Adolescența are frumusețea ei fie ca vorbim la trecut sau la prezent despre ea. Chiar daca lucrurile s-au schimbat mult, adolescenții sunt tot tineri visatori și mereu in cautare de ceva nou. Astazi, adolescenții se diferențiaza mult de adolescenții din trecut. Dar oare, unde este diferența?

Adolescenții de azi

Adolescenții de azi sunt impinși de la spate de tehnologie. Tehnologia este o noutate deoarece adolescenții din trecut nu dețineau aceasta putere. Astazi, calculatorul sau laptopul a preluat majoritatea atribuțiilor costisitoare și care aveau nevoie de mult timp. De exemplu, acum nu mai trimitem scrisori și carți poștale, trimitem e-mailuri și felicitari electronice. Timpul este mult mai scurt și nu cota nimic. Cu ajutorul laptopului, care este ușor de ținut in geanta avand dimensiuni mici, poți sa citești carți online fara sa le cari dupa tine sau fara sa pierzi timpul la biblioteca. Dependența de internet a pus stapanire pe toți adolescenții din ziua de azi incepand cu rețelele de socializare pana la jocurile online. Este adevarat ca nu mai exista același farmec din trecut atunci cand trimiteam o scrisoare sau o carte poștala sau cand stai intr-o biblioteca veche și simți mirosul de carți vechi, dar totul vine in ajutorul nostru.

Telefoanele mobile sunt și ele o invenție de azi, ce aparține tehnologiei. Ele sunt de dimensiune mici, ușor de purtat in buzunar și in geanta și sunt de mare ajutor. Poți suna in orice moment oriunde in țara sau in afara ei. In trecut telefonul cu fir de diferite culori și cu receptor era la moda și de mare ajutor. Cine avea un asemenea telefon se putea considera norocos.

Chiar și invațamantul a evoluat mult. De la un singur abecedar și un singur dascal la toate materiile, s-a ajuns la un manula la toate materiile și cate un profesor la toate materiile. Astazi exista mai multe șanse și toți adolescenții ajung sa urmeze o facultate.

Astazi, varietatea iți spune cuvantul. Cinematografele vechi nici nu mai exista. In schimb, au aparut salile de cinema care sunt mult mai performante și mai primitoare unde poți viziona filmele tale preferate. De altfel, poți sa vezi filme și seriale chiar de acasa cu ajutorul internetului. 

Adolescenții de ieri

Adolescenții din trecut știau sa se bucure de natura și de viața! Petreceau mult timp in aer liber printre verdeața, animale și fructe și legume proaspete. Ei citeau mult deoarece nu aveau alte preocupari. In trecut nu existau prea mult variante.

De exemplu, inainte exista cate o discoteca mica amenajata in interiorul caminunului cultural unde tinerii se puteau distra cu anumite ocazii. Nici nu se compara cu cluburile de noapte din ziua de azi care sunt intr-un numar foarte mare.

Pana și intalnirile erau mai romantice! Iubitul ii recita poezii iubitei, ii lasa cate o floare rupta din gradina pe banca sau ii trimitea cate un bilețel. Astazi, intalnirile sunt planificate pe internet iar iubitul sau iubita de cele mai multe ori sunt gasiți pe rețelele de socializare. 

Atazi, noi, adolescenții, suntem foarte criticați. Ba stam prea mult in fața calculatorului și nu ieșim din casa, ba nu mai știm cum arata o carte, ba nu facem mișcare și lista poate sa continue. Unii pot spune ca a fost mai bine in trecut, ații pot spune ca nici nu se compara viața de astazi cu cea din trecut. Parerile sunt imparțite.

Orice perioada in care a fost traita copilaria, fie ca a fost vorba de a parinților voștrii sau a noastra, a fost una frumoasa și traita așa cum s-a putut. Este normal sa nu stea nimic in loc. Peste mulți ani, adolescența copiilor voștrii va arate altfel. Nivelul de trai crește și noi odata cu toate schimbarile. Totul ține de adaptabilitate.