Desi de multe ori nu este recomandata o nastere vaginala dupa cezariana, aceasta poate fi realizata cu succes in unele cazuri.

Ce arata datele?

Cezariana este cea mai mare operatie abdominala si necesita doua incizii. Prima incizie se face prin piele si cavitatea abdominala, iar a doua incizie se face prin uter pentru a scoate copilul. Desi de multe ori este o procedura necesara, in cele mai multe cazuri pentru a o proteja pe mama, multe femei doresc sa nasca vaginal al doilea copil, daca este posibil.

In 1988, doar 3% dintre femei nasteau vaginal daca prima sarcina a fost realizata prin cezariana. Cum 25% dintre copiii din America erau nascuti prin cezariana la acea data, Institutul National de Sanatate si ginecologii americani au inceput sa incurajeze medicii sa permita mamelor nasterea vaginala in ciuda faptului ca au suferit deja o cezariana.

Astazi, exista practici bine stabilite in functie de care medicii permit unei femei sa nasca vaginal in conditii specifice si numai daca situatia se complica se repeta operatia de cezariana. 70% dintre femeile care au nascut prima data prin cezariana si vor sa nasca a doua oara vaginal, nasc al doilea copil cu succes.

Ce influenteaza decizia medicului?

Depinde de mai multi factori daca doctorul va devide sau nu pentru nasterea vaginala in cazul in care a pacienta a suferit anterior o cezariana. Daca a intampinat in general probleme in legatura cu aceasta decizie, el ii va recomanda, cel mai probabil, viitoarei mamici sa nu opteze pentru o asemenea procedura.

In unele cazuri, femeile pot efectua nasteri vaginale cu succes dupa cezariana.

Personalul calificat ar trebui sa fie prezent intr-o incercare de nastere vaginala, pentru a fi pregatit sa efectueze o cezariana in cazul aparitiei complicatiilor, in ciuda procesului de nastere naturala in curs. Marile spitale au intotdeauna la dispozitie personal calificat.

Decizia medicului este influentata si de motivul pentru care prima nastere a necesitat operatia de cezariana. Unele femei nu sunt sfatuite sa aiba o nastere vaginala din cauza inciziei facute in timpul operatiei de cezariana. Mai exact, daca procedura a implicat partea superioara a musculaturii uterine, o nastere vaginala sporeste riscul de extindere a cicatricii pe uter. De aceea, este foarte recomandat ca o femeie sa se consulte in detaliu cu doctorul ei inainte de a naste vaginal, pentru a evita ruptura de uter.

Ce este ruptura uterului?

Ruptura uterului este o afectiune rara, dar foarte grava. Aceasta poate provoca histerectomie, leziuni ale sistemului urinar, leziuni la nivelul creierului copilului in cazul unei cantitati insuficiente de oxigen, transfuzii de urgenta, infectie uterina sau chiar moartea mamei sau a copilului.

Cauzele rupturii uterine pot fi traumatisme, marimea copilului sau sarcinile multiple (gemeni, tripleti etc.). Femeile care doresc sa realizeze o nastere vaginala si deja au suferit o cezariana trebuie monitorizate cu atentie in timpul nasterii si, desi e dificil de observat ruptura uterina, uneori, rata rapida a inimii poate fi semn ca cicatricea de cezariana s-a extins.

Metoda nasterii este intotdeauna stabilita de medic dupa examinarea nasterilor anterioare, pentru a lua in considerare toate riscurile. In aceasta situatie probabil ca doctorul va evita folosirea prostaglandinelor, substante asemanantoare hormonilor. Acestea au mai multe functii in organism, printre altele, determina contractarea si relaxarea tesutului muscular.

Cel mai important factor care influenteaza decizia medicului este riscul unei rupturi uterine.

Cand are succes nasterea vaginala?

Un medic va considera ca o nastere vaginala cel mai probabil nu va avea succes atunci cand pacienta are mai mult de 90 de kilograme si peste 35 de ani. Succesul nasterii vaginale depinde si de marimea si greutatea copilului. Nasterea vaginala dupa o cezariana implica un risc mai mare si nu este recomandata in cazul in care copilul este mare.

Daca pozitia copilului a fost incorecta la nastere, cu alte cuvinte copilul s-a nascut cu picioarele si fesele inainte, exista mai multe sanse pentru o nastere vaginala de succes.

Daca o femeie a mai nascut vaginal, are 89% sanse sa efectueze inca o nastere vaginala de succes dupa cezariana. Daca o cezariana a fost urmata de o nastere vaginala, o femeie are 93% sa aiba inca o nastere vaginala de succes.