi oameni observa progrese in eliminarea simptomelor si redobandirea capacitatii lor de a functiona dupa cateva sedinte de tratament. Este foarte important sa intelegem ca tratamentele pentru tulburarile de anxietate nu au efect instantaneu. Pacientul trebuie sa se simta confortabil de la inceput cu tratamentul general propus si cu terapeutul cu care lucreaza. Cooperarea dintre pacienti este esentiala si trebuie sa existe un sentiment puternic ca pacientul si terapeutul colaboreaza ca o echipa pentru remedierea tulburarilor de anxietate.

Niciun plan nu functioneaza bine pentru toti pacientii. Tratamentul trebuie adaptat la nevoile pacientului si la tipul de tulburare sau la afectiunile pe care le are. Terapeutul si pacientul trebuie sa lucreze impreuna pentru a evalua daca planul de tratament este pe cale. Uneori, sunt necesare ajustari ale planului, deoarece pacientii raspund diferit la tratament. Nu exista nici o indoiala ca diverse tipuri de tulburari de anxietate pot afecta grav rolul unei persoane la locul de munca si in mediul familial si social. Cu toate acestea, sansele unei recuperari pe termen lung pentru majoritatea persoanelor care solicita ajutor profesional sunt foarte bune. Persoanele care au tulburari de anxietate pot lucra cu un terapeut calificat si cu experienta,