Statiunea tunisiana Hammamet este destinatia perfecta pentru multi romani – soare 365 de zile din 365, plaje exotice, vestigii arheologice, hoteluri de lux si servicii de calitate.

Tunisia este, din cele mai vechi timpuri, locul de intalnire al Orientului cu civilizatia mediteraneana si europeana. Un loc in care mai multe civilizatii au lasat o mostenire arheologica impresionanta, pe care o poti admira in toata splendoarea ei: ruinele medinelor din Hammamet sau Sousse, orasul traditional Sidi Bou Said si ruinele Cartaginei sunt doar cateva dintre obiectivele ce nu trebuie ratate.

Perla litoralului

Desi Tunisia are aproape 1.000 de kilometri de plaja si este greu sa alegi statiunea potrivita, azi ma voi referi la orasul Hammamet, situat pe coasta mediteraneana, la sud de peninsula Cap Bon si la 64 de kilometri sud de Tunis, capitala tarii. Statiunea Hammamet a fost denumita „Saint-Tropez-ul tunisian”, fiind si destinatia preferata de romani pentru vacanta. Retine atentia faptul ca dezvoltarea turismului in zona a inceput odata cu decizia miliardarului roman George Sebastian de a-si construi, intre 1920 si 1930, prima vila din Hammamet. Ulterior, casa de vacanta a gazduit personalitati precum Adres Gide si Winston Churchill. In prezent este sediul Centrului Cultural International. Iubitorii de bai de soare au la dispozitie Yasmine Hammamet, una dintre cele mai noi zone turistice, cu plaje excelente si hoteluri de lux. Se afla la doar sase minute distanta de oras, iar locurile de cazare sunt de patru si cinci stele. A fost construita in jurul unui port de vase de agrement in stilul multor locuri elegante din jurul Mediteranei. Yasmine Hammamet este de fapt un oras nou-nout, cu restaurante si cafenele sofisticate, teatre, muzee. Te poti relaxa in parcul de distractii „Carthage Land” si la „Blue Ice”, singurul patinoar din Tunisia. Nu mai pomenim de terenurile de golf sau de centrele de talazoterapie situate de-a lungul plajei…

Traditie si modernitate

Hammamet se imparte in doua – orasul vechi, cu strazi inguste si o sumedenie de magazine cu suveniruri – si partea moderna, unde vei putea gasi restaurante bune, cafenele si baruri. Mai poti vizita moscheea din Medina sau baile arabe Hammans, cafeneaua Sidi Bouhdid, locul pe care tunisienii il iau ca reper de intalnire. Nu uita de impozantele fortificatii ce dateaza din secolul al XV-lea, Dougga (locul in care templele si forumurile din timpul romanilor s-au pastrat extrem de bine) sau El Jem, un colosseum roman din anul 200 d.H. unde acum au loc festivalurile internationale de muzica clasica.

Este bine sa stii

Din cauza temperaturilor mari din timpul zilei, turistilor li se recomanda sa poarte imbracaminte usoara din bumbac sau in, pantofi comozi, palarie de soare, ochelari de soare. Nu neglija insa imbracamintea calduroasa, serile sunt destul de racoroase. De asemenea, la vizitarea moscheelor, din cauza obiceiurilor islamice stricte este interzisa purtarea de sorturi, fuste scurte sau rochii decoltate. La planificarea excursiei nu uita un alt aspect important – bacsisul. Este parte a vietii de zi cu zi si, in plus, obligatoriu.

Cat ne costa?

Un sejur de opt zile in Hammamet este cuprins intre 600 si 700 de euro de persoana. In acest pret sunt incluse cazarea la hotel de patru si cinci stele in sistem „all inclusive”, transportul cu avionul, transferul de la aeroport si asistenta turistica. Nu sunt incluse taxele de aeroport (95 euro/persoana) si asigurarea medicala.

Propunere de weekend: Copenhaga

Copenhaga este un oras plin de viata, indiferent daca e zi sau noapte, este capitala celei mai vechi monarhii din lume si duce in spate o istorie de peste 6000 de ani. Frumusetile istorice si arhitectonice le poti admira facand un tur al orasului pe jos sau cu vaporasul. Piata Orasului, Resedinta regala, Statuia Micutei Sirene, Palatul Christiansborg, Turnul Rotund, Planetariul, Parcul Bakken cu cel mai vechi mountagne russe (construit din lemn), castelele de basm, Parcul Tivoli sau zona pietonala Stroget sunt doar cateva dintre locurile ce merita vizitate in capitala Danemarcei.