In fiecare zi invatam cate ceva nou despre noi sau despre organismul nostru. Iata ca azi a sosit vremea pentru o lectie despre podoaba capilara. Tu stiai toate aceste lucruri interesante despre par?

Parul protejeaza termic capul. Pe langa rolul estetic, se pare ca parul nostru are menirea de a tine de cald capului nostru, un segment foarte bine vascularizat. Acesta este si motivul pentru care parul de pe cap este foarte des si creste mult mai repede.

Foliculii parlui se regenereaza incontinuu. Chiar daca ti-ai smuls un fir de par, foliculul respectiv nu moare. Acesta are nevoie doar de putin timp pentru a-si reveni si pentru a incepe sa produca un nou fir. Acesta este si motivul pentru care nu chelim atat de repede (din pacate foliculii pot fi distrusi in timp).

Parul creste diferit in functie de rasa. Astfel, persoanele asiatice au parul mai rar, drept si cu cea mai mare rata de crestere. Parul african creste cel mai greu, insa este cel mai dens, iar pe masura ce creste acesta se onduleaza in mod natural. Parul caucazian imprumuta trasaturi atat asiatice (parul este in general drept sau foarte usor ondulat), cat si africane (densitatea este destul de mare).

Firul de par este foarte elastic si puternic. 100 de fire impletite ar putea sa sustina o greutate de 10 kg, iar in urma unui calcul simplu, parul unei persoane ar putea sustine chiar si 12 tone, daca scalpul ar fi destul de rezistent.

Sub 4% din populatia globala are parul roscat in mod natural.

Parul negru este mai putin elastic. Cercetatorii au descoperit faptul ca atunci cand este ud, parul se poate intinde cu pana la 30%, fara a se deteriora. Insa parul inchis la culoare are o elasticitate mai scazuta si se rupe mai repede. In plus, acesta este mai deshidratat decat parul mai deschis la culoare.

Durata de viata a unui fir de par este de aproximativ 5 ani, iar 90% din firele de par sunt in continua crestere.

Avem intre 120.000 si 150.000 de fire de par pe cap.

Doar radacina parului este vie. Odata ce celulele care formeaza parul “ies” la suprafata, acestea sunt moarte.