Trichomonas este o infectie cu transmitere sexuala, la fel de intalnita precum candida. Foarte multe femei si foarte multi barbati sufera de aceasta boala, fara ca macar sa stie, deoarece, cateodata, infectia cu trichomonas este asimptomatica. Sa descoperim insa care sunt simptomele, factorii de risc, cum se trateaza si ce presupune mai exact infectia cu trichomonas.

Trichomonas este un parazit ce provoaca aceasta boala cu transmitere sexuala. Parazitul se transmite in urma unui contact sexual neprotejat cu o persoana infectata. Trichomonas nu se transmite prin sex anal, oral sau prin sarut ori atingere. Parazitul nu poate trai mult pe obiecte, de aceea riscul ca o persoana sa fie infectata cu trichomonas de pe vasul de toaleta sau de pe un prosop umed este foarte mic.

Factorii de risc presupun contacte sexuale neprotejate si cu mai multi parteneri sexuali. Daca esti infectata cu trichomons si partenerul tau nu urmeaza un tratament, exista o sansa foarte mare ca infectia sa recidiveze.

Simptome. De cele mai multe ori barbatii sunt asimptomatici, iar in cazul femeilor infectate cu trichomonas apar:

–          secretii vaginale urat mirositoare;

–          dureri la urinat;

–          mancarimi si iritatii in zona intima;

–          dureri in timpul actului sexual.

De cele mai multe ori, simptomele apar la o saptamana dupa infectarea cu trichomonas, insa exista si cazuri in care simptomlee sunt vizibile de abia dupa 4-6 luni.

Infectia cu trichomonas creste riscul infectarii si cu alte boli cu transmitere sexuala, din aceasta cauza femeile pot avea si candida in acelasi timp. In cazul femeilor insarcinate infectate cu trichomons creste riscul nasterii premature. In plus, pentru acestea se recomanda cezariana, pentru ca fatul sa nu se infecteze cu trichomonas in timpul nasterii vaginale.

Tratament. Pentru depistarea parazitului, este nevoie de un test de secretie vaginala, foarte usor de realizat. Trichomonas se trateaza cu o cantitate mare de metronidazonl sau tinidazol, insa ambele trebuie prescrise de catre medicul ginecolog, in functie de gravitatea infectiei si de rezistenta parazitului la medicamente.

Pe langa medicamentele orale, medicul iti mai poate recomanda si geluri, creme sau ovule interne. Tratamentul va fi luat de ambii parteneri, timp in care sunt interzise contactele sexuale. Lasata netratata, trichomonas poate duce la boala inflamatorie pelvina la femei si chiar infertilitate la barbati.