Genul comedie este unul dintre cele mai nedreptatite din industrie. In timpul celor 89 de editii ale premiilor Oscar, doar sapte filme care pot fi considerate comedii au luat statueta, ultima fiind Birdman in 2014.

Un gen al carui obiectiv principal este sa-i faca pe spectatori sa rada cu orice pret. Comedii romantice, comedii „parodice” … genul are o gama larga de subgene pentru orice gust si tip de umor. Vezi seriale comedie in lista noastra cu 100 cele mai bune comedii din toate timpurile.

De aceea, am dorit sa aducem un omagiu acestui gen si am strans cele mai bune comedii din intreaga istoria cinematografiei, intr-o lista extinsa:

„Annie Hall”

Regia : Woody Allen

Repartoare : Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Carol Kane, Paul Simon, Janet Margolin, Shelley Duvall, Christopher Walken, Colleen Dewhurst, Jeff Goldblum, Sigourney Weaver

Trebuie sa marturisesc ca „Manhattan” mi se pare cel mai bun film al lui Allen, dar are o taxa dramatica mult mai mare decat cea cu care avem de-a face, ceea ce doar din cauza scenei cu cameo Marshall McLuhan la coada la cinema ar merita foarte mult . Dar este si faptul ca cineastul din New York a atins o maturitate de invidiat pe toate fronturile, purtand minunat firul romantic central, dar imbracandu-l cu atatea scene sau dialoguri amuzante incat prezenta sa aici este obligatorie.

„Ball of Fire”

Regia : Howard Hawks

Repartoarea : Gary Cooper, Barbara Stanwyck, Oskar Homolka, Henry Travers, Tully Marshall, Richard Haydn, SZ Sakall, Audrey Mather, Dana Andrews, Dan Duryea, Ralph Peters, Kathleen Howard, Mary Field, Charles Lane, Elisha Cook Jr.

Hawks are comedii ceva mai renumite decat cea cu care avem de-a face cu „Luna noua” sau, mai ales, „Fiara mea fiara”, dar exista ceva in ele cu care nu termin sa ma conectez si asta se intampla cu „Fireball ‘, in care un Stanwyck coplesitor intoarce viata lui Cooper si a colegilor sai profesori cu capul in jos, care incearca sa creeze o enciclopedie a cunostintelor umane. Un fel de perversiune a Alba ca Zapada si cei sapte pitici cu dialoguri minunate – scenariul lui Billy Wilder si Charles Brackett este foarte vizibil – si un Hawks foarte precis in inscenare.

„Charade”

Regia : Stanley Donen

Repartoarea : Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau, James Coburn, George Kennedy, Ned Glass, Jacques Marin, Paul Bonifas, Thomas Chelimsky, Mel Ferrer

Un deliciu absolut care stie sa combine un complot eficient de suspans cu comedie si romantism. Pana acum ar trebui sa stim cu totii farmecul lui Hepburn, ceva care straluceste din nou aici, dar este si atunci cand este cel mai confortabil in comedie, iar chimia ei cu Grant este impresionanta – pe gustul meu chiar superior celui al actritei cu oricare altul insotitor intr-unul din filmele sale. La randul sau, Donen este foarte inspirat de abordarea lui Hitchcock si pur si simplu nu ma pot gandi la nimic ce sa spun despre altul decat un compliment dupa altul. Unul dintre filmele mele preferate.

„Young Frankenstein”

Regia : Mel Brooks

Repartoarea : Gene Wilder, Peter Boyle, Marty Feldman, Cloris Leachman, Teri Garr, Madeline Kahn, Gene Hackman, Richard Haydn, Kenneth Mars

Probabil cel mai bun film parodial din toate timpurile. Un Brooks in forma de varf – cu doar cateva luni inainte de a lansa „Saua fierbinte” – care avea un aliat de lux in Gene Wilder, dar asta nu impiedica personajele secundare sa fie hilar, de la asistentul sau irepetabil la creatura, trecand pe langa Scurta aparitie a lui Hackman ca un orb de neuitat. Rasunator.