HIV, virusul imunodeficientei umane, este unul dintre cele mai periculoase virusuri, cel ce duce la dezvoltarea bolii SIDA, si din pacate, in Romania numarul celor infectati, creste de la an la an in conditiile in care avem, macar in parte, uneltele sa ne ferim de aceasta boala. Fiind considerata la inceputuri o boala ce afecteaza numai comunitatile de homosexuali, a devenit din ce in ce mai clar pe masura ce virusul s-a raspandit, ca infectarea cu HIV nu tine de orientare sexuala, culoarea pielii sau statut financiar.
HIV / SIDA – Inceputuri

Poate parea ca o noua lectie de istorie, dar este important sa stim macar in parte ce inseamna HIV si de unde a pornit totul. Cercetatorii sunt acum in mare parte de acord ca acest virus s-a transmis de la primate la om. Acesta este un retro-virus ce afecteaza sistemul imuntar uman, distuge celulele CD4+ T in esenta. Acest comportament lasa loc infectiilor oportune sa se instaleze, adica infectii pe care sistemul nostru imunitar ar reusi sa le faca fata in alte conditii. Binenteles ca un sistem imunitar slabit va lasa loc liber si infectilor mult mai serioase. Cand aceste infectii incep sa se manifeste, pacientul care pana atunci era numai infectat cu HIV, devine bolnav de SIDA, sindromul imuno-deficientei dobandite. Primul caz de SIDA a fost raportat pe 5 iunie 1981 in SUA, de atunci aceasta boala a omorat peste 20 de milioane de oameni si continua sa omoare in fiecare zi.

   HIV – Transmitere

Virusul HIV se transmite in special prin schimb de fluide: sange, saliva, plasma. Cel mai comun mod de transmitere este prin contact sexual. Din cauza faptului ca tesutul anal este mai sensibil, transmiterea in caz de contact sexual anal este mult mai probabila, de aici se explica raspandirea rapida initiala in cadrul comunitatilor gay. In general totusi, orice forma de sex neprotejata te poate imbolnavi: oral, vaginal sau anal. Ca in cazul oricarei boli cu transmitere sexuala, riscul infectarii scade odata cu numarul partenerilor sexuali. Asadar, desi ca adolescent ai putea fi tentat sa experimentezi cat mai mult, atentie mare, pentru a nu regreta mai tarziu.

Totusi, cum am mai spus, HIV nu este un virus ce se raspandeste numai in cadrul unei comunitati sau a unei rase. Prin sarut, teoretic nu se poate transmite HIV, deoarece cantitatea de virus prezenta in saliva este prea mica. Practic virusul HIV poate fi gasit inclusiv in lacrimile unei persoane infectate, dar cum am spus, cantitatea este prea mica pentru a imbolnavi pe altcineva. Revenind la sarut, singura problema apare in cazul gingiilor sangerande. De asemenea in cazul in care acorzi primul ajutor unei persoane infectate, ideal ar fi sa porti niste manusi chirurgicale, numai pentru a fi sigur.

 HIV se poate transmite si prin ace sau transfuzii. Astazi, sangele este testat in momentul in care este donat, deci teoretic, ce se gaseste in spitale e ok. Si asa ajungem la ace. Aici problema e mai complexa. Cei mai expusi sunt consumatorii de droguri, deoarece ei sunt cei mai neglijenti cu igiena si au tendinta de a imparti seringi. Asa ca, daca ai aceasta patima, mare grija sa nu imparti cu nimeni seringa.

Un alt aspect la care trebuie sa fiti atenti sunt tatuajele, piercingurile, orice lucrare ce presupune ace. Aveti grija atunci cand vreti sa va faceti un tatuaj sau un piercing ca acul ce va fi folosit sa fie nou. De asemenea orice instrumentar trebuie sterilizat, atat la manichiurista cat si la stomatolog. Nu impartiti unghiera, forfecuta de cuticule, lama de ras etc.

Trebuie mentionat ca HIV nu se transmite prin aer, prin stranut, ca orice gripa banala sau printr-o strangere de mana. Pentru a se transmite, HIV are nevoie de contact direct intre sangele celui infectat si o rana deschisa a celui ce va fi infectat. Persoanele infectate cu HIV pot trai in societate la fel de bine ca orice alti cetateni, trebuie numai respectate un minim de reguli.

   Cum previi infectia cu HIV

Preventia infectarii cu HIV se poate reduce la un singur cuvant: Protectie. Indiferent de forma de sex pe care vrei sa o practici, foloseste un prezervativ. Este cea mai sigura metoda sa nu te infectezi cu HIV, ca si sa te feresti de orice boala cu transmitere sexuala. Cum am mentionat mai sus, daca acorzi primul ajutor unei persoane infectate cu HIV, purtarea unor manusi, chiar daca crezi ca nu ai leziuni, te va tine departe de probleme.

De asemenea, limiteaza numarul partenerilor sexuali, incearca sa afli trecutul partenerului tau, foloseste seringi de unica folosinta si foloseste-le o singura data, nu imprumuta instrumentar ascutit care ar putea avea sange pe el (foarfec, brici, unghiera, aparat de ras).

Daca crezi ca te-ai expus virusului HIV si exista sanse sa te fi infectat, fa-ti un test. Anticorpii ce semnaleaza prezenta virusului in organism se formeaza aproximativ la 4-8-12 saptamani de la expunere. Deci, nu te grabi chiar de a doua zi.

Un alt lucru ce cred ca trebuie mentionat este ca exista momentan diferite tratamente ce ajuta tinerea intr-o anumita masura a lucrurilor sub control, marind durata de viata a celor infectati cu HIV. Sunt numeroase centre unde poti cere un sfat sau da o mana de ajutor in cazul in care vrei sa faci voluntariat.

HIV / SIDA reprezinta o problema cat se poate de actuala, ca adolescent trebuie sa stii cum sa ai grija de tine si de cei dragi, iar cuvantul de ordine ramane Protectia. Daca te vei proteja si vei respecta un minim de reguli ai sanse sa te tii departe de aceasta boala ce este in acest moment: INCURABILA.