16 persoane si 3 firme sint acuzate de procurorii DNA in dosarul de fraudare a fondurilor europene la Universitatea de Medicina si Farmacie. Din cei acuzati ca au stiut si au actionat cu buna stiinta si “rea-credinta” in “afacerea” platformei e-learning de la UMF face parte si rectorul universitatii, prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. De asemenea, fiica sa, Daniela Astarastoae, apare pe lista procurorilor ca facind parte din cele 16 persoane implicate. Procurorii sustin ca toate cele 16 persoane si reprezentantii firmelor s-au constituit intr-un grup infractional organizat in cadrul caruia s-a dat si luat mita, s-au semnat documente in fals si s-au facut abuzuri in serviciu. 

Procurorii au audiat mai multe persoane in acest caz si le-au pus deja in vedere ca sint invinuite.

Anchetatorii ii vor acuza pe Vasile si Daniela Astarastoae, pe Daniela Drugus, Gabriel Pughin, Adrian Ciureanu, Dragos Pieptu, Raluca Vatuiu, Gabriel Bobolete, Victor Pinzaru, Lidia Ene, Ionut Negrescu, Cristina Stanciu, Madalina Adam, Dan-Alexandru Verner, Danut Musat, Laurion Gabriel Tanasescu, precum si societatile Congrex.Net SRL Iasi, Maguay Impex SRL Bucuresti si Euro Management Grup SRL Bucuresti, scrie Ziarul de Iasi.

Anchetatorii considera ca persoanele amintite au participat la fraudarea fondurilor europene alocate proiectului e-learning: invinuitii ar fi constituit si aderat la un grup infractional organizat, pentru obtinerea de beneficii financiare din derularea proiectului „Platforma de e-learning la UMF Iasi”.

Acuzatiile oficiale aduse de procurori

constituire de grup infractional organizat abuz in serviciu contra intereselor publice luare si dare de mita fals si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata complicitate la conflict de interese. Potrivit anchetatorilor, invinuitii ar fi constituit si aderat la un grup infractional organizat, pentru obtinerea de beneficii financiare din derularea proiectului „Platforma de e-learning la UMF Iasi”.

Ce sustin procurorii

“In baza unei intelegeri prealabile si avind concursul fraudulos al numitilor Gabriel Tanasescu, reprezentant al SC Euro Management SRL Bucuresti, implicat in elaborarea in conditii netransparente a documentatiei de atribuire si devenit ulterior consultant si auditor IT in cadrul proiectului e-learning, si Gabriel Pughin, implicat in elaborarea in conditii netransparente a documentatiei de atribuire, administrator al SC Maguay Impex SRL Bucuresti, firma ce a devenit ulterior furnizor in cadrul proiectului e-learning, numitii Vasile Astarastoae, Daniela Drugus si Adrian Ciureanu, cu rea-credinta si incalcarea dispozitiilor normative din domeniul achizitiilor publice, au decis atribuirea ilegala a contractului de lucrari in favoarea firmei Maguay Impex SRL, modalitate in care, pe de o parte, s-a cauzat un prejudiciu de 6.126.481 de lei repercutat in patrimoniul UMF Iasi si, respectiv, in cel al Ministerului Economiei si Finantelor, iar, pe de alta parte, s-a cauzat un avantaj patrimonial in acelasi cuantum in favoarea SC Maguay Impex SRL Bucuresti”, au precizat reprezentantii DNA Iasi.

Anchetatorii au adaugat ca gruparea infractionala ar fi fost constituita de Adrian Ciureanu, Gabriel Laurian Tanasescu, reprezentant al SC Euro Management Grup SRL, si Gabriel Pughin, iar la aceasta ar fi aderat ulterior Vasile Astarastoae si Daniela Drugus. Procurorii au mentionat ca ultimii doi ar fi sprijinit gruparea, prin trucarea licitatiei amintite.

De asemenea, oamenii legii au afirmat ca Drugus si Astarastoae, ajutati de Tanasescu, ar fi incheiat nelegal un contract de prestari servicii pe 20 noiembrie 2009, in urma caruia firma reprezentata de ultimul a efectuat servicii de audit IT in cadrul proiectului. In opinia reprezentantilor DNA, acest lucru era interzis tocmai de Ghidul Solicitantului, deoarece SC Euro Management Grup SRL prestase deja servicii de consultanta in management in cadrul aceluiasi proiect.

Mai mult, procurorii au precizat ca Vasile Astarastoae si-ar fi incalcat atributiile de serviciu si ar fi aprobat plata in favoarea SC Maguay Impex SRL a sumei de 160.000 de lei (fara TVA) drept cheltuieli de instruire, in conditiile in care aceasta activitate nu ar fi fost realizata.

„La aceasta activitate infractionala a participat si Adrian Ciureanu, care, in calitate de coordonator tehnic, a confirmat in fals efectuarea serviciilor in cauza, semnind din partea beneficiarului anexa la factura fiscala din data de 1 noiembrie 2010″, sustin anchetatorii.

Ce mita s-a luat

Procurorii au precizat ca Daniela Drugus ar fi primit un laptop de 2.500 de euro de la Maguay Impex SRL si care ar fi fost predat acesteia fara acte justificative. In plus, Drugus ar fi primit 54.000 de lei, drept sponsorizare de la aceeasi firma, pentru organizarea „Zilelor UMF”.

Adrian Ciureanu ar fi cerut si primit din partea Maguay Impex echipamente IT de 93.518 lei (cu TVA) care ar fi fost livrate firmei Congrex.Net SRL Iasi, unde acesta ar detine calitatea de unic asociat, in baza unor acte ce justifica in fals vinzarea-cumpararea echipamentelor in cauza.

Procurorii DNA Iasi vorbesc si despre faptul ca, in scopul de a-i determina pe Dan Verner si Danut Musat, consilieri din Ministerul Comunicatiilor desemnati pentru a verifica realitatea datelor cuprinse in cele patru cereri de rambursare facute de UMF, ar fi fost „stimulati” sa mentioneze in raportul de control date nereale si de a obtine astfel aprobarea cererii finale. Oamenii legii au subliniat ca Ciureanu le-ar fi dat celor doi suma de 2.000 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare la pensiunea „Ambiance City”, din Iasi. In plus, cei doi consilieri ar fi cerut decontarea cheltuielilor de cazare, deplasare si diurna, incasind cite 426 de lei.

Procurorii DNA au dispus marti retinerea pentru 24 de ore a doua persoane din conducerea administrativa a UMF Iasi, Daniela Drugus si Adrian Ciureanu, si a unei persoane, reprezentant al firmei care a cistigat licitatia pentru realizarea platformei e-learning de la universitatea ieseana. In ziua in care era programat la audieri la DNA, rectorul Vasile Astarastoae s-a internat in spital. Detalii, aici