Tuturor ne place sa fim la curent cu „mondenitatile” aparute in cercul de prieteni si cunostinte: cine cu cine s-a mai cuplat, cate despartiri au avut loc in ultima saptamana printre cunoscuti, cate petreceri mai mult sau mai putin reusite s-au inregistrat recent in calendarul evenimentelor mondene ale orasului. Iar faptul ca noutatile nu le culegem mereu de la sursa, cat mai degraba de la altii, in pauzele dintre ore sau la o iesire relaxanta in parc, face lucrurile sa devina si mai interesante.

Desi am incercat sa ne lasam de acest „sport” extrem, totusi tentatia pare a fi cu atat mai mare cu cat ne obisnuim cu savoarea conversatiilor picante… Iar sentimentul ca facem ceva gresit pare a fi cu atat mai mic cu cat nu noi suntem cei care dau startul acestui gen de discutii.

Barfa sau simpla informare?

Ne mai consolam uneori cu gandul ca poate ceea ce facem nu se incadreaza neaparat la capitolul „barfa”; nu ne place sa fim asociati cu aceasta indeletnicire, pe care cel putin teoretic nu o privim cu ochi buni. Dar, pana la urma, ce rau poate face un mic comentariu despre tinuta cu care colega s-a afisat deunazi la liceu sau o replica total nevinovata cu privire la performantele nu tocmai stralucite ale colegului de la clasa alaturata?

Un prim indicator a ceea ce numim de regula „barfa”, este tocmai faptul ca acel mic comentariu sau acea replica nevinovata sunt, de fapt, insotite de o eticheta negativa la adresa altuia, exprimata, bineinteles, in lipsa lui. Si, deci, nu sunt atat de mici si nevinovate pe cat le-am dori noi sa fie.

De asemenea, dezvaluirea unui lucru pe care altii nu il cunosc cu privire la o cunostinta poate fi catalogata drept barfa (interventii din categoria „Stai sa vezi ce a facut X” sau „Sa-ti spun eu ce a zis Y”). Criticile personale sau preluate pe care si noi le dam mai departe, contribuind, la randul nostru, la „telefonul cu fir” al barfei zilei, ne includ fara doar si poate in randul celor care… o comit.

De ce barfim?

Din plictiseala, lipsa de ocupatie, curiozitate sau placere. Acestea ar putea fi cateva potentiale raspunsuri la intrebarea de mai sus. Bineinteles, lista ar putea continua.

Sunt insa si situatii in care motivul pentru care ne aventuram in acest gen de conversatie este unul putin mai complicat.