Acestea pot include scaderea stresului, imbunatatirea concentratiei, scaderea tensiunii arteriale si simptome reduse de anxietate si depresie, doar pentru a numi cateva.

Nu puteti vedea sau atinge stresul, dar ii puteti simti efectele asupra mintii si corpului. Pe termen scurt, stresul va accelereaza ritmul cardiac si respiratia si va creste tensiunea arteriala. Cand sunteti in permanenta sub stres, glandele suprarenale supraproduc hormonul cortizol. Supraexpunerea la acest hormon poate afecta functia creierului, a sistemului imunitar si a altor organe. Stresul cronic poate contribui la dureri de cap, anxietate, depresie, boli de inima si chiar moarte prematura.

Desi este posibil sa nu reusiti sa eradicati radacinile stresului, puteti minimiza efectele acestuia asupra corpului dumneavoastra. Una dintre cele mai usoare si mai realizabile tehnici de ameliorare a stresului este meditatia, un program in care va concentrati atentia spre interior pentru a induce o stare de relaxare profunda.

Ce este meditatia?

Meditatia este o practica a mintii si a corpului care are o istorie lunga de utilizare pentru a creste calmul si relaxarea fizica, pentru a imbunatati echilibrul psihologic, pentru a face fata bolilor si pentru a imbunatati sanatatea si bunastarea generala. Multe studii au fost efectuate pentru a analiza modul in care meditatia poate fi utila pentru o varietate de afectiuni, cum ar fi hipertensiunea arteriala, anumite tulburari psihologice si durere. O serie de studii au ajutat cercetatorii sa invete cum ar putea functiona meditatia si cum afecteaza creierul.

Si, desi exista diferite tipuri de meditatie, toate pot oferi un set similar de beneficii dovedite pentru sanatatea mentala si fizica. Iata ce au descoperit cercetarile.

Concentrare mai buna

Meditatia Mindfulness va ajuta sa va concentrati asupra prezentului, care va poate imbunatati concentrarea asupra altor sarcini din viata de zi cu zi.

Imbunatatiti stima de sine si constiinta de sine

Meditatia Mindfulness te incurajeaza sa incetinesti, iti permite o reflectie mai profunda despre tine si te poate ajuta sa descoperi atribute pozitive despre tine.

Reduce stresul

Meditatia Mindfulness poate reduce, de asemenea , nivelurile de cortizol – hormonul stresului – ceea ce va ajuta sa va simtiti mai relaxat.

Gestioneaza anxietatea sau depresia

Meditatia Mindfulness va ajuta sa va antrenati mintea sa se concentreze asupra prezentului, facandu-va mai putin probabil sa rumegati gandurile anxioase care pot alimenta depresia.

Lupta impotriva dependentei

Meditatia poate modifica receptorii cerebrali asociati dependentei de droguri si alcool, ceea ce poate reduce pofta de aceste substante, spune Davidson. In plus, meditatia cu atentie va poate creste gradul de constientizare a poftelor si va permite sa le gestionati mai bine.

Exista unele dovezi ca meditatia poate reduce tensiunea arteriala

O revizuire a literaturii si o declaratie stiintifica de la American Heart Association sugereaza ca dovezile sustin utilizarea meditatiei transcendentale ca terapie adjuvanta sau complementara impreuna cu un tratament standard pentru scaderea tensiunii arteriale.

Meditatia poate avea multe beneficii pentru sanatate, de la fizic la mental si emotional. Daca doriti sa va imbunatatiti concentrarea, sa reduceti stresul sau sa va ocupati de dependenta, depresie sau durere cronica, ar trebui sa incercati si sa vedeti daca este potrivit pentru dvs.