Ether a depasit luni 4000 de dolari pentru a atinge un nou record record, extinzand un raliu uimitor pentru a doua cea mai mare criptomoneda din lume.

Ether, simbolul digital al blockchain-ului Ethereum, a crescut cu aproape 7% in ultimele 24 de ore la 4.141,99 dolari pana la 3:40 dimineata ET, potrivit Coin Metrics. Acum are o valoare totala de piata de 476,3 miliarde de dolari, mai putin de jumatate din cele 1,1 trilioane de dolari ale bitcoin .

Incepand cu ora 8:50 dimineata ET, eterul a crescut cu 6,7% la un pret de 4.130 USD. Bitcoin, pe de alta parte, a crescut cu aproximativ 0,9%, pana la 57.861 de dolari.

Odata ajuns in umbra bitcoinului, eterul a inregistrat castiguri parabolice recent, pe masura ce investitorii se uita la alte criptomonede pentru rentabilitate. Bitcoin a scazut cu peste 2% in aprilie, in timp ce eterul a crescut cu peste 40%. Intreaga piata criptografica valoreaza in prezent aproximativ 2,5 trilioane de dolari, potrivit CoinMarketCap, pe baza interesului tot mai mare pentru spatiu.

Investitorii obisnuiti si unii cumparatori corporativi, cum ar fi Tesla, au venit la bitcoin la inceputul acestui an, considerand moneda digitala ca o acoperire potentiala a inflatiei, deoarece bancile centrale din intreaga lume imprima bani pentru a usura economiile afectate de coronavirus. Bancile majore din Wall Street, precum Goldman Sachs si Morgan Stanley, au cautat, de asemenea, sa ofere clientilor lor bogati expunere la bitcoin .

Cu toate acestea, unii investitori inca nu cumpara nebunia criptografica. Michael Hartnett, strateg sef de investitii la Bank of America Securities, a declarat ca raliul bitcoin arata ca ,, mama tuturor bulelor “, in timp ce Stephen Isaacs din Alvine Capital a spus ca ,, nu exista elemente fundamentale cu acest produs, punct “.

Ethereum vs. bitcoin

Fondata in 2013 de Vitalik Buterin si o serie de alti dezvoltatori de software, reteaua Ethereum permite oamenilor sa construiasca aplicatii deasupra acesteia. Eterul este moneda nativa a retelei. Bitcoin si eterul sunt similare prin faptul ca ambele sunt valute digitale. Dar ei au diferentele lor .

In timp ce Bitcoin este privit de sustinatorii sai ca un depozit de valoare asemanator cu aurul, Ethereum isi propune sa fie infrastructura pentru un fel de internet descentralizat care nu este intretinut de nicio autoritate centrala.

A constituit baza pentru o tendinta din ce in ce mai populara in criptare, cunoscuta sub numele de ,, finante descentralizate ” , care isi propune sa recreeze produse financiare traditionale cu tehnologia blockchain, sistemul computerizat distribuit care sta la baza multor criptomonede.

Ethereum beneficiaza, de asemenea, de cresterea NFT-urilor sau a jetoanelor nefungibile, active digitale concepute pentru a reprezenta proprietatea unor articole virtuale unice, cum ar fi amintirile de arta si sport. Multe NFT-uri, cum ar fi CryptoKitties si CryptoPunks, ruleaza pe Ethereum.

Cu toate acestea, aceasta crestere a activitatii a dus la aglomerarea retelei Ethereum. Ethereum se afla in prezent in curs de actualizare ambitioasa, care va permite, in teorie, timp de tranzactie mai rapid si va reduce cantitatea de energie necesara procesarii tranzactiilor. Atat bitcoin cat si Ethereum au atras critici din partea ecologistilor cu privire la impactul minelor criptografice asupra climei.