Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, si-a lansat, miercuri, programul pentru candidatura la presedintia partidului, aratand ca doreste un acord politic intre putere si opozitie insoteste programul politic cu care liberalul Ludovic Orban are de gand sa concureze la Congres pentru postul de lider de partid. Orban a anuntat miercuri ca si-a depus candidatura individuala la aceasta functie cu “la ora 12 fara doua minute”, el aratand ca a intrat in cursa in baza vechiului statut al partidului si nu a regulilor pe care Crin Antonescu, actualul lider PNL, are de gand sa le impuna la lucrarile acestui for.

Orban a anuntat ca in cazul in care va fi ales presedinte al PNL, va propune spre dezbatere publica negocierea si semnarea unui acord politic care sa fixeze “principiile fundamentale in relatiile dintre putere si opozitie”.

“Dusmania, sectarismul, tendinta de eliminare, transformarea oricarei decizii intr-o decizie politica sau cu caracter electoral fac un rau imens bunei functionari a democratiei in Romania si fac rau fiecarui cetatean. Cred ca intre partidele politice, chiar daca exista o competitie pentru ajungerea la putere, trebuie sa existe niste limite in exercitarea puterii care sa fie definite. Consider ca relatii institutionale trebuie sa avem si cu PSD si cu Partidul Democrat si cu UDMR”, a explicat Orban.

Liderul PNL a atras atentia ca nu isi propune sa desfiinteze “un alt partid” si ca acordul intre partidele de la putere si cele din opozitie trebuie sa duca la consultarea opozitiei de catre Guvern in legatura cu proiectele pe care doreste sa le initieze, la numirea reprezentantilor opozitiei la institutii precum Avocatul Poporului, CNA si Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

In ceea ce priveste posibilitatea unei guvernari alaturi de PDL, Ludovic Orban a precizat ca “PNL nu trebuie sa excluda o ocazie de a participa la guvernare, chiar si pana in 2012″ si ca liberalii vor discuta cu PDL numai in conditiile in care acest partid “va renunta la demagogie, populism, recrutarea prin tradare si o sa se schimbe la fata”.

El a reiterat ca PNL poate sa ajunga la guvernare inainte de 2012, deoarece modul in care se guverneaza, in prezent, poate provoca o serie de miscari sociale si implicit, caderea actualului executiv.

“La modul in care guverneaza acum Guvernul Boc, haosul legislativ, bulversarea din toate institutiile publice, punerea la indoiala a unor drepturi si nerespectarea unor drepturi fundamentale ale cetatenilor pot sa genereze oricand o miscare sociala care sa trimita la plimbare acest guvern de nepriceputi si de demagogi”, a spus Orban, prognozand ca “este posibila o guvernare cu parteneri politici care sa accepte programul de guvernare al PNL”.

In legatura cu modul in care va conduce organizatiile PNL daca va ajunge presedintele partidului, Orban a spus ca doreste ca nicio decizie importanta in PNL sa nu se ia fara consultarea “bazei partidului”. Astfel, deciziile in Delegatia Permanenta trebuie sa fie luate in urma mandatelor primite de reprezentantii organizatiilor locale de la aceste organizatii.

Ludovic Orban mai propune, in programul sau, ca PNL sa ceara constituirea, la nivel parlamentar, a unei comisii de cod electoral, astfel incat sistemul electoral sa se uniformizeze. El a mai spus ca, in domeniul bugetar, sustine introducerea impozitului pe venit mediu, iar in domeniul administratiei locale realizarea unei reale autonomii locale.