Alianta Mondiala a Hepatitei atrage atentia asupra pericolelor unei incidente tot mai mari a hepatitei cronice B si C, si face un apel catre guverne sa initieze actiuni imediate in acest sens.

Atat hepatita B, cat si hepatita C produc leziuni permanente ale ficatului, iar daca pacientul nu este tratat corespunzator boala se poate transforma in ciroza, sau chiar cancer de ficat, informeaza Reuters.

In prezent, exista 500 de milioane de bolnavi de hepatita B si C, iar 1,5 decese pe an sunt cauzate de aceasta boala. Hepatita B este endemica in Asia si Africa, iar din cele 360 de milioane de cazuri de pe glob, 130 de milioane se concentreaza in China. Procentul purtatorilor virusului este intre 10-17 procente in China, iar principalul mod de transmitere a bolii este de la mama la copil.

Hepatita C se transmite mai ales prin ace si seringi nesterilizate. Exista 170 de milioane de cazuri de hepatita cronica C, cu 350.000 de cazuri noi in fiecare an in Japonia si 150.000 in America.

Concluzia Aliantei Mondiale a Hepatitei este ca boala nu se afla printre prioritatile guvernelor pentru ca nu exista programe destinate constientizarii pericolelor prezentate de hepatita, care sa atraga si fondurile necesare.

Chiar daca majoritatea tarilor practica vaccinarea, aceste campanii nu au o acoperire corespunzatoare si raman ineficiente, pentru ca parintii nu inteleg importanta unei vaccinari succesive a copilului, la nastere, la o luna, si apoi la sase luni.

“Ne confruntam cu 500 de milioane de oameni cu hepatita B sau C, si cu 1.5 milioane de decese anual. HIV infecteaza 33 de milioane de oameni, cu 2,1 decese. Numarul este comparabil in termeni de mortalitate, dar in ceea ce priveste constientizarea situatiile nu se pot compara”, explica Charles Gore, presedintele Aliantei Mondiale a Hepatitei.

Conform specialiștilor, hepatita este boala mainilor murdare, iar aceștia trag un semnal de alarma in acest sens și ii indruma pe oameni sa respecte regulile de igiena.