Una dintre cele mai mari probleme si motivul pentru care multe dintre paginile de brand de pe Facebook intampina probleme din punct de vedere al interactiunii cu fanii, este lipsa unui plan editorial care sa se potriveasca companiei in cauza si care sa nu fie intruziv, deranjant, plictisitor pentru utilizatori. O sa explic, in continuarea articolului, cum se stabileste acest plan editorial.

In 2011 am testat mai multe formule de plan editorial pe cinci pagini de Facebook (pagina BCR, doua pagini de artisti si doua pagini ale unor firme mici din Romania). Va recomand deci, sa experimentati. Acest articol este util, la fel ca multe alte articole pe aceeasi tema si poate va inspira, dar marketingul de continut este un proces care se bazeaza pe trial and error.

Primul pas: obiectivul

Inainte de a crea o pagina de Facebook, obiectivul companiei in social media trebuie sa fie deja stabilit. Fie ca e unul de constientizare, fie ca e unul de vanzari sau doar un nice to have, obiectivul este punctul in jurul caruia graviteaza strategiile de continut, campaniile pe bloguri, campaniile de PPC si orice alta actiune online.

Mergem, deci, pe trei exemple de obiectiv:

1. Constientizare (vreau sa le transmit utilizatorilor de pe Facebook ca exist, vreau sa ii anunt ca am lansat un produs/serviciu nou, vreau sa primesc feedback pe produsele/serviciile pe care le lansez).

2. Vanzare (vreau sa vand produse/servicii pe Facebook si sa monitorizez activitatea in detaliu)

3. Nice to have (pagina de Facebook nu ma ajuta cu nimic din punct de vedere al vanzarilor, am o companie B2B sau produsele/serviciile mele nu au in target utilizatorii de pe Facebook)

Pasul doi: planul editorial concret

Recomandarea la care tin foarte mult este sa nu exagerati cu continutul comercial, cu anunturile comerciale despre produsele/serviciile companiei. Planul editorial trebuie sa fie un mix de continut util pentru comunitate, care are legatura cu compania si in cadrul caruia continutul comercial sa ocupe o proportie de maxim 25% din total.

Diferentiarea in functie de obiectiv este una de nuanta aici. Pentru vanzare, mesajele comerciale de pe Facebook ar fi bine sa contina un indemn de cumparare (Call to Action), urmat de o oferta promotionala sau de un cod de discount. Pentru constientizare, mesajele publicate pe Facebook ar fi bine sa contina descrieri cat mai detaliate ale produselor/serviciilor promovate si, eventual, un anunt de concurs, un sistem de votare a unor caracteristici (orice mecanism care sa permita interactiunea dintre utilizator si produs).

Pasul trei: agenda de subiecte posibile

Procesul de lucru pe Facebook trebuie sa fie unul usor, bine pus la punct. Nu e in regula sa cautati azi subiecte pentru mesajul pe care vreti sa-l publicati tot azi. In functie de companie, lucruri se intampla, deci subiecte exista, dar e bine sa definiti cateva categorii de produse/servicii/activitati, care sa se incadreze in fiecare zi de plan editorial.

Eu imi fac liste intregi pentru partea de mesaje usoare, de week-end. Imi savez acolo linkuri, imagini si clipuri video care s-ar potrivi in planul editorial si acum le pot chiar programa sa se publice automat, cum am explicat aici.

Pentru partea de comercial la fel, in functie de planul de marketing pe anul in curs. Evident, urmarim atent sectiunea pentru presa de pe site si adaptam mesajele la Facebook. Aici as vrea sa fac o mentiune legata de limbaj si mod de adresare in reteaua sociala, pentru ca e nevoie:

Asteptarile oamenilor de la Facebook sunt total diferite de asteptarile acelorasi oameni de la un site de ziar, sau de la un poster de outdoor. Pe Facebook se comunica mult mai cald si folosind un limbaj cat se poate de amical. Textele din comunicatele de presa trebuie imblanzite, daca vreti, inainte de a fi publicate pe pagina de Facebook.

Pasul patru: si comentariile fac parte din planul editorial

Intr-un cuvant e content marketing si include stabilirea planului editorial, publicarea mesajelor conform acestui plan editorial, monitorizarea acestor mesaje, raspunsurile la comentarii si rapoartele periodice legate de activitatea pe pagina de Facebook.

E paradoxal ca exista companii care asteapta interactiune in timp real pe Facebook, isi doresc multe comentarii si like-uri, dar nu isi dau seama ca acelasi efort trebuie sa se intoarca de la companie catre comunitate prin raspunsuri la comentarii.