Alaptarea este privita ca o metoda de contraceptie de multi ani. Tehnica poarta numele de MAL (metoda amenoreei de lactatie) si este folosita de aproape toate mamicile, fara ca acestea sa stie. Laptele matern poate constitui hrana bebelusului tau in primele 4-6 luni de la nastere. In tot acest timp, tu poti fi protejata impotriva unei noi sarcini nedorite. Sa descoperim insa mai multe despre aceasta metoda de contraceptie.

Cum functioneaza?

Alaptatul actioneaa ca o modalitate de suprimare a fertilitatii mamei dupa nastere (timp in care organismul se reface). Alaptarea la cerere, la intervale egale de timp, va inabusi ovulatia. Alaptatul blocheaza ciclul menstrual de eliberare a anumitor hormoni, care sunt responsabili cu maturizarea foliculelor ovarului si impiedica eliberarea ovulelor in uter.

Cum se foloseste corect metoda?

MAL se foloseste corect doar:

– Daca iti alaptezi bebelusul numai cu lapte matern si la intervale regulate de timp (atat ziua cat si noaptea);

– Daca menstruatia nu a venit;

– Daca nu au trecut mai mult de 6 luni de la nastere.

MAL nu este greu de respectat, mai ales in cazul bebelusilor care accepta laptele matern.

Cat este de eficienta metoda?

MAL este eficienta intr-o proportie destul de ridicata, avand in vedere ca vorbim de o metoda de contraceptie naturala: 98%. Metoda nu este eficace daca mama isi va mulge sanul. Din nefericire, rata de efcienta scade o data cu trecerea de varsta de 6 luni a bebelusului si nu mai poate fi aplicata dupa prima menstra de la nastere.

Daca ai ramas fara lapte si nu iti mai poti hrani bebelusul, nici MAL nu va mai avea succes si poti oricand ramane insarcinata.

Care sunt avantajele si dezavantajele acestei metode?

Printre avantaje putem mentiona: eficacitate ridicata daca se respecta cele 3 reguli, este gratuita, este naturala, nu afecteaza bebelsului, nu afecteaza mama, bebelusul creste mai puternic si mai sanatos datorita laptelui matern.

In ceea ce priveste dezavantajele acestei metode, putem vorbi despre: eficacitate scazuta dupa 6 luni, dupa prima menstruatie sau dupa ce nu mai alaptezi, nu poate fi tinuta la nesfarsit si nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.