Respiratia este o functie a organismului, care se realizeaza independent, avand autonomie totala. De cele mai multe ori, nu acordam atentie respiratiei, uitand totusi ca fara hrana sau apa putem trai un timp, dar fara aer e imposibil. Respiratia este un dar pe care nu intotdeauna il pretuim si cu atat mai putin stim sa-l “intretinem”. Deoarece este o conditie esentiala a existentei noastre ar trebui sa ne ingrijim ca ea sa se produca in conditii optime.

Impartita in mii de obligatii cotidiene, viata noastra presupune un consum enorm de energie, care trebuie inlocuit. In caz contrar, gaura neagra ramasa in urma consumului de energie, se poate transforma, incet incet, in oboseala, stari de agitatie, depresie, dificultati in comunicare si, in ultima instanta, in boala. Ati observat ca atunci cand simtim o stare de ameteala sau cand stam intr-un spatiu inchis, simtim nevoia sa tragem mai mult aer in plamani? Organismul nostru sesizeaza lipsa de oxigen si reglementeaza acest lucru printr-un suflu mai puternic, materializat printr-o respiratie profunda, oftat sau cascat.

Cum respiram

Respiratia corecta si constienta reprezinta plinul de energie de care avem nevoie, aflandu-se in centrul practicilor terapeutice orientale, prin exercitii de energizare, curatare si relaxare. Exercitiile de respiratie sunt un mijloc foarte simplu de lupta cu stresul cotidian. Ele relaxeaza si induc o stare de calm, modificand starea mentala si sanatatea organismului. Inspira adanc, pentru ca aerul sa ajunga in cavitatea abdominala, expirand pana cand o golesti complet de aer – este cel mai simplu lucru pe care il poti face pentru a-ti imbunatati modul in care respiri. In yoga, in timpul respiratiei, incepi prin a-ti umple cu aer partea inferioara a plamanilor, apoi umpli partea mijlocie, terminand cu partea superioara. Cand expiri, eliberezi aerul in sens invers, incepand cu partea superioara, continuand cu partea de mijloc si terminand cu partea inferioara a plamanilor. Este important sa respiram pe nari, nu pe gura, acest lucru permitand asigurarea unui flux constant de energie.

Respiratia sacadata este un instrument bun de a scapa de incarcatura emotionala negativa acumulata in organism, insa, pentru a accesa energia care ne sustine, avem nevoie sa ne acordam la ritmul sau. Pentru a va elibera de incarcatura negativa, puteti ispira prin nari si expira, cu forta, pe gura. De asemenea, incercati sa respirati, pe rand, printr-o nara, apoi prin cealalta, iar acest lucru va declansa rapid fluxul de energie prin ambele jumatati ale corpului. Budistii spun ca respiratia lunga, adica mai putine respiratii pe minut, linisteste si calmeaza corpul nostru, ajutandu-l sa se relaxeze.

Exista multe tehnici de respiratie din care sa alegem. Din nou, putem sa ne folosim discernamantul, sa fim deschisi si sa incercam diversele metode, pana cand gasim una care sa ne permita sa experimentam energia care ne sustine.

Prana – energia vindecatoare

Prana este energia fortei universale, cea care revitalizeaza, vindeca si transforma structura celulara. Tehnica respiratiei profunde, line si conectate ne ajuta sa accesam aceasta prana si, prin exercitii zilnice, ajungem intr-un punct in care simtim ca nu este nevoie de nici un efort suplimentar, totul se produce natural. In acel moment, noi suntem respiratia, asa cum, atunci cand inotam folosindu-ne de curentii unui rau, ne lasam purtati de ei in aval.

Astfel, putem incepe fiecare zi, acordand atentie respiratiei, pret de cateva minute si vom observa ca acea zi va decurge mult mai lin. Sau putem sa petrecem in fiecare seara 5 – 10 minute, inainte de a adormi, in care sa ne re-acordam in vederea unui somn mai calm, mai linistit.