Filmul “Pozitia copilului”, regizat de Calin Peter Netzer, a primit, sambata seara, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin. Distinctia a fost primita de regizorul Calin Peter Netzer si de producatorul Ada Solomon de la celebrul cineast Wong Kar Wai, presedintele juriului editiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.

“Pozitia copilului” s-a aflat in competitia oficiala a Berlinalei 2013 alaturi de alte 18 filme. Dupa ce a primit trofeul Ursul de Aur, pe scena Berlinalei, regizorul roman Calin Peter Netzer a declarat: “Voi incerca sa spun ceva, desi am ramas fara cuvinte. Multumesc Berlinalei ca ne-a invitat aici, multumesc directorului festivalului, Dieter Kosslick, dar si lui Razvan Radulescu, cu care am scris scenariul acestui film”.

La randul ei, producatoarea peliculei, Ada Solomon, a declarat: “Sunt mai obisnuita sa fiu o luptatoare decat sa castig. Multumesc actritei noastre principale, Luminita Gheorghiu, acest premiu este in mare parte si premiul ei. Desigur, ii multumesc lui Calin Peter Netzer care a facut acest film”. “Politicienii romani ar trebui sa fie mai atenti fata de cinematografia romana si de cineastii romani, care sunt niste ambasadori extraordinari pentru Romania”, a adaugat Ada Solomon. “Le multumesc si celor care nu au crezut in noi, care nu ne-au sustinut, pentru ca ne-au facut sa devenim mai puternici si mai hotarati”, a mai spus Ada Solomon, care si-a incheiat discursul multumind femeilor puternice din Romania, femeilor care lucreaza in industria cinematografica, dar si Berlinalei, un festival pe care il considera “un atelier de talente”.

Marele premiul/ trofeul Ursul de Aur primit de “Pozitia copilului”, sambata seara, la gala Festivalului de Film de la Berlin vine dupa ce, vineri seara, filmul lui Calin Netzer a primit si premiul criticii internationale – FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la Festivalul International de Film de la Berlin.