Descoperiti cateva dintre cele mai socante curiozitati despre somn in acest articol. Nu rata!

Te-ai intrebat vreodata de ce unii viseaza, iar altii nu? Sau cat timp visam in fiecare seara? Iata toate curiozitatile despre somn pe care ar trebui sa le cunoasteti. Esti gata sa fii uimit?

10 curiozitati despre somn

Visul i-a fascinat pe barbati si femei din intreaga lume din timpuri imemoriale. Reprezentarea visului a ridicat sute de indoieli. Prin urmare, vrem sa va spunem cateva curiozitati care cu siguranta va vor lasa cu gura deschisa.

  1. Visam cu totii

Nu conteaza daca iti amintesti visul tau dimineata sau nu, visam cu totii in fiecare seara! Cu toate acestea, in timp ce unii oameni sunt capabili sa-si aminteasca unul, doua sau mai multe vise, altii nu sunt in stare sa o faca.

  1. Exista ceva numit „paralizie a somnului”

Nu este un cosmar, ci o afectiune suferita de mii de oameni din lume. Paralizia somnului dezactiveaza suferinta de a efectua orice fel de miscare voluntara pentru o perioada de timp, de obicei intre somn si veghe.

  1. Ne petrecem aproximativ 6 ani din viata visand

Asta fara a adauga, desigur, timpul pe care il petrecem visand cu ochii incesi. In fiecare noapte, visam de mai multe ori pentru perioade cuprinse intre 5 si 20 de minute . Daca vom calcula proiectia actuala a vietii, vom concluziona ca am petrece aproximativ sase ani cu visele noastre.

  1. Curiozitati despre somn: uitam visele in cateva minute de la trezire

In cea mai mare parte, visele sunt usor uitate. Ti s-a intamplat vreodata sa incerci sa spui cuiva un vis si sa-l simti disparand din mintea ta? Acest lucru se intampla deoarece modul in care procesam informatiile si le stocam in memorie nu este acelasi cu modul in care mintea noastra viseaza.

  1. Unii oameni viseaza lucruri care se intampla apoi

Acestea sunt celebrele vise premonitorii. Nu exista nicio explicatie stiintifica pentru acest lucru, dar exista cazuri cunoscute de persoane care au visat la situatii care s-au intamplat in cele din urma. De exemplu:

  1. Unele dintre cele mai faimoase inventii din istorie s-au bazat pe vise

Dupa cum ati citit, unii inventatori au schimbat umanitatea asa cum o cunosteam pe baza viselor lor. Acesta este cazul lui Larry Page, creatorul Google, James Watson, descoperitorul spiralei duble a ADN-ului , si Elias Howe, inventatorul masinii de cusut.

  1. Visele dintre barbati si femei sunt adesea foarte diferite

Unele studii au observat ca, in timp ce femeile viseaza in principal la familie si prieteni in situatii familiare , barbatii tind sa aiba vise mai agresive , unde predomina intalnirile problematice cu alti barbati.

  1. Curiozitati despre somn: creierul nostru nu se odihneste noaptea

De obicei, asociem somnul cu un moment de odihna si pace si ne imaginam ca creierul nostru „se opreste”. Cu toate acestea, dupa cum probabil ati fi deja suspectat, acest lucru nu este cazul: creierul este activ in timp ce dormim si, din acest motiv, apar visele.

  1. Unii oameni viseaza in alb si negru

De cele mai multe ori visam in culori, dar unii oameni viseaza in alb si negru. S-ar putea sa visezi vreodata in alb si negru izolat. Ti s-a intamplat?

  1. Majoritatea oamenilor nu pot citi in vis

Ai visat vreodata ca ai citit in visul tau? Sau ca te confrunti cu un examen? Citirea unei frunze in vis nu este un lucru usor si, de fapt, multi, multi oameni nu o pot face. Din acest motiv, exista atat de multe vise de examen esuate. La fel se intampla si cu citirea timpului.