Este o cladire? Este un oras? Este o nava spatiala? Sau poate un scenariu preluat dintr-un serial science-fiction? The Line este pe buzele tuturor de cand designul acestui oras futurist, care vrea sa fie construit in Arabia Saudita, a fost dezvaluit in urma cu cateva zile.

Anul trecut, Mohammed bin Salman, Printul Mostenitor si Presedintele Consiliului de Administratie al companiei NEOM, a prezentat proiectul ambitios, „ o revolutie in viata urbana nemaiintalnita pana acum”, care promitea redefinirea conceptelor de dezvoltare urbana si oras al orasului. viitor.

Linia va fi un oras fara drumuri, masini si emisii; Acesta va functiona cu energie 100% regenerabila si va acorda prioritate sanatatii si bunastarii oamenilor fata de transport si infrastructura, mizand pe spatii naturale si contribuind la conservarea a 95% din teritoriul NEOM.

Sa vorbim de cifre: Linia va avea 200 de metri latime si 170 de kilometri lungime; Va fi la 500 de metri deasupra nivelului marii si este de asteptat sa gazduiasca 9 milioane de locuitori pe o suprafata de 34 de kilometri patrati, ceva nemaiintalnit in comparatie cu alte orase de capacitate similara.

„Acest lucru, la randul sau, va reduce amprenta infrastructurii si va crea eficiente nemaivazute pana acum in functiile orasului”, explica ei de la NEOM. In plus, clima sa ideala pe tot parcursul anului va asigura ca locuitorii se pot bucura de natura care ii inconjoara atunci cand se deplaseaza pe jos.

„Este prima data in 150 de ani cand dezvoltarea urbana majora este conceputa in jurul oamenilor, nu in jurul drumurilor”, explica ei.

Accesibilitatea pe jos va defini viata pe The Line si toate serviciile zilnice esentiale, cum ar fi scoli, clinici medicale, facilitati de agrement, precum si spatiul verde vor fi la o plimbare de cinci minute. Va exista, de asemenea, un tren de mare viteza cu un tranzit de la capat la capat de 20 de minute.

Linia traverseaza trei regiuni diferite, fiecare cu propriile caracteristici, legand coasta Marii Rosii cu muntii si vaile superioare din nord-vestul Arabiei Saudite.

„La lansarea The Line anul trecut, ne-am angajat intr- o revolutie civilizationala care pune oamenii pe primul loc pe baza unei schimbari radicale in planificarea urbana”, a declarat Alteta Sa Regala Printul Mostenitor Mohammed bin Salman intr-o declaratie oficiala.

„Desenele dezvaluite astazi pentru comunitatile oraselor stratificate vertical vor provoca orasele traditionale plate si orizontale si vor crea un model pentru conservarea naturii si o locuire mai buna a oamenilor”, a continuat Printul Mostenitor.

In acest sens, The Line va aborda unele dintre cele mai urgente provocari cu care se confrunta planeta, cum ar fi schimbarile climatice , extinderea urbana, congestionarea traficului si deconectarea sociala.

„Nu putem ignora crizele de mediu si de locuinta cu care se confrunta orasele lumii noastre, iar NEOM este in fruntea furnizarii de solutii noi si imaginative pentru a aborda aceste probleme”, a adaugat el.

In plus, The Line isi propune sa creeze 380.000 de locuri de munca, in timp pentru cadrul strategic Saudi Vision 2030, care urmareste sa reduca dependenta tarii de petrol.

„NEOM conduce o echipa a celor mai stralucite minti din domeniile arhitecturii, ingineriei si constructiilor pentru a aduce ideea de a construi viata”, a spus printul mostenitor Mohammed bin Salman.

Astfel, The Line ofera o noua abordare a designului urban bazat pe conceptul cunoscut sub numele de Zero Gravity Urbanism, adica stratificarea verticala a functiilor orasului, care ofera oamenilor posibilitatea de a se deplasa fara probleme in trei dimensiuni (sus, jos sau peste tot). ) pentru a le accesa.

Spre deosebire de ceea ce se intampla in cladirile inalte, acest concept combina parcuri publice, zone pietonale, scoli, case si locuri de munca, permitand indivizilor sa-si satisfaca toate nevoile zilnice in cinci minute.

Linia va fi formata din doi zgarie-nori a caror fatada exterioara va fi o oglinda, permitand integrarea in mijloc. In interior , spatiile deschise vor juca un rol important in purificarea calitatii aerului.

Pentru a garanta spatiile microclimatice, mediul a fost atent proiectat pentru a permite un echilibru optim de lumina solara, umbra si ventilatie naturala.

Designul orasului va fi complet digitalizat, iar constructia va fi in mare parte industrializata datorita progreselor in tehnologiile de constructie si procesele de productie.

The Line se alatura astfel distributiei proiectelor NEOM, precum Oxagon, un oras al inovatiei si al productiei reinventate; si Trojena, o destinatie globala de turism montan care va oferi primul schi in aer liber din Golful Arabic. De asemenea, ei planuiesc sa lanseze doua dintre subsidiarele NEOM (ENOWA, compania sa de energie, apa si hidrogen); si compania NEOM Tech & Digital.

„De-a lungul istoriei, orasele au fost construite pentru a-si proteja cetatenii. Dupa Revolutia Industriala, orasele au dat prioritate masinilor, masinilor si fabricilor in detrimentul oamenilor”, a spus Alteta Sa Regala Mohammed bin Salman cand a lansat The Line in 2021.

In orasele care sunt considerate cele mai avansate din lume, oamenii isi petrec ani din viata facand naveta: „Pana in 2050, durata calatoriilor zilnice se va dubla. Pana in 2050 , un miliard de oameni va trebui sa se mute din cauza cresterii emisiilor de CO2 si a nivelului marii. 90% dintre oameni respira aer poluat”, a continuat el.

Pentru a-si incheia reflectia, printul mostenitor a ridicat urmatoarele intrebari: „De ce ar trebui sa sacrificam natura de dragul dezvoltarii? De ce ar trebui sa moara sapte milioane de oameni in fiecare an din cauza poluarii? De ce ar trebui sa pierdem un milion de oameni in fiecare an din cauza accidentelor rutiere? Si de ce ar trebui sa acceptam sa ne pierdem ani din viata calatorind?

Prin urmare, Mohammed bin Salman a subliniat necesitatea de a transforma conceptul de oras conventional in cel de unul futurist.

Proiectul NEOM, care inseamna „noul viitor”, este o regiune din nord-vestul Arabiei Saudite, aproape de Marea Rosie. Ei insisi o definesc ca „o destinatie, o casa pentru oamenii care viseaza mare si vor sa faca parte din constructia unui nou model de viata durabila, munca si prosperitate”.

Promotorii NEOM explica ca „va fi locuinta si locul de munca a mai mult de un milion de rezidenti din intreaga lume si va include orase si orase, porturi si zone de afaceri, centre de cercetare, locuri de sport si divertisment si destinatii turistice”.

Proiectul Line este inca intr-un stadiu incipient, desi NEOM este unul dintre cele mai importante proiecte din Saudi Vision 2030, ar putea fi finalizat pana atunci.