Aparatul dentar a reprezentat un subiect care este înconjurat de numeroase mituri pe care le credem pur și simplu, fără a verifica dacă sunt sau nu adevărate. Există posibilitatea ca anumite persoane să nu dorească urmarea acestui tratament doar pe baza miturilor auzite de-a lungul timpului, lucru care este complet greșit. Dacă este necesară optarea pentru un aparat dentar, cel mai bine este să te documentezi înainte, începând de la discuția cu medicul tău stomatolog.

Dacă încă nu ești convins de faptul că aparatul dentar este un tratament care are efecte benefice asupra danturii tale, ți-am pregătit o serie de mituri despre aparatul dentar pe care să clarifici înainte să optezi pentru acest tratament:

Tratamentul este dureros

Tratamentul ortodontic realizat într-un mod corect nu ar trebui să fie dureros. Bineînțeles, dacă te gândești la procesul de montare a aparatului pe dinți, vei simți un disconfort care este firesc. Acest disconfort nu ar trebui să reprezinte un motiv de panică, deoarece nu este vorba despre o senzație insuportabilă.

Mai mult decât atât, trebuie să ne amintim rolul unui aparat dentar: de a corecta poziția dinților. Acest aparat este fixat pe dinți, aducându-i într-o poziție corectă și estetică. De aceea, în primele zile de la montarea aparatului dentar, se mai pot simți anumite stări de disconfort care, din nou, sunt perfect normale. La fel și în timpul intervențiilor și a ajustărilor, disconfortul simțit nu se ridică la nivelul de durere.

Acum, dacă încă ai dubii că o să simți durere în timpul procedurii, pune în balanță suportarea unui disconfort pe termen scurt și suportarea unor intervenții mai complicate în situația în care nu urmezi tratamentul la timp. Discută și cu medicul tău stomatolog înainte de a lua o decizie finală.

Prețul unui aparat dentar este foarte ridicat

Un alt mit foarte răspândit despre aparatul dentar este acela că prețul tratamentului este foarte mare. Bineînțeles, există mai multe tipuri de aparate dentare ce pot fi folosite în cazul tratamentului.

Este recomandat să discuți cu medicul tău stomatolog despre cat costa un aparat dentar, și să stabilești din timp care este cel mai potrivit pentru tine și pentru dantura ta, dar și pentru bugetul disponibil. Prețul aparatului dentar poate varia în funcție de materialul din care este conceput, de tipul acestuia, de durata de timp a tratamentului. Acest lucru nu înseamnă că aparatele dentar mai ieftine nu sunt eficiente, ba chiar au rezultate foarte bune.

Tratamentul nu este eficient la adulți

Ideea că aparatul dentar este ineficient în cazul adulților este înțeleasă greșit. Acest mit a pornit de la faptul că purtarea aparatului dentar este recomandată de când suntem copii sau adolescenți, pentru că se corectează mai ușor și mai rapid, fiind încă în creștere.

Tratamentul ortodontic funcționează, de cele mai multe ori, și în cazul adulților care doresc să-și corecteze dantura. Dacă pacientul are dinții sănătoși, procedura se va desfășura normal, cu rezultate satisfăcătoare. În cazul în care sănătatea dinților nu este prea bună și tratamentul nu are succes, se optează pentru intervenții chirurgicale, dar cazurile sunt destul de rare. Astfel, dacă ești adult și consideri că ai avea nevoie de aparat dentar, discută cu medicul tău stomatolog și încearcă să ajungi la un punct comun pentru tine și pentru sănătatea danturii tale.

Aparatul dentar este inestetic

Problema nu este faptul că aparatul dentar ar fi inestetic, ci starea danturii fără a aplica acest tratament. Trebuie să te gândești bine înainte, ce îți dorești mai mult: să ai dantura strâmbă pentru tot restul vieții sau să porți aparat dentar pentru o perioadă de timp, ca apoi să nu mai ai această grijă?

Pe lângă asta, există foarte multe modele de aparat dentar care sunt aproape inobservabile. Tehnologia avansată de care dispunem a permis specialiștilor să inventeze soluții optime pentru pacienți și pentru medicii stomatologi. Astfel, aparatele dentare au evoluat și au ajuns să fie estetice și ușor de purtat.

Dacă îți faci griji de partea estetică, poți să iei în considerare și alte opțiuni de curățare și perfecționare a danturii, cum ar fi un periaj profesional, sau poți chiar să discuți cu medicul stomatolog despre un pret albire dinti. Există nenumărate metode și proceduri pentru partea estetică a danturii, deoarece tehnologia a evoluat, iar aceste mituri nu ar trebui să mai existe.

Înainte de a-ți face planuri, discută cu medicul specialist

Toate ideile, fricile și gândurile vin din necunoștință de cauză. Dacă ai în plan să optezi pentru un tratament ce constă în purtarea unui aparat dentar, discută cu medicul tău specialist și pune-i întrebările pe care le ai legate de durată, de prețuri, de partea estetică și de rezultate. Cu siguranță, medicul tău stomatolog îți va recomanda cea mai bună opțiune de tratament pentru dantura ta!