Odata era locul unde traiau dacii liberi. Independenta a fost un lucru sfant si pentru urmasii acestora, condusi de Petru I, Alexandru cel Bun sau Stefan cel Mare. Ai ocazia, la Suceava, sa admiri faptele inaintasilor tai prin comorile lasate mostenire.
Suceava este unul dintre cele mai vechi orase din tara si, timp de aproape doua secole, inima Moldovei. Zona a fost insa locuita inca dinainte de Hristos de vitejii daci liberi. Prima atestare documentara a localitatii dateaza de la sfarsitul secolului XIV (1388), din vremea domnitorului Petru I. Pozitia geografica favorabila – se afla la intersectia drumurilor comerciale care legau sudul cu nordul Europei si vestul cu estul – a condus la dezvoltarea rapida a Sucevei. Astfel, in mod firesc, in timpul domniei lui Stefan cel Mare a devenit capitala Moldovei.

Leagan de civilizatie romaneasca

Ca sa intelegi mai bine cum a trecut timpul peste acest leagan al civilizatiei romanesti trebuie sa incepi prin a vizita Cetatea de Scaun, o fortareata aproape de necucerit, construita de Stefan cel Mare pe ruinele Cetatei Scheia, ridicata de Petru I. Zidurile de 10 metri inaltime si de pana la 4 metri grosime iti vor aminti de istoria zbuciumata a zonei, invadata si cotropita de nenumarate ori. Numai ca te vei mandri sa afli ca Cetatea de Scaun nu a fost niciodata cucerita prin lupta. Multi oameni a pierdut sub zidurile ei cuceritorul Constantinopolelui, Mahomed al II-lea. Degeaba. La fel si polonezii, in 1497. La 27 mai 1600, ea fost inchinata de bunavoie domnului Mihai Viteazul, intemeietorul primei mari uniri a Tarilor Romanesti. A fost insa distrusa spre sfarsitul secolului XVII de Dumitrascu Cantacuzino: la porunca turcilor a fost umpluta cu lemne si i s-a dat foc. Iti recomand apoi sa iei la pas strazile orasului. Te vor incanta ruinele Curtii Domnesti, Muzeul judetean – unde vei avea ocazia sa vezi interesante piese care evoca trecutul bogat in evenimente si fapte eroice al locuitorilor meleagurilor sucevene – sau casa memoriala a poetului Nicolae Labis.

Credinta stramoseasca

Suceava este si un mare centru cultural din Moldova. Are institutii de invatamant de toate gradele, dar iese in evidenta prin numeroasele sale manastiri si biserici. Nu rata Manastirea Sfantul Ioan, care adaposteste moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, aduse de Alexandru cel Bun de la Cetatea Alba. De asemenea, Biserica Mirauti, unde se afla inmormantat Petru I Musat, este una dintre cele mai vechi din zona, dateaza din secolul XIII. Si, chiar daca ai ajuns cu masina in oras, te sfatuim sa te duci la gara. Vei afla ca de fapt Suceava a avut doua: Gara Burdujeni a fost construita in 1869, pentru ca in 1876 sa se ridice Gara Itcani, la mica distanta de prima. Si asta pentru ca una apartinea de Regatul Romaniei, iar cea de-a doua – de Imperiul Austro-Ungar. Cine nu a auzit insa de faimoasele manastiri din judetul Suceava? Voronet, Putna (unde se odihneste domnitorul Stefan cel Mare), Sucevita, Dragomirna, Humor sau Slatioarei. Povestile fiecareia continua sa fascineze mii de turisti din Romania sau de aiurea. Noi ne vom opri putin asupra lacasului sfant de la Voronet. Legenda spune ca Stefan cel Mare a batut la usa sihastrului Daniil pentru spovedanie si sfat. Domnitorul era obosit de luptele nesfarsite si se gandea chiar la inchinare in fata otomanilor pentru a evita pe viitor si mai multa varsare de sange. Sihastrul i-a spus insa ca lupta pentru o cauza dreapta, in numele culturii si religiei locurilor. Numai ca, dupa izbanda, sa ridici o manastire pe aceste locuri, i-ar fi spus Daniil. Asa s-a ridicat Capela Sixtina a Orientului, dupa cum este numita pentru marea fresca de pe fatada de vest, Judecata de apoi. De asemenea albastrul de Voronet este considerat de specialisti ca unic in lume si cunoscut ca rosul lui Rubes sau verdele lui Veronese. Pe fondul albastru este prezentat Arborele lui Iesei sau Genealogia Mantuitorului nostru Iisus Hristos, iar pe coloane sunt pictati filozofii greco-latini.

Cat ne costa

Cazarea in orasul Suceava, la hoteluri de doua si trei stele, costa intre 150 si 200 de lei, cu mic-dejun inclus. Celelalte doua mese inseamna inca 15-45 de lei de persoana. La pensiunile agroturistice din zona, tarifele sunt cuprinse intre 75 si 200 de lei, in functie de facilitati. La fel, in pret nu este inclus decat mic-dejunul.