Studiile psihologilor francezi au aratat recent ca 92% din barbatii care au o relatie stabila de cuplu au o tendinta pronuntata de a cauta diversificarea vietii intime, devenind infideli fata de partenera sau sotia lor. Problema reala este ca, desi se cunosc peste 30 de cauze principale ale infidelitatii masculine, rareori partenera poate depista si trata direct aceste cauze, care difera chiar si de la un an la altul. Din acest motiv, specialistii in stiinte comportamentale de la Universitatea din Lyon au propus o „reteta” universala pentru atenuarea tendintelor infidele ale barbatilor.

Aceasta reteta s-a dovedit a avea o eficienta crescuta si rapida pentru 700 din cele 1.100 de cupluri studiate. Intregul set de recomandari propuse de psihologii francezi se bazeaza pe adoptarea de catre partenera a unor atitudini si comportamente care au menirea sa redirectioneze nevoia nativa de diversitate si noutate in sex catre alte tinte de obtinere a unor satisfactii. Totodata, „reteta” cuprinde recomandari comportamentale care au ca scop constientizarea problemelor de personalitate ce pot aparea la oricare barbat infidel.

Lasa-l sa se bucure de diversitate

Reala problema a tendintelor infidele crescute ale barbatilor este legata de faptul ca genetica masculina impune cautarea noutatii in sex, pentru asigurarea diversitatii speciei. Din acest motiv, majoritatea barbatilor sunt impinsi genetic spre infidelitate, in cautarea noutatii si diversitatii. Aceasta „blestemata” genetica masculina ii obliga pe cei mai multi barbati sa fie in permanenta cautare de nou si diferit, pana la varsta de 60-65 de ani. Din acest motiv, una dintre terapiile cele mai eficiente ale tendintei infidele este sa i se ofere partenerului posibilitatea de a se confrunta permanent cu noutatea si diversitatea din alte categorii ale vietii decat sexualitatea. Astfel, este recomandat ca partenerul banuit de tendinte infidele sa-si potoleasca foamea de nou prin comunicare cu noi prieteni, prin iesiri cat mai multe din localitate si chiar prin evadarea la meci, unde poate auzi si vedea lucruri fara valoare poate, dar care ii satisfac nevoia de diversitate. Cea mai eficienta terapie prin nou ar fi inducerea gustului de colectionar. Un barbat devenit pasionat de a colectiona ceva, orice, isi va descarca intreaga tensiune creata de dorinta de nou in cautarea obiectelor de colectie.

Pe de alta parte, comportamentul de cautare al colectionarului inlocuieste tendinta nativa a masculului de cautare a amantelor. Totodata, pentru a satisface nevoia de noutate si diversitate a barbatilor, este absolut obligatoriu ca acestia sa poata citi macar doua ore pe saptamana ceva nou sau sa vada un film pe gustul lor. La fel de important este ca partenera de viata sa-i ofere iluzia de diversitate prin felul de a se imbraca, de a se farda si mai ales in gasirea unor teme de discutie. Spre uimirea multor cititori, multi barbati pot vedea intr-o femeie cel putin 20, daca aceasta incearca sa adopte moduri diferite de abordare a unor subiecte de discutie si isi schimba look-ul mai des. Un alt aspect il reprezinta necesitatea de flirt a barbatilor, mai ales a celor cu varsta intre 20 si 45 de ani. Un barbat cu tendinte pronuntate infidele trebuie sa fie lasat sa flirteze prin privire si chiar prin comunicare cu sexul opus. Astfel, un barbat care simte ca este admirat si curtat prin limbajul privirilor feminine isi descarca o parte din tensiunea dorintei de a cunoaste foarte intim o alta femeie.

Este exact invers decat se credea popular, insa aceasta realitate a fost demonstrata si prin studii asupra cuplurilor din tara noastra. Important este ca partenerului sa i se explice pe un ton afectiv si prietenos ca este lasat sa flirteze in prezenta partenerei si sa-si inteleaga responsabilitatea unui astfel de comportament. Se intelege ca daca in cuplu nu este posibila comunicarea sincera sau barbatul nu este indeajuns de educat, exista riscul transformarii flirtului intr-o problema reala. Daca aveti insa totala incredere unul in celalalt, este chiar recomandat sa provoci tu acest truc de invitatie la flirt, folosindu-te de prietene in care ai incredere.

Monitorizeaza-i buna dispozitie

Barbatii, ca si femeile de altfel, cauta intr-un alt partener o sursa diferita de obtinere a bunei dispozitii, nu numai a unor placeri instinctuale. Pentru a avea un partener ferit de ispita unei relatii extraconjugale, este nevoie ca acesta sa primeasca atat afectiune, dar sa aiba si alte mici ocazii de a se simti in largul sau, de a trai bucuria unor surprize placute si chiar mici placeri copilaresti. Daca un barbat are imprimat in subconstient ca acasa poate gasi o surpriza placuta sau o dorinta a sa chiar absurda este luata in seama, creierul sau va inceta sa caute cai de obtinere a unei alte stari de buna dispozitie, cum ar fi cea oferita de o relatie paralela. Odata ce creierul masculin asociaza imaginea partenerei cu posibile surprize placute sau acceptarea unor atitudini sau capricii, subconstientul sau va renunta sa caute alte surse de obtinere a bunei dispozitii.

Asa cum s-a dovedit stiintific, un creier lipsit de stimuli ce determina buna dispozitie, adica secretia unor serotonine si endorfine, va dicta antrenarea instinctului sexual, deci si cautarea diversitatii in erotism. Ca urmare, este recomandat ca barbatului sa i se ofere macar o surpriza placuta saptamanal, chiar minora, si sa nu i se interzica micile bucurii, chiar daca sunt mai greu de inteles. Aceasta nu inseamna supunere, ci doar un mic compromis necesar atat pentru stabilitatea cuplului, cat si pentru a nu-i activa barbatului mecanismele tendintelor infidele. Este de inteles ca nu e nevoie sa va plecati in fata lui ca in fata unui rege si sa-i asteptati ordinele. Este important ca numai din cand in cand sa-i oferiti posibiltatea de a se bucura, cunoscand mai intai ceea ce-l face sa se simta bine.

Nu-l face sa se simta controlat

Extrem de important este sa nu incerci sa-i schimbi brusc unele obiceiuri care-l fac sa se simta in largul sau. Astfel, daca mai bea un paharel sau doua, nu-i impune sa n-o mai faca, chiar in clipele in care incearca sa se relaxeze. Daca un anumit viciu devine o problema, discutati-o relaxat, cand are dispozitia necesara. Un barbat care are un viciu si este impiedicat in „ritualul” sau de a se relaxa, consumand acea mica placere va deveni mai usor tentat de a cauta alte modalitati de obtinere a bunei dispozitii. Orice aspect al relatiei in care unul dintre partneri se simte controlat de celalalt poate conduce la cresterea dorintei de evadare din „inchisoarea” cuplului, cazand mai usor prada unei ispite. Daca vrei sa schimbi ceva la partenerul de viata, mai intai trebuie sa fii 100% sigura ca poti comunica deschis, sincer si, mai ales, sa te asiguri ca ai rabdare si ca el se poate schimba in sensul in care doresti.

Sfaturi pentru a-l pastra fidel

1. Trebuie sa faci tot posibilul pentru a afla ce se vorbeste despre femei si despre cuplu in anturajul sau cercurile sale de prieteni. Ideile periculoase trebuie, bineinteles, demontate, fara a-i jigni prietenii. 2. Promoveaza ideea de respect reciproc in cuplu, primul pas concret facandu-l tu si dovedindu-i ce inseamna respect. 3. Elimina orice gand ce doar l-ar putea face gelos. 4. Nu este recomandata adoptarea unor comportamete care-l pot indeparta, cum ar fi sa-l iei in ras, sa nu pari interesata de realizarile sale, sau sa vorbesti prea mult. 5. Incearca sa gasesti cat mai des motive de amuzament si divertisment. Rasul este o supapa a descarcarii tensiunilor care pot creste dorinta de a avea alta femeie.