Source: nadia_bormotova / iStock / Getty

Introversiunea este un temperament de baza, asa ca aspectul social – pe care se concentreaza multi oameni – este intr-adevar o mica parte a faptului ca este un introvertit “, a declarat Marti Olsen Laney, psihoterapeut si autor al The Introvert Advantage, intr-o discutie Mensa, care afecteaza totul in viata ta.

Introvertitele sunt opusul extrovertitilor. Extrovertii sunt adesea descrisi ca fiind viata unei petreceri, cauta interactiuni si conversatii. Nu vor sa rateze o intalnire sociala si prospera in frenezia unui mediu aglomerat.

Psihologul Carl Jung a fost primul care a descris aceste doua extreme de personalitate in anii 1960. El a scris ca introvertitii si extrovertitii ar putea fi separati in functie de modul in care castiga energie. (Termenul ,,extrovertiti” este acum folosit mai mult). Introvertitii, spunea definitia sa de baza , prefera medii minim stimulante, au nevoie de timp singuri pentru a se reincarca.

1. Preferi sa lucrezi singur

Daca un grup de proiecte se simte coplesitor sau detestabil, s-ar putea sa fii un introvertit. Ma intereseaza ca investitorii lucreaza cel mai bine atunci cand sunt singuri. Prefera sa se retraga si sa se concentreze asupra sarcinilor la indemana, mai degraba decat sa navigheze pe aspectele sociale ale muncii intr-un cadru de grup .

2. Preferi timpul propriu in locul companiei

Indiferent daca petreci pur si simplu odihna sau te angajezi in activitati, singuratatea este o usurare binevenita. Introvertitelor le place adesea sa citeasca, sa faca gradinarit, sa fabrice, sa scrie, sa joace, sa vizioneze filme sau sa faca alte activitati care se desfasoara singure.

3. Usor deprimat

Un studiu arata ca introvertitele sunt susceptibile de a fi diagnosticate, cu depresie. Acesta ar putea fi un alt studiu sugereaza, deoarece introvertitii nu se simt fericiti la fel de des ca extrovertitii. Ei prefera prietenii de inalta calitate si reglarea emotionala . Poate fi dificil sa atingi acest nivel ridicat de satisfactie in mod constant.

4. Ai cercuri stranse de prieteni

Nu confunda cercurile mici de prieteni ale unui introvertit ca semn ca nu isi pot face prieteni sau nu le place sa socializeze. De fapt, le place sa vorbeasca cu oamenii si sa-i cunoasca pe ceilalti. De asemenea, ei prefera singuratatea micilor prieteni, o relatie de inalta calitate este cheia fericirii introvertitilor, potrivit unui studiu.

5. Sunteti introspectiv si curios

Va puteti gasi visand sau rezolvand lucruri in mintea voastra cu mult inainte de a pune un plan de actiune pe care il plasez sau ridic un singur deget pentru a schimba ceva. Introvertitii au un proces de gandire interioara foarte activ, care ii conduce, de asemenea, spre auto-reflectie si cercetare. Introvertitele sunt dedicate urmaririi interesului lor si se simt pregatiti si bine cititi.

6. Preferi sa scrii decat sa vorbesti

Esti mai confortabil sa iti scrii gandurile mai degraba decat sa vorbesti, mai ales atunci cand nu esti pregatit. Te gandesti prin raspunsul tau, deoarece stilul tau de comunicare este concentrat si considerat. Puteti continua sa luati in considerare, dar daca sunt necesare decizii, poate doriti mai mult timp pentru a va lua in considerare si a cantari optiunile, astfel incat sa va simtiti increzatori in alegere.