Dacă ești tentat să mergi la o facultate de medicină dentară și încă ești în faza de documentare, ți-am pregătit un ghid de lucruri pe care nu le știai despre studenția în acest domeniu, dar și despre ce presupune cu adevărat profesia de stomatolog.

Specialiștii de la EndoLearning.ro îți povestesc despre lucrurile esențiale de care să ții cont înainte de a alege stomatologia, dincolo de informațiile pe care le găsești puse la dispoziție de facultățile de profil.

  1. La stomatologie nu vei învăța doar stomatologie

După ce te vei vedea intrat la facultate, vei fi probabil nerăbdător să înveți cât mai multe despre dantură și te vei gândi că vei face asta încă de la primele cursuri, nu? Poate te aștepți ca în a doua săptămână să ai parte de un ​​curs ocluzologie.

Ei bine, realitatea e puțin diferită. Puțin mai mult. Ce înseamnă asta? Că ai contact cu medicina dentară propriu-zisă doar în anul al III-lea. În primii ani, vei învăța mai degrabă medicină generalistă: vei învăța și dermatologie, și ginecologie, de exemplu. Deci vei ajunge să știi câte puțin din toate – însă există și un avantaj: vei vedea dacă nu cumva preferi o altă specializare.

  1. Îți poți recalcula deciziile

Să presupunem că ți-ai dat seama că medicina dentară nu e cum te așteptai și că nu e mediul în care te vezi profesând – ei bine, asta nu e întocmai grav, pentru că te poți răzgândi.

Dacă primii doi ani la medicină dentară nu te-au încântat, află că poți să te transferi la o altă specializare, care crezi că ți s-ar potrivi mai bine. Deși este, oricum, o alegere riscantă, dat fiind ce spuneam la punctul anterior – că de-abia cel de-al III-lea an vine cu medicina dentară propriu-zisă.

  1. Termini de învățat când termini facultatea?

Mulți studenți așteaptă cu nerăbdare finalizarea studiilor – odată ce termini facultatea, termini practic și de învățat. Sau…nu? Realitatea e cu totul diferită: în stomatologie, învățarea nu se termină niciodată. Asta pentru că domeniul este unul extrem de fluid, în care noi tehnologii, tehnici și aparaturi apar și se modernizează zilnic.

Și dacă vrei să fii un profesionist desăvârșit, e necesar să fii la curent cu ele – asta înseamnă că vei participa nu doar la un curs stomatologie iasi, ci și la seminarii, conferințe și colocvii anual, ca să reușești să rămâi conectat la noile modificări. Deci, învățarea nu se termină odată cu facultatea – am putea spune că de abia atunci începe.

  1. Admiterea, cel mai greu examen din facultate?

Majoritatea viitorilor studenți sunt extrem de speriați de admiterea la o facultate de medicină dentară – și pe bună dreptate, vorbim doar de cel mai greu examen din facultate, nu? De fapt, lucrurile nu stau întocmai astfel: admiterea s-ar putea să fie cel mai ușor examen din întreaga facultate.

Și nu uita că în sesiune vei avea 16 astfel de examene, deci e important să nu te stresezi mai mult decât e cazul în ce privește admiterea. E important să nu îți setezi așteptări nerealiste: admiterea este doar un prim hop pe care trebuie să-l sari ca să ajungi dentist. Bineînțeles, dificultatea admiterii este una extrem de crescută – nu se compară cu materiile din liceu și nici măcar cu examenul de Bacalaureat, de aceea e important să fii consistent în învățare și să te apuci din timp, nicidecum cu o lună sau două înainte.

Studiile de medicină dentară sunt – sau trebuie să fie o fuziune perfectă între două aspecte: educația profesională și transformarea studenților în medici empatici. E vital să pleci în această călătorie cu răbdare, așteptări realiste și, mai ales, dorința de a fi într-un proces continuu de învățare. Nu doar în facultate, ci pe tot parcursul carierei de stomatolog.