O parte din noi preferam testoasele ca animale de companie. Cateva informatii suplimentare despre acestea sunt oricand bine-venite si previn imbolnavirea lor.

Chelydra Serpentina este una dintre speciile comune de broaste testoase semi-acvatice foarte des intalnite in captivitate. Aceasta specie se adapteaza bine la mediul in care traieste, in general fiind rezistenta chiar in conditii neprielnice. Insa factorii care pot influenta negativ sanatatea broscutelor sunt, in captivitate, stresul, regimul alimentar si mediul de viata.  

Exemplarele tinere si puii sunt mai sensibile si au nevoie de mai multa atentie si grija decat adultii pentru a supravietui. Cea mai buna arma impotriva agentilor patogeni si bacterieni care influenteaza negativ sanatatea testoasei este un mediu curat si spatios, cat mai asemanator cu mediul lor natural. Alimentatia variata si hranitoare, lumina indestulatoare si caldura previn, de asemenea, imbolnavirea. Un exemplar subnutrit devine foarte sensibil la bacterii, iar raspunsul sistemului sau imunitar este diminuat. Un indiciu extern evident pe care il putem observa la animalele infectate este o pelicula fina de culoare alba, galbena sau bruna aparuta pe cap, pe gat si/sau pe membre ori pe carapace.  

In unele cazuri, apar infectii cu aspect branzos, leziuni sau noduli pe piele. Aceste infectii sunt cauzate de agenti patogeni cu nume complicate. La testoase, aproape orice afectiune externa se trateaza la fel. Se izoleaza exemplarul bolnav de ceilalti indivizi din coabitat. Colocatarele testoasei afectate se vor trata la fel ca bolnava deoarece probabilitatea de imbolnavire este mare. Se sterilizeaza vasul comun cu solutie diluata 1/100 de clor (la 100 de grame de apa se adauga 1 gram de clor) si se curata bine. Se foloseste, la nevoie, o racleta pentru eliminarea depunerilor. Se clateste abundent.  

Toate obiectele care au stat in containerul cu pricina se vor curata temeinic prin frecare cu peria (pietrele, jucariile etc.). Se vor introduce substrat nou (pietris), proaspat, si apa curata la momentul vindecarii efectivului de broscute si revenirii lor la adapostul comun. Apoi se curata cu racleta sau cu o perie si carapacele testoaselor. Le punem sa se scalde pentru 10-15 minute intr-o solutie iodata diluata 1/100 (Betadine – solutie dezinfectanta pentru piele si a mucoaselor cu spectru larg antimicrobian) sau chlorhexidine (Nolvasan – dezinfectant). Broscutele trebuie lasate apoi pe uscat ca dezinfectantul sa se zvante.  

Se va aplica Betadine unguent amestecat cu o solutie dimethyl sulfoide (DMSO – solvent cu penetrare rapida) pe zonele afectate. Asezam broscutele intr-un recipient uscat, incalzit la 27-32 de grade Celsius. Acest tratament si intregul procedeu trebuie sa fie repetat zilnic pana ce semnele de boala dispar. Pe toata durata bolii, broscutele nu trebuie sa aiba suficienta apa in recipientul-spital ca sa nu poata inota, ci doar sa se hidrateze. (A.M.)